Μεταβολισμός: Ανεβάστε ταχύτητα

Ο ρυθμός του μεταβολισμού μας είναι ο ρυθμός με τον οποίο το σώμα καίει θερμίδες είτε βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας είτε σε κίνηση. Το ερώτημα που απασχολεί σχεδόν όλους είναι αν αυτός ο ρυθμός  μπορεί να επιταχυνθεί. Παρότι δεν μπορούμε να ελέξγουμε τους γενετικούς παράγοντες που καθορίζουν τον μεταβολικό ρυθμό όπως λόγου χάρη, το φύλο αλλά και την ηλικία, εντούτοις υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορούμε να τους ελέγξουμε προς όφελος του βάρους μας. Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί.

Τρώμε με πρόγραμμα

Κατά προτίμηση πολλά μικρά γεύματα κάθε 3-4 ώρες. Με τον τρόπο αυτό «ρυθμίζουμε»  τον

οργανισμό να κάνει τις μέγιστες καύσεις. Αντιθέτως τρώγοντας ακατάστατα και μένοντας νηστικοί επί πολλές ώρες ο μεταβολικός ρυθμός μπορεί να γίνει πιο ληθαργικός και τελικά οι καύσεις να μειωθούν.

Δεν κόβουμε θερμίδες

Αν και άμεσα η σκέψη να φάμε λιγότερο ώστε να μην πάρουμε θερμίδες φαίνεται δελεαστική, μακροπρόθεσμα θα συμβεί κάτι από τα ακόλουθα. Το πρώτο είναι ότι δεν θα καταφέρουμε να συγκρατηθούμε και τελικά θα φάμε πολύ περισσότερο στο επόμενο γεύμα. Το δεύτερο είναι ότι αν καταφέρουμε να υποβάλουμε τον εαυτό μας σε υποθερμιδική δίαιτα, ο οργανισμός μας θα το εκλάβει σαν απειλή και θα αντιδράσει επιβραδύνοντας τον ρυθμό του μεταβολισμού ώστε να κρατήσει δυνάμεις. Το συμπέρασμα είναι ότι θα είμαστε χαμένοι και στις δυο περιπτώσεις.

Κάνουμε ασκήσεις με αντιστάσεις

Το κέρδος μας είναι η μυική ενδυνάμωση. Με τα βάρη «χτίζουμε» μυς. Οι μύες είναι απαραίτητοι για την καύση θερμίδων. Όσο πιο ενισχυμένο το μυικό σύστημα τόσο υψηλότερος και ο ρυθμός του μεταβολισμού. Με το πέρασμα του χρόνου το μυικό σύστημα αποδυναμώνεται, οπότε ενισχύοντας το με τις κατάλληλες ασκήσεις κρατάμε και τον ρυθμό του μεταβολισμού  υψηλό.

Πίνουμε άφθονο νερό

Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού είναι αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία του. Το νερό είναι απαραίτητο για τον καλό μεταβολισμό και μπορεί να βοηθήσει και στην προσπάθεια απώλειας βάρους.

Επαρκής ύπνος

Όσο μεγαλύτερο το έλλειμμα ύπνου, τόσο υψηλότερη η κατανάλωση τροφής. Τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία συνδέουν τα ξενύχτια με την απορρύθμιση του βιολογικού ρολογιού, την αύξηση της ορεξιογόνου ορμόνης γκρελίνης και την αύξηση του βάρους. Επομένως ένας καθοριστικός παράγοντας για να μην ανοίξει ανεξέλεγκτα η όρεξή μας είναι να κοιμόμαστε επαρκείς ώρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα