Κυκλάδες σεισμοί: Νέες δονήσεις στην Αμοργό

Έντονη σεισμική δραστηριότητα καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στην περιοχή των Κυκλάδων, με επίκεντρο την Αμοργό, όπου σημειώθηκαν αρκετοί σεισμοί σε μικρό χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το πρωί της Κυριακής καταγράφηκε αρχικά σεισμός 3,6 Ρίχτερ στις 07:15, ενώ ακολούθησαν δύο ακόμη δονήσεις μεγέθους 3,7 Ρίχτερ

μέσα σε ένα λεπτό (07:28 και 07:29). Όλοι οι σεισμοί είχαν επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή νότια της Αρκεσίνης Αμοργού, με εστιακό βάθος από έξι έως 13 χιλιόμετρα. Στη συνέχεια, η σεισμική δραστηριότητα συνεχίστηκε, με ακόμη τρεις δονήσεις να σημειώνονται μεταξύ 07:43 και 08:05, με μέγεθος από 3,4 έως 3,6 Ρίχτερ.

Δήμαρχος Σαντορίνης: «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας»

Ο δήμαρχος Σαντορίνης, Νίκος Ζώρζος, μίλησε στην εκπομπή “Τώρα Μαζί” του Open για τη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει έντονη ανησυχία. Όπως ανέφερε, οι σεισμοί που έγιναν αισθητοί προέρχονται από ρήγμα στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού, με τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη δόνηση να φτάνει τα 4,2 Ρίχτερ. Ο ίδιος τόνισε πως το ηφαίστειο της Σαντορίνης βρίσκεται υπό συνεχή παρακολούθηση και υπενθύμισε πως υπάρχει εμπειρία από αντίστοιχες καταστάσεις τα έτη 2011 και 2012. «Για λόγους πρόληψης ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα», δήλωσε. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στον τρόπο που γίνεται αντιληπτή η σεισμική δραστηριότητα από το κοινό, επισημαίνοντας ότι συχνά δημιουργείται μεγαλύτερη ανησυχία απ’ ό,τι απαιτείται. «Οι παραμορφώσεις στο ηφαίστειο είναι φυσικό φαινόμενο και συμβαίνουν εδώ και πολλά χρόνια. Αν ένας τίτλος γράψει ότι ‘φουσκώνει σαν κέικ’, η αντίληψη του κοινού θα είναι διαφορετική από το να εξηγήσουμε ότι η Θηρασιά μετακινείται κατά ένα εκατοστό ετησίως, κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σεισμός: Τι πρέπει να ξέρωΠριν τον σεισμό  Φτιάξε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης: Συζήτησε με την οικογένεια ή τους συνεργάτες σου πού θα βρεθείτε μετά από έναν μεγάλο σεισμό. Εξασφάλισε έναν χώρο προστασίας: Εντόπισε ασφαλή σημεία στο σπίτι, όπως κάτω από ανθεκτικά τραπέζια ή δίπλα σε εσωτερικούς τοίχους. Στερέωσε βαριά αντικείμενα: Ράφια, βιβλιοθήκες, κάδρα, καθρέφτες και ηλεκτρικές συσκευές πρέπει να είναι σωστά τοποθετημένα. Έλεγξε το κουτί πρώτων βοηθειών και τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης: Νερό, τρόφιμα μακράς διαρκείας, φακός, ραδιόφωνο με μπαταρίες, φάρμακα. Μάθε πώς να κλείνεις το αέριο, το ρεύμα και το νερό: Για να αποφύγεις επιπλέον κινδύνους μετά από έναν σεισμό. Κατά τη διάρκεια  Αν είσαι μέσα σε κτίριο:

 Μείνε μέσα και καλύψου! Πήγαινε κάτω από ένα γερό τραπέζι ή δίπλα σε έναν εσωτερικό τοίχο.

 Μην τρέχεις προς την έξοδο! Οι περισσότεροι τραυματισμοί συμβαίνουν κατά την έξοδο από το κτίριο.

 Μείνε μακριά από παράθυρα, καθρέφτες και βαριά αντικείμενα που μπορεί να πέσουν.

 Προστάτευσε το κεφάλι σου με τα χέρια σου αν δεν υπάρχει καταφύγιο.

 Αν είσαι έξω:

 Μείνε μακριά από κτίρια, δέντρα, κολόνες και καλώδια ρεύματος.

 Πήγαινε σε ανοιχτό χώρο και χαμήλωσε το κέντρο βάρους σου για να αποφύγεις πτώσεις.

 Αν είσαι στο αυτοκίνητο:

 Σταμάτα σε ασφαλές σημείο, μακριά από γέφυρες και δέντρα.

 Μείνε μέσα στο αυτοκίνητο μέχρι να σταματήσει ο σεισμός.

Μετά τον σεισμό 

 Έλεγξε για τραυματισμούς:

Δες αν εσύ ή άλλοι γύρω σου έχουν τραυματιστεί και παρείχε πρώτες βοήθειες αν είναι απαραίτητο.

 Έλεγξε το χώρο γύρω σου:

Μην χρησιμοποιήσεις αναπτήρα ή σπίρτα αν υπάρχει διαρροή αερίου.

Αποσύνδεσε ηλεκτρικές συσκευές αν υπάρχουν σπινθήρες ή φθαρμένα καλώδια.

Έλεγξε αν το σπίτι έχει δομικές ζημιές πριν επιστρέψεις σε αυτό.

 Ακολούθησε επίσημες οδηγίες:

 Μην χρησιμοποιείς το τηλέφωνο, εκτός αν υπάρχει επείγουσα ανάγκη.

 Μην χρησιμοποιείς ασανσέρ.

 Άκουσε τις ανακοινώσεις από ραδιόφωνο ή την πολιτική προστασία.

 Να είσαι έτοιμος για μετασεισμούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα