Οι Βρυξέλλες πιέζουν -Τελεσίγραφο 3 μηνών, αλλιώς έξοδος από την Σένγκεν

Του Χρήστου Κούτρα

Στις αρχές του 2016 η χώρα μας, εκτός από την οικονομική κρίση, έχει να παλέψει και με τον κίνδυνο αποπομπής από τη συνθήκη Σένγκεν. Για ακόμη μία φορά η Ελλάδα βρίσκεται υπό τον κίνδυνο εξόδου από κάποια ευρωπαϊκή συνθήκη. Μετά το grexit έρχεται το Schengenexit. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις προειδοποίησε ότι «η Ελλάδα έχει παραμελήσει σημαντικά τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Εάν η έκθεση της Επιτροπής υιοθετηθεί από τα κράτη-μέλη, η Ελλάδα θα έχει τρεις μήνες για να ελέγξει τα εξωτερικά της σύνορα. Αν η Αθήνα αποτύχει, η Κομισιόν μπορεί να προτείνει την επαναφορά συνοριακών ελέγχων μέχρι και δύο χρόνια».

Η είδηση δεν έσκασε σαν βόμβα στην Αθήνα, καθώς είχε προηγηθεί ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος είχε ζητήσει τη δημιουργία μιας πόλης ουσιαστικά 400.000 προσφύγων στη χώρα μας. Γερμανικά μέσα ενημέρωσης επιτίθενται στη χώρα μας, ενώ οι FT δημοσίευσαν ένα περίεργο ρεπορτάζ, που αναφέρει πως κάποιοι προτείνουν τη φιλοξενία προσφύγων από τη χώρα μας σε αντάλλαγμα με τη διαγραφή χρέους. Οι βόρειες χώρες της Ευρώπης σκληραίνουν την στάση τους απέναντι στους πρόσφυγες με πρωτοφανείς νόμους για τα ήθη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο φόβος πως στο τέλος θα εγκλωβιστούν εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες στη χώρα μας είναι ορατός.

Η κυβέρνηση παραδέχτηκε δια του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Μουζάλα πως είναι πιθανό το κλείσιμο των συνόρων παρά τις διαψεύσεις από τις κεντρικές υπηρεσίες των Βρυξελλών. «Παίζουν ένα παιχνίδι ενοχοποίησης της Ελλάδας για τις προσφυγικές ροές. Με εξαίρεση τον Βέλγο, που τον διέψευσε η κυβέρνησή του, ουδείς έθεσε θέμα Σένγκεν, ούτε ο Αβραμόπουλος, ούτε ο Τίμερμανς, όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ήταν σαφείς, αλλά φτιάχνεται κλίμα από διαρροές», σημείωσε ο κύριος Μουζάλας. Ο υπουργός άφησε αιχμές και για τον κύριο Καμμένο. Δημοσιεύματα αναφέρουν πως ήδη η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Σλοβενία ζητούν να κλείσουν τα σύνορα μεταξύ Σκοπίων και Ελλάδας. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα σημάνει τον αποκλεισμό της χώρας μας από τη συνθήκη Σένγκεν.

Ερωτηματικά και προβληματισμό προκάλεσε και η επιστολή που απέστειλε ο Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ προς τον Σλοβένο πρωθυπουργό, στην οποία υπάρχει αναφορά για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού στρατού στα σύνορα με τα Σκόπια. Όλα αυτά ενώ ο κύριος Γιούνγκερ δηλώνει αντίθετος με την αποπομπή της Ελλάδας από τη Σένγκεν. Πάντως πληροφορίες αναφέρουν πως το Μέγαρο Μαξίμου έχει ενημερωθεί νωρίς και για όσα συζητούν κάποιοι πίσω από τις κλειστές πόρτες των Βρυξελλών. Η Αθήνα έχει βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο, την ώρα που οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν πιέζουν αρκετά την Τουρκία, εκεί δηλαδή απ’ όπου ξεκινούν όλες οι μεταναστευτικές ροές με προορισμό τις πλούσιες χώρες του ευρωπαϊκού Βορά.

Πάντως το καμπανάκι έκρουσε και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, αρμόδιος επίτροπος μετανάστευσης: «Το σχέδιο έκθεσης αξιολόγησης Σένγκεν για την Ελλάδα εξετάζει τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων κατά τη διάρκεια επίσκεψης αξιολόγησης που πραγματοποίησαν εμπειρογνώμονες των κρατών-μελών και της Επιτροπής τον Νοέμβριο. Η έκθεση αυτή δείχνει ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της χώρας. Γνωρίζουμε ότι, εν τω μεταξύ, η Ελλάδα άρχισε να καταβάλλει προσπάθειες για να διορθώσει την κατάσταση και να συμμορφωθεί με τους κανόνες Σένγκεν. Απαιτούνται ουσιαστικές βελτιώσεις για να διασφαλιστεί η ορθή εφαρμογή της διαδικασίας υποδοχής, καταγραφής, μετεγκατάστασης ή επιστροφής των μεταναστών, ώστε να αποκατασταθεί η κανονική λειτουργία της Συνθήκης Σένγκεν, χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα. Αυτός είναι ο απώτερος κοινός μας στόχος».

Keywords
Τυχαία Θέματα