Κολύμπι σε παγωμένο νερό: Αυτά είναι τα οφέλη για την υγεία μας
Μπορεί όλοι να έχουμε κλειστεί στο σπίτι μας, χαζεύοντας το χιόνι από το παράθυρο, τυλιγμένοι με δέκα κουβέρτες, αλλά υπάρχουν και κάποιοι που βουτάνε στα παγωμένα νερά! Για ευεξία και καλή υγεία, ιδανική πρόταση αποτελεί η χειμερινή κολύμβηση και μάλιστα σε μεσογειακές θάλασσες, όπως της Ελλάδας. Όπως είναι φυσικό, το καλοκαίρι με τις ηλιόλουστες παραλίες και τις βουτιές στα γαλανά νερά μοιάζει πλέον πολύ μακρινό, ενώ εύλογα ο χειμώνας παραπέμπει
Όμως για κάποιον που είναι χειμερινός κολυμβητής, αυτό αποτελεί, πάνω από όλα, τρόπο ζωής. Και τα οφέλη για την ψυχική και σωματική υγεία για τους λάτρεις της «ψυχρολουσίας» πολλαπλασιάζονται, εφόσον κολυμπάνε και τον χειμώνα. Το μυστικό είναι απλά να συνηθίσουμε σταδιακά το σώμα μας στο κρύο νερό. Έτσι θα επιτύχουμε την αντοχή των χειμερινών κολυμβητών, που απολαμβάνουν να βρίσκονται στη θάλασσα με θερμοκρασία γύρω στους 15 βαθμούς Κελσίου.
Κολύμπι σε παγωμένο νερό: Γιατί να το ξεκινήσειςΤα οφέλη της κολύμβησης είναι πλέον γνωστά σε όλους μας, γεγονός που την καθιστά ένα από τα δημοφιλέστερα είδη προπόνησης, που συστήνεται ακόμα και από γιατρούς για μυϊκή ενδυνάμωση, αλλά και για αποκατάσταση από τραυματισμούς. Ωστόσο, μια πρόσφατη εξόρμησή μου σε καταρράκτες του Ολύμπου, στάθηκε αφορμή να αναφερθώ πιο συγκεκριμένα στην επίδραση του κρύου νερού στον οργανισμό μας. Κατ’ αρχάς, «κρύο» θεωρείται το νερό, του οποίου η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 15 βαθμούς Κελσίου.
Αρχικά, το κολύμπι σε κρύο νερό κρατάει τον οργανισμό μας σε εγρήγορση, καθώς παρατηρείται παραγωγή νοραδρεναλίνης, μιας ορμόνης που κινητοποιεί άμεσα τον οργανισμό σε επείγουσα ενέργεια κατά τη λεγόμενη αντίδραση σε «μάχη ή φυγή», προετοιμάζοντας την καρδιά και τους μυς για δράση. Αυξάνονται σημαντικά οι καρδιακοί παλμοί, και ο οργανισμός, στην προσπάθειά του να ανταπεξέλθει στο σοκ από το κρύο, αυξάνει την πρόσληψη οξυγόνου με την απόκτηση μιας αναπνοής γρηγορότερου ρυθμού.
Άμεση συνέπεια των παραπάνω είναι και η αύξηση του μεταβολισμού. Η διαφορά μεταξύ της θερμοκρασίας του κρύου νερού (10-15 βαθμοί Κελσίου) και του ανθρώπινου σώματος (36,6βαθμοί Κελσίου), αναγκάζει τον οργανισμό να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια, άρα και να «κάψει» περισσότερη ενέργεια, για να ανταπεξέλθει σε αυτές τις συνθήκες.
Καλή διάθεση!Επίσης, οι βουτιές σε κρύο νερό συμβάλλουν στη βελτίωση της διάθεσης, κι αυτό συμβαίνει χάρη στην παραγωγή ενδορφινών. Οι ενδορφίνες είναι πρωτεϊνες που παράγονται στην υπόφυση και τον υποθάλαμο του εγκεφάλου, απελευθερώνονται μέσω του νωτιαίου μυελού και διοχετεύονται στην κυκλοφορία του αίματος. Είναι «υπεύθυνες» για το αίσθημα ευτυχίας και συμβάλλουν στη μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης. Οι ενδορφίνες ενισχύουν, επιπλέον, το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα να παράγονται περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια, γνωστά ως οι «πολεμιστές» του οργανισμού μας ενάντια σε ιούς και μικρόβια. Τέλος, έχουν αναλγητική και αντιγηραντική δράση, αλλά καιβελτιώνουν τη μνήμη, διατηρώντας υγιή τα εγκεφαλικά κύτταρα.
Ας μην ξεχνάμε και τα ευεργετικά αποτελέσματα του κρύου νερού στο δέρμα και στα μαλλιά μας, καθώς αφενός βοηθάει στη σύσφιξη του δερματος, βελτιώνοντας την όψη του, κι αφετέρου δυναμώνει τους θύλακες της τρίχας.
Τέλος, η κολύμβηση σε κρύο νερό αυξάνει τη λίμπιντο, καθώς ενισχύεται η παραγωγή τεστοστερόνης και οιστρογόνων, σε άντρες και γυναίκες αντίστοιχα.
Οι κανόνες ασφαλείαςΗ πρώτη αντίδραση του ανθρώπινου σώματος είναι το λεγόμενο «ψυχρό σοκ». Στα πρώτα δευτερόλεπτα, παρατηρείται ταχεία και μη ελεγχόμενη αναπνοή, σύσπαση των αγγείων της επιφάνειας του σώματος, καθώς και αύξηση της αρτηριακής πίεσης, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο, ακόμα και πνιγμό από εισρόφηση νερού.
Συνεπώς:➢ Απαιτείται ιατρική εξέταση πριν την επαφή με το κρύο νερό, αλλά και τακτική ιατρική παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας.
➢ Η κολύμβηση σε κρύο νερό πρέπει να γίνεται σταδιακά. Συνιστάται η εναλλαγή ζεστού-κρύου ντους ως προπαρασκευαστικό στάδιο για να συνηθίσει ο οργανισμός την επαφή του με το κρύο.
➢ Μόλις αποφασίσει ένας μη εξοικειωμένος στο κρύο οργανισμός να βουτήξει στο κρύο νερό, καλό είναι να μη μένει στάσιμος, αλλα να βρίσκεται σε διαρκή κίνηση.
➢ Συνιστάται ο κολυμβητής να γνωρίζει τα όριά του. Μόλις νιώσει οτι δεν έχει άλλη αντοχή, καλό είναι να βγει από το παγωμένο νερό, και να φορέσει κατευθείαν στεγνά ρούχα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τρία τα κρούσματα κορωνοϊού στο Πρωινό – Τι είπε ο Γιώργος Λιάγκας
- Δύο σούπερ βότανα που νικούν την φλεγμονή
- Ο Πέτρος Φιλιππίδης παρέλαβε τις καταγγελίες και ετοιμάζει υπόμνημα
- MasterChef 5: Απόψε η πρώτη αποχώρηση – ποιος φεύγει
- Και δεύτερος νεκρός από την κακοκαιρία
- Διακοπές δρομολογίων σε τρένα και προαστιακό λόγω κακοκαιρίας
- Ο καιρός με την Πάττυ Σπηλιωτοπούλου: Χιόνι και τη νύχτα – Σε ποιες περιοχές θα χιονίζει και αύριο
- Μετ’ εμποδίων οι μετακινήσεις στην Αττική – Σε ποια ΜΜΜ εντοπίζονται προβλήματα
- Ο κίνδυνος θανάτου από Covid-19 είναι τουλάχιστον τριπλάσιος σε σχέση με τη γρίπη
- Απάντηση Δομάζου σε Ολυμπιακό για διαιτησία – «Καλύτερος ο ΠΑΟ από ΑΕΚ-ΠΑΟΚ»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Attiki Press
- Μείωση κρουσμάτων Αττική – κορονοϊός: Πρώτα αισιόδοξα μηνύματα
- Ασημίνα Ιγγλέζου: Αυτό είναι το video που συζητήθηκε πολύ
- Κολύμπι σε παγωμένο νερό: Αυτά είναι τα οφέλη για την υγεία μας
- «Άγριες Μέλισσες» spoiler 16/2: Ποιανού το μυστικό αποκαλύπτει ο Μπάμπης;
- Κάλπικη λίρα: Η άγνωστη ιστορία πίσω από την αγαπημένη Ελληνική ταινία
- Χιόνι και φτυάρισμα – Συμβουλές και κίνδυνοι

- Τελευταία Νέα Attiki Press
- Κολύμπι σε παγωμένο νερό: Αυτά είναι τα οφέλη για την υγεία μας
- «Άγριες Μέλισσες» spoiler 16/2: Ποιανού το μυστικό αποκαλύπτει ο Μπάμπης;
- Κάλπικη λίρα: Η άγνωστη ιστορία πίσω από την αγαπημένη Ελληνική ταινία
- Μείωση κρουσμάτων Αττική – κορονοϊός: Πρώτα αισιόδοξα μηνύματα
- Χιόνι και φτυάρισμα – Συμβουλές και κίνδυνοι
- Ασημίνα Ιγγλέζου: Αυτό είναι το video που συζητήθηκε πολύ
- Survivor spoiler 16/2 υποψήφιοι προς αποχώρηση: Τέλος η Μαριπόζα – Ποιοι είναι στον “τάκο”
- Καφετζόπουλος – Χωμενίδης: Νέα κόντρα με αφορμή τις καταγγελίες στο θέατρο
- Γεωργουσόπουλος – Λιγνάδης: Ο άνθρωπος που ξέρει το θέατρο όσο λίγοι, κάνει αποκαλύψεις
- Κολωνάκι χιόνια – εκχιονιστικό: Πρωτόγνωρες εικόνες στην Αθήνα από την κακοκαιρία Μήδεια
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Meteo: Θα συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις στην Αττική -Πότε θα υποχωρήσει η «Μήδεια»
- Τι σημαίνουν τα εμβόλια κατά της Covid-19 για τις φαρμακευτικές -Οι τζίροι, τα κέρδη
- ΙΣΘ: Ο εμβολιασμός να περάσει στα χέρια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στους ιδιώτες γιατρούς
- Αλυσοδεμένο κουτάβι στην Κυψέλη: Απαράδεκτες εικόνες εν μέσω χιονιά
- Γνωστός καθηγητής Πανεπιστημίου σε φοιτήτριες: Να κάναμε καμία π@ρτουζίτσα
- Πάτρα: Παράταση της λειτουργίας του υπνωτηρίου λόγω ψύχους
- Battle of the Couples: Η πιο ρομαντική bachata χορεύεται στο χιόνι
- Λύματα Θεσσαλονίκης: Σημαντική αύξηση 70% στο ιικό φορτίο σε μια εβδομάδα
- Βόρεια Κορέα: Η Πιόνγκγιανγκ προσπάθησε να υποκλέψει τη πατέντα για τα εμβόλια της Pfizer
- Mystery of Crowley Lake columns solved