Δύο νέα «όπλα» στα χέρια της χώρας για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών

Με δύο νέα «όπλα» και αρκετά αιτήματα για συνδρομή από την Ευρώπη επιχειρεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να ελέγξει,κατά το δυνατόν, τις σαρωτικές μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο, αλλά και στα χερσαία σύνορα της χώρας.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Το πρώτο «όπλο» είναι το ηλεκτρονικό σύστημα ταυτοποίησης παράτυπων μεταναστών και προσφύγων, γνωστό ως Eurodac, ενώ το δεύτερο αφορά τη σταδιακή έλευση -στα νησιά ιδιαίτερα-

εξακοσίων ξένων αστυνομικών της Frontex, οι οποίοι θα ενταχθούν στις ελληνικές διοικήσεις υποστηρικτικά και θα επικουρούν στην ταυτοποίηση των εισερχομένων.

Απορρίπτεται κάθε σκέψη χρησιμοποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων

Την ίδια στιγμή, ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας, παρουσία του Γερμανού πρέσβη στην Αθήνα κ. ΠέτερΣόοφ, επανέλαβε τη θέση της Κυβέρνησης, όπως έχει εκφραστεί από το υπουργείο Εξωτερικών, ότι δεν πρόκειται να δεχθεί κοινές περιπολίες με την Τουρκία στο Αιγαίο.Απέρριψε επίσης κάθε σκέψη για χρησιμοποίηση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας στην προσπάθεια ελέγχου των μεταναστευτικών ροών, που συνεχίζονται καθημερινά με πολύ υψηλούς αριθμούς.Η Γερμανία, που έως το τέλος του χρόνου, όπως προέβλεψε ο κ. Σόοφ, θα έχει δεχθεί περίπου 1 εκατομμύριο μετανάστες, δώρισε στην Αστυνομία δώδεκα συσκευές ταυτοποίησης προσφύγων-μεταναστών.

Δακτυλικά και παλαμικά αποτυπώματα θα δίνουν μετανάστες και πρόσφυγες

Οι εισερχόμενοι, με μια απλή αφή της οθόνης του Eurodac θα δίνουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα, ενώ με την τοποθέτηση του χεριού σε άλλη οθόνη θα αποτυπώνεται και το παλαμικό τους αποτύπωμα.Το σύστημα αυτό αποτελείται από μια κεντρική μονάδα, την οποία διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων με δακτυλικά αποτυπώματα και ηλεκτρονικά μέσα διαβίβασης μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. και της κεντρικής βάσης δεδομένων.

Ποια στοιχεία θα διαβιβάζονται στην Ευρωπαϊκή Βάση Βιομετρικών Δεδομένων

Πέραν των δακτυλικών αποτυπωμάτων, τα δεδομένα που διαβιβάζουν οι χώρες της Ε.Ε. περιλαμβάνουν:

τη χώρα καταγωγήςτο φύλο του ατόμουτον τόπο και την ημερομηνία υποβολής αίτησης ασύλου ή σύλληψης του ατόμουτον αριθμό αναφοράςτην ημερομηνία κατά την οποία έγινε η λήψη των δακτυλικών αποτυπωμάτων καιτην ημερομηνία διαβίβασης των στοιχείων στην κεντρική μονάδα.

Επιπλέον, ο κ. Τόσκας, απευθυνόμενος στον Γερμανό πρέσβη,μίλησε για την ανάγκη της ευρωπαϊκής δράσης, της ενίσχυσης του Frontex και της αναθεώρησης της Συνθήκης «Δουβλίνο ΙΙ», ενώέκανε λόγο για την εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής με την Τουρκία.Από την πλευρά του ο Γερμανός πρέσβηςτόνισε ότι η υπάρχουσα προβληματική κατάσταση σε Συρία, Αφγανιστάν και άλλες χώρες μάς θέτει ενώπιον μιας δύσκολης κατάστασης σε όλη την Ευρώπη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μερικούς μήνες ή μερικά χρόνια πριν, βλέπαμε τις εικόνες από όλες αυτές τις χώρες (σ.σ. Συρία, Αφγανιστάν κ.λπ.) στην τηλεόραση σαν κάτι πολύ μακρινό.Όμως, τώρα βλέπουμε ότι αυτές οι κρίσεις και οι επιπλοκές, που δημιουργούν, βρίσκονται πια μέσα στις χώρες μας και μέσα στις κοινωνίες μας, σε όλη την Ευρώπη».

Ελπίζουν να σταματήσουν με τα μηχανήματα τις εξεγέρσεις

Υπενθυμίζεται πως οι αυξημένες ανάγκες σε συσκευές ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είχαν οδηγήσει επιτελείς της κυβέρνησης να ζητήσουν βοήθεια από το εξωτερικό, καθώς η καθυστέρηση στη διαδικασία είχε οδηγήσει σε εξεγέρσεις μεταναστών και προσφύγων, που ζητούσαν άμεση ταυτοποίηση για να εκδώσουν εισιτήρια και να ταξιδέψουν ακτοπλοϊκά στον Πειραιά.

Τα καυτά ερωτήματα για το πέρασμα φιλοτζιχαντιστών από τη χώρα μας

Σε καυτά ερωτήματα, που αφορούν την πιθανή διέλευση φίλα προσκείμενων στους τζιχαντιστές από τη χώρα μας με το προσωπείο των δήθεν πολιτικών προσφύγων ή μεταναστών, προσπαθούν να απαντήσουν η ΕΛ.ΑΣ. σε συνεργασία με την ΕΥΠ και υπηρεσίες ξένων χωρών.Με δεδομένο ότι δεν ήταν λίγοι οι παράτυποι μετανάστες, που έφθασαν στα ελληνικά νησιά και δεν ταυτοποιήθηκαν με τα μέσα που διατίθενται τώρα, το ερώτημα τόσο της ελληνικής, όσο και της ευρωπαϊκής πλευράς, επιχειρείται να πάρει απάντηση μέσω της διεθνούς συνεργασίας.Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του πάνω στο θέμα.Η ερώτηση ήταν «αν ανάμεσα στα 350.000 άτομα που πέρασαν στη χώρα, έχει διαπιστωθεί ότι έχουν περάσει και άτομα ύποπτα για σχέση με τους τζιχαντιστές».

«Το παρακολουθούμε στενά και συνεργαζόμαστε με άλλες χώρες»

Ο υπουργός, αφού τόνισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αλλοδαπών κοιτάζουν την επιβίωσή τους, χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα εγκληματικότητας, πρόσθεσε: «Σε ό,τι αφορά την περίπτωση να περάσουν και άνθρωποι που έχουν σχέση με οργανώσεις εξτρεμιστών τζιχαντιστών, το παρακολουθούμε το θέμα, ειδικά η ΕΥΠ και η Ελληνική Αστυνομία. Φυσικά δεν προκύπτει κάτι για να αναφερθώ σε ονόματα και περιστατικά, αλλά το παρακολουθούμε στενά και συνεργαζόμαστε και με άλλες χώρες για αυτό».

Τα σεμινάρια της ΣκότλαντΓιάρντ στην ΕΛ.ΑΣ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπό το φόβο παρουσίας ατόμων φίλα προσκείμενων στους φανατικούς ισλαμιστές, ομάδα 20 αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια αντιμετώπισής τους, υπό την καθοδήγηση τεσσάρων αξιωματικών της ΣκότλαντΓιαρντ, οι οποίοι έχουν διαχειριστεί περιστατικά ομηριών από μέλη της ΜπόκοΧαράμ. Άδεια παραμονής στη χώρα μας είχε ο 24χρονος Σύρος τζιχαντιστής, που είχε συλληφθεί στις 26 Σεπτεμβρίου 2014 στο αεροδρόμιο Gosselies του Βελγίου.Στις αποσκευές του είχαν βρεθεί φωτογραφίες, που αποδείκνυαν τη διασύνδεσή του με ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση.

Οι σκιές υπόπτων στην Ελλάδα

Είχε πλαστό γαλλικό διαβατήριο και τελικός προορισμός του 24χρονου ήταν η Νορβηγία. Το αεροπορικό του ταξίδι είχε ξεκινήσει από την Ελλάδα, όπως και ενός ακόμη που είχε συλληφθεί ένα μήνα νωρίτερα, έχοντας στις αποσκευές του USB με βίντεο εκτελέσεων στη Συρία.Τον περασμένο Ιανουάριο οι ελληνικές αρχές είχαν παραδώσει στις βελγικές τον 33χρονο Αλγερινό Ομάρ Νταμάς, που είχε συλληφθεί στο Παγκράτι, ως ύποπτος για σχέσεις με τον τζιχαντιστικό πυρήνα που εξαρθρώθηκε στο Βέλγιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα