Ποινές «αγκάθι», πρόστιμα «μαμούθ» & φυλάκιση για να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή

Με τρεις δεσμεύσεις εισέρχεται στην «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, που δεν είναι άλλα από την θέσπιση του περιουσιολογίου, την μη παραγραφή παλαιών υποθέσεων και την αυστηροποίηση των ποινών για την μεγάλη και «εξόφθαλμη» φοροδιαφυγή. Αυτό, που έχει διαμηνύσει ο υπουργός σε όλους τους τόνους είναι ότι δεν θα χαριστεί σε κανέναν όσο ψηλά και αν βρίσκεται και έχει ήδη καλέσει τους επικεφαλής των ελεγκτικών μηχανισμών να κάνουν «φύλλο και φτερό» τις μεγάλες υποθέσεις, κατά προτεραιότητα.

Αυτό, που θα ξεκινήσει να κάνει το

υπουργείο Οικονομικών, ως πρώτο βήμα είναι οι διασταυρώσεις στοιχείων, εκείνων των ομάδων φορολογουμένων, που είναι ύποπτοι φοροδιαφυγής και κυρίως σε ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και σε όσους δηλώνουν λίγα εισοδήματα, αλλά έχουν μεγάλες καταθέσεις. Αυτή η πρακτική θα ακολουθηθεί εφεξής, ενώ οι ελεγκτές ήδη σε αιτήματα, που κάνουν στις τράπεζες για την ανάλυση των τραπεζικών λογαριασμών, παίρνουν την απάντηση το πολύ σε 48 ώρες, πράγμα που ξεμπλοκάρει τον έλεγχο των υποθέσεων.

Οι ποινές, όπως αυτές περιγράφονται στο πολυνομοσχέδιο, είναι ιδιαιτέρως αυστηρές στους «κατ΄ επάγγελμα και κατ΄ εξακολούθηση φοροφυγάδες» και συγκεκριμένα προβλέπεται ότι η φοροδιαφυγή θα αντιμετωπίζεται σαν έγκλημα.

Ειδικότερα, προβλέπονται ποινική δίωξη, φυλάκιση και δήμευση περιουσίας για το αδίκημα της απόκρυψης εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας, τη μη απόδοση ΦΠΑ και την έκδοση πλαστών ή εικονικών παραστατικών.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ελεγκτικές αρχές θα ασκούν ποινικές διώξεις ακόμη και αν ο φορολογούμενος έχει προσφύγει στα δικαστήρια ή στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι ποινές-«φωτιά» του Αλεξιάδη

– Δέσμευση του 50% των καταθέσεών τους, του 50% των μετρητών, που έχουν σε θυρίδες και του 100% του περιεχομένου των θυρίδων εκτός μετρητών, όπως για παράδειγμα κοσμήματα ή έργα τέχνης.

– Διαπράττει έγκλημα φοροδιαφυγής όποιος με πρόθεση αποκρύπτει εισοδήματα, στοιχεία και ειδικά όταν δεν υποβάλλει δήλωση για οποιοδήποτε είδος φορολογίας. Επιβάλλεται ποινή φυλάκισης 2 ετών για την αποφυγή πληρωμής φόρου πάνω από 100.000 ευρώ ή άνω των 50.000 ευρώ, εφόσον πρόκειται για ΦΠΑ. Δεν αναστέλλεται η ποινική διαδικασία ακόμη και αν ο φορολογούμενος υποβάλει ενδικοφανή προσφυγή.

– Καταργείται το ανώτατο όριο φορολογικών προστίμων 30.000 ευρώ για μη έκδοση φορολογικών στοιχείων (π.χ. αποδείξεων, τιμολογίων).

– Η λήψη προληπτικών μέτρων διασφάλισης των εσόδων του Δημοσίου σε βάρος όσων εντοπίζονται να έχουν φοροδιαφύγει πάνω από 150.000 ευρώ. Προβλέπεται η δέσμευση του 50% των καταθέσεων, του 50% του χρηματικού περιεχομένου θυρίδων και του 100% του μη χρηματικού περιεχομένου θυρίδων, όπως για παράδειγμα κοσμημάτων ή άλλων πολύτιμων αντικειμένων. Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται και σε όσους έχουν ασκήσει διοίκηση με κάθε τρόπο στην εταιρεία, που εντοπίζεται να φοροδιαφεύγει ακόμη και αν έχουν αποβάλει την ιδιότητα του διαχειριστή ή υπεύθυνου της εταιρείας στο παρελθόν.

– Μειώνεται από το 100% στο 50% το πρόστιμο της μη υποβολής δήλωσης παρακρατούμενων φόρων.

– Σε περίπτωση μη έκδοσης φορολογικού στοιχείου ή έκδοσης ή λήψης ανακριβούς στοιχείου για πράξη, που επιβαρύνεται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο 50% επί του φόρου, που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο, ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα. Εξαιρείται της επιβολής κυρώσεων ο λήπτης, που τελούσε σε καλή πίστη κατά την λήψη των στοιχείων.

Ενδεικτική ήταν η δήλωση του κ. Αλεξιάδη στους δημοσιογράφους ότι το «μόνο άβατο για εμάς είναι εκείνο του Αγίου Όρους», θέλοντας να δείξει ότι δεν φοβάται τίποτα και δεν θα κάνει πίσω σε τίποτα. «Από το ύφος και μόνο του κ. Αλεξιάδη, ήρεμος, πράος και ευγενής, μπορεί ο κάθε συνομιλητής του να καταλάβει ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που όχι μόνο δεν τον φοβίζει τίποτα, αλλά και δεν τον σταματά τίποτα», έλεγαν στενοί συνεργάτες του. Όπως είπε σε συνέντευξή του, αναφερόμενος στο θέμα των θυρίδων: «Θυρίδες ανοίγονται και τώρα όταν γίνονται φορολογικοί ή άλλοι έλεγχοι, όλοι αυτοί οι έλεγχοι αποκτούν καλύτερο νομικό οπλοστάσιο διότι είναι σαφέστατος ο προσανατολισμός της κυβέρνησης να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και τη διαφθορά».

Οι τράπεζες αρωγός των φορο-ελέγχων

Οι ελεγκτές με απόφαση Αλεξιάδη έχουν ένα ακόμη «όπλο» στα χέρια τους και αυτό ακούει στο όνομα «τραπεζικοί λογαριασμοί». Η απόφαση αυτή δίνει τη δυνατότητα στους ελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Δημόσιων Εσόδων να έχουν πλήρη εικόνα των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών για τα τελευταία 10 χρόνια. Έτσι, οι ελεγκτές θα μπορούν να ζητούν από συγκεκριμένο πιστωτικό ίδρυμα να απαντήσει για ΑΦΜ φυσικού ή νομικού προσώπου, για συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό και για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, το σύνολο των συναλλαγών του λογαριασμού, οι οποίες επηρεάζουν το λογιστικό υπόλοιπο του λογαριασμού. Η απόφαση θα επιτρέψει στο ΥΠΟΙΚ να λύσει μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, οι οποίες κολλούσαν σε ελλιπή δεδομένα για την κίνηση λογαριασμών.

«Δεν θα παραγραφεί καμία υπόθεση», διαμηνύει ο Αλεξιάδης

Μεγάλο θέμα προέκυψε, όταν κάποιοι θεώρησαν ότι τα όσα λέει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, περί ελέγχου όλων των λιστών της φοροδιαφυγής ήταν μόνο «παχιά» λόγια και ότι δεν πρόκειται να ελεγχθεί τίποτα, για τον απλούστατο λόγο ότι παραγράφονται στο τέλος του έτους.

Και έτσι θα ήταν εάν ο κ. Αλεξιάδης δεν ξεκαθάριζε την βούλησή του να μην καλυφθεί και να μην «κουκουλωθεί» τίποτα επί των δικών του ημερών. Με το που «έσκασε» το θέμα στα δημοσιογραφικά γραφεία, ο υπουργός πήρε πρωτοβουλία και συγκάλεσε συνέντευξη τύπου για να δώσει τις δικές του εξηγήσεις και έτσι να κλείσει το θέμα μία και καλή.

«Δεν ψηφίζουμε ό, τι μας φέρνουν, όπως μας κατηγορείτε. Γίνεται μια διαπραγμάτευση, δεν έχουμε παραιτηθεί. Το θέμα της μη παραγραφής είναι πολιτική βούληση αυτής της κυβέρνησης», επισήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ο κ. Αλεξιάδης προχώρησε ένα βήμα πιο μπροστά, ξεκαθαρίζοντας στους οικονομικούς συντάκτες, ότι «δεν θα παραγραφεί καμία υπόθεση γιατί η κυβέρνηση θα δώσει παράταση παραγραφής για ακόμη ένα έτος, έως 31 Δεκεμβρίου του 2016». «Αίτημα που έχει γίνει και στην τρόικα», όπως είπε.

Ήδη έχει ξεκινήσει εντατικός έλεγχος των λιστών και με πρώτη την λίστα Λαγκάρντ, αλλά και άλλων φορολογικών υποθέσεων, που ελέγχονται από τη δικαιοσύνη. Πρόκειται μάλιστα για περίπου 12.500 υποθέσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και αυτές των κωδικών της λίστας Φαλσιανί.

Ωστόσο, ένα άλλο παράδειγμα, που έφερε ο υπουργός, αφορά 25.000 υποθέσεις με «μέσο όρο απόδοσης», όπως είπε, «600.000 ευρώ η κάθε μία, από τις οποίες έχουν ελεγχθεί λιγότερες από 1.500 μέχρι σήμερα». «Εμείς δεν θέλουμε να ασχοληθούμε κυρίως με τη μικρή και τη μεσαία φοροδιαφυγή. Πάμε να αντιγράψουμε τη λειτουργία των φορολογικών υπηρεσιών της Ευρώπης, όπου στοχεύεις κυρίως στη μεγάλη φοροδιαφυγή», τόνισε με έμφαση.

«Ο ΕΝΦΙΑ θα είναι αναλογικός και δίκαιος»

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, που έχει υπογραφεί με τους δανειστές, η οποία προβλέπει έσοδα 2,65 δισ. ευρώ, θα κινηθεί η κυβέρνηση όσον αφορά στη διαμόρφωση του νέου φόρου για τα ακίνητα, που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ το 2016.

Ο κ. Αλεξιάδης ξεκαθαρίζει στην «Αττική freepress» ότι ο τρόπος που θα δομηθεί ο νέος φόρος δεν έχει ακόμα αποφασιστεί. «Θα είναι όμως», όπως είπε, «πιο αναλογικός και δίκαιος, καθώς κατά την άποψη της κυβέρνησης ο ΕΝΦΙΑ έχει κλείσει τον κύκλο του». Ο κ. Αλεξιάδης υποστηρίζει ότι «δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός και σε όλες τις αποφάσεις για τα φορολογικά θα προηγηθεί διάλογος». Υπερτόνισε μάλιστα την ανάγκη για «σταθερό φορολογικό σύστημα, προκειμένου να γίνουν επενδύσεις από ξένους επενδυτές, επενδύσεις με διαφάνεια».

Σε ό, τι αφορά στην δημόσια ακίνητη περιουσία ο υπουργός αναγνωρίζει ότι «δεν αξιοποιείται όπως θα έπρεπε» και ανέφερε το παράδειγμα του υπουργείου Οικονομικών, που πληρώνει ετησίως περί τα 24 εκατ. ευρώ ενοίκια για τη στέγασή του, τη στιγμή που υπάρχουν κενά δημόσια κτήρια. «Όλα αυτά θα αλλάξουν», λέει ο υπουργός, ενώ αυτό που θέλει να κάνει είναι ένα νέο σύστημα υπολογισμού της αξίας των ακινήτων με βάση την εμπορική τους αξία, που θα αντικαταστήσει το σύστημα των αντικειμενικών αξιών, Κτηματολόγιο και Περιουσιολόγιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016, καθώς και πλήρη μηχανογράφηση των Εφοριών, που όπως χαρακτηριστικά είπε «θα κλείσουν για τους πολίτες, οι οποίοι με τη σειρά τους θα κάνουν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες με ηλεκτρονικό τρόπο».

Το πλαστικό χρήμα θα μειώσει δραστικά την φοροδιαφυγή

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών φαίνεται αποφασισμένος να αυξήσει την χρήση καρτών, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο «θα χτυπηθεί η φοροδιαφυγή και θα αποδίδονται οι φόροι στο Δημόσιο».

Όπως εξάγεται από σχεδόν όλες του τις δηλώσεις η απόφαση είναι ειλημμένη για ευρεία επέκταση στη χρήση του πλαστικού χρήματος με την ταυτόχρονη παροχή κινήτρων. Η χρήση των πιστωτικών και των χρεωστικών καρτών θα γίνεται τόσο υποχρεωτικά όσο και εθελοντικά, κατά περιπτώσεις, με κοινό στόχο να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή και να εισπράττει το κράτος γρηγορότερα τον ΦΠΑ.

«Βάρος θα δοθεί στις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία», όπως λέει ο κ. Αλεξιάδης. «Πρέπει να πάμε σε αλλαγή νοοτροπίας και στους φορολογούμενους και στο κράτος», επισημαίνει ο υπουργός και παραθέτει αριθμούς για τους στόχους του υπουργείου: «Αγωνιούμε να μαζέψουμε 45-50 δισ. ευρώ κάθε χρόνο από άμεσους και έμμεσους φόρους. Εάν χτυπηθεί η φοροδιαφυγή, θα εισπράττονται 15-20 δισ. ευρώ». «Ο καθένας μας μπορεί να βάλει λιθαράκι για να κερδίσουμε αυτόν τον αγώνα», είναι η χαρακτηριστικά φράση του υπουργού.

Keywords
Τυχαία Θέματα