Πώς λειτουργούν τα αεροπλάνα: Η κρυφή επιστήμη
Όσοι μπαίνουν για πρώτη φορά στο αεροπλάνο σκέφτονται πώς είναι δυνατόν να λειτουργούν οι τουαλέτες, να είναι ζεστό το φαγητό και να υπάρχει Wi-fi στα 40.000 πόδια; Οι απαντήσεις είναι πιο απλές από ό,τι νομίζεις. Τα αεροπλάνα έχουν μια «κρυφή» επιστήμη για τις καθημερινές λειτουργίες που λαμβάνουν χώρα μέσα σε αυτά. Η χρήση νερού για το καζανάκι των τουαλετών των αεροπλάνων δεν είναι εφικτή λόγω των περιορισμών βάρους των αεροσκαφών. Κανένα πρόβλημα εδώ – τα αεροπλάνα χρησιμοποιούν αέρα. Το τυπικό σύστημα εκκένωσης χρησιμοποιεί διαφορική πίεση αέρα για να αδειάσει τη λεκάνη,
Όταν πατάτε το κουμπί για το καζανάκι, ανοίγει μια βαλβίδα στο κάτω μέρος της λεκάνης της τουαλέτας, η οποία τη συνδέει με έναν σωλήνα. Αυτός ο σωλήνας – και η δεξαμενή αποβλήτων – βρίσκονται υπό πίεση, επομένως το άνοιγμα της βαλβίδας δημιουργεί κενό που απορροφά ό,τι βρίσκεται στη λεκάνη. Οι λεκάνες της τουαλέτας είναι επικαλυμμένες με τεφλόν, έτσι ώστε τίποτε να μην «κολλάει» στην επιφάνεια και η διαφορική πίεση καθαρίζει τα πάντα πολύ γρήγορα. Φυσικά, μια δεξαμενή που έχει γεμίσει πρέπει να αδειάσει – και αυτό γίνεται με οχήματα εξυπηρέτησης που την αδειάζουν και μεταφέρουν το περιεχόμενό της για επεξεργασία στο χώρο του αεροδρομίου. Πρόκειται για μια καλοκουρδισμένη διαδικασία με 50 χρόνια ιστορίας.
Ζεστά γεύματαΗ προετοιμασία του φαγητού για να σερβιριστεί σε ένα αεροπλάνο είναι μια πολύπλοκη διαδικασία με αυστηρούς κανονισμούς υγιεινής που πρέπει να τηρούνται. Τα πιάτα προετοιμάζονται από εταιρείες τροφοδοσίας που συνήθως εδρεύουν στο αεροδρόμιο, πριν φορτωθούν στο αεροσκάφος. Μέχρι εδώ, καλά. Σκεφτείτε όμως ότι στη συνέχεια θα πρέπει εκατοντάδες γεύματα να ζεσταθούν ταυτόχρονα. Ενώ στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, όπου τα γεύματα συχνά καταψύχονται, το πράγμα γίνεται ακόμη πιο δύσκολο. Οι περισσότεροι φούρνοι αεροπλάνων μπορούν να χρησιμοποιήσουν είτε συναγωγή είτε ατμό για τη θέρμανση, και χωράνε μέχρι 40 ή 50 γεύματα ταυτόχρονα. Οι φούρνοι μένουν εκτός λειτουργίας κατά τη διάρκεια της απογείωσης, καθώς το αεροσκάφος χρειάζεται όλη τη διαθέσιμη ισχύ από τους κινητήρες και υπάρχει κίνδυνος υπερφόρτωσης του ηλεκτρικού συστήματος. Οι ψύκτες και οι καταψύκτες λειτουργούν σε διαφορετικό κύκλωμα και δεν σβήνουν ποτέ. Ευτυχώς, γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγούσε σε τροφικές δηλητηριάσεις.
Το καυτό νερόΈχετε ακούσει ποτέ τη συμβουλή να μην πίνετε τσάι ή καφέ σε αεροπλάνο; Το μη εμφιαλωμένο νερό προέρχεται από μια δεξαμενή κρύου νερού επί του αεροσκάφους, η οποία παρέχει νερό για ολόκληρο το αεροπλάνο, από τις τουαλέτες μέχρι τις κουζίνες. Παρά τη συμβουλή να αποφεύγεται ο καφές, το τσάι και ο πάγος, οι ειδικοί διαβεβαιώνουν ότι το ζεστό νερό έχει θερμανθεί σε σημείο που σκοτώνει τα περισσότερα βακτήρια. Επίσης, το νερό περνά από επεξεργασία, όπως υπεριώδες φως, πριν προστεθεί στη δεξαμενή.
Wi-Fi στον αέραΠολλοί θεωρούμε την πρόσβαση στο διαδίκτυο δεδομένη στην καθημερινή μας ζωή. Αλλά πόσο εύκολο είναι να διατηρηθεί μια σύνδεση καθώς πετάτε στον ουρανό με 800 χιλιόμετρα/ώρα; «Είναι πολύ εύκολη τεχνολογία – έχετε μια κεραία που βρίσκεται στην κορυφή του αεροσκάφους και στρέφεται συνεχώς προς τους δορυφόρους, σε αυτό που ονομάζεται γεωστατικό τόξο», λέει ο Don Buchman, γενικός διευθυντής της Viasat, η οποία παρέχει Wi-Fi για σχεδόν 10.000 πτήσεις την ημέρα με ταχύτητα έως και περίπου 100 MBps. Οι δορυφόροι αυτοί βρίσκονται 36.000 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη, κατά μήκος του ισημερινού. Το μεγάλο υψόμετρο σημαίνει ότι κάθε δορυφόρος μπορεί να «δει» περίπου το ένα τρίτο της Γης, πράγμα που σημαίνει ότι τεχνικά θα μπορούσατε να πετάξετε γύρω από τον κόσμο συνδεόμενοι με τρεις μόνο δορυφόρους.
Όταν η κεραία αποσυνδέεται από έναν δορυφόρο και συνδέεται με έναν άλλο, οι επιβάτες σπάνια το αντιλαμβάνονται, λέει ο Buchman. «Είναι σχεδόν πάντα ανεπαίσθητο – δεν χρειάζεται να συνδεθείτε ξανά, δεν υπάρχει πραγματική διακοπή της σύνδεσης παρά για μερικά δευτερόλεπτα». Αυτές οι μεγαλύτερες παύσεις συμβαίνουν αν οι δορυφόροι που χρησιμοποιούνται απέχουν πολύ μεταξύ τους, πράγμα που σημαίνει ότι η κεραία πρέπει να στραφεί από την ανατολή στη δύση. Η κεραία για το Wi-Fi εν πτήσει δεν διαταράσσει τις βασικές επικοινωνίες του αεροπλάνου και η τεχνολογία περνάει από αυστηρή, συνεχή πιστοποίηση. Οι πιλότοι χρησιμοποιούν ένα εντελώς διαφορετικό σύστημα για τις βασικές επικοινωνίες.
Καθαρός αέρας στα 40.000 πόδιαΠαλαιότερα, τα αεροσκάφη έπαιρναν αέρα από τους κινητήρες, ο οποίος περνούσε από ένα σύστημα κλιματισμού για να ψυχθεί. Αλλά τα νεότερα αεροσκάφη διαθέτουν ενσωματωμένους συμπιεστές. Παίρνουν αέρα από μια εξωτερική πηγή και τον περνούν μέσα από τον συμπιεστή. Στη συνέχεια, πριν κυκλοφορήσει στην καμπίνα, ο αέρας περνάει από φίλτρα HEPA. H EPA σημαίνει «high efficiency particulate air», δηλαδή «υψηλής απόδοσης σωματιδιακός αέρας». Τα φίλτρα HEPA τα συναντάμε πάντα σε δύο περιβάλλοντα: τα αεροσκάφη και τα χειρουργεία. Μπορούν να απομακρύνουν τουλάχιστον το 99,97% της σκόνης, της γύρης, της μούχλας, των βακτηρίων και οποιουδήποτε αερομεταφερόμενου σωματιδίου με μέγεθος 0,3 μικρομέτρων. Τέλος, η κυκλοφορία του αέρα επί του αεροσκάφους σήμερα δεν αφορά μόνο την υγεία των επιβατών, αλλά και το πώς αυτοί αισθάνονται, ιδίως σε πτήσεις μεγάλων αποστάσεων.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τι προσπαθεί να συγκαλύψει ο πρίγκιπας Γουίλιαμ – Ανησυχητικά τα πράγματα για την Κέιτ Μίντλετον;
- Η ιστορία των τρένων στην Κύπρο – Πότε λειτούργησε ο σιδηρόδρομος
- Θεσσαλονίκη: Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες εν κινήσει στον Περιφερειακό
- Boeing: Μετά την προσγείωση 737-800 στο Όρεγκον των ΗΠΑ, διαπιστώθηκε πως λείπει εξωτερικό τμήμα της ατράκτου
- Η θανάσιμη (πολιτική) μοναξιά του Αλέξη Τσίπρα
- Σάκκαρη: «Ποτέ δεν τα παρατάω. Αυτό είναι το μήνυμα»
- Αναλυτικά τα 15' νούμερα τηλεθέασης σε όλα τα προγράμματα (15/3/2024)
- Έκλεβαν Ι.Χ. και έπαιζαν… περιουσίες στο καζίνο: 464 επισκέψεις και τζόγος 454.000 ευρώ
- Κορωπί: Εισαγγελική παρέμβαση στην υπόθεση του 46χρονου προγραμματιστή
- Πώς φτάσαμε στην απόσυρση της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου από το γαλάζιο ψηφοδέλτιο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Attiki Press
- Ξυλόκαστρο διάβρωση: Άνοιξε η γη και «κατάπιε» τμήμα της παλαιάς Εθνικής Οδού
- Οι ανθισμένες κερασιές της Πιερίας
- Ζώδια σήμερα 16/3: Προβλέψεις για το Σάββατο
- Ολυμπιακός – Φενέρμπαχτσε: Πλεονέκτημα για τους Πειραιώτες, χωρίς τους Τούρκους στην εξέδρα
- Μεντβέντεφ – Ουκρανία: Αδιανόητη ανάρτηση με κρεμάλες
- Γεύμα στο διάστημα: Πάμε για… φαγητό;
- Πότε μπορώ να βγω στην σύνταξη: Τι ισχύει εάν εκκρεμούν οφειλές στον ΕΦΚΑ
- Νέος Κόσμος, της έκοψε τα μαλλιά: Τι καταγγέλλει θύμα επίθεσης
- Ασημακοπούλου email: Η Κεραμέως για την υπόθεση
- Αγιά Νακαμούρα Ολυμπιακοί 2024: Έρευνα για τις ρατσιστικές επιθέσεις
![Πώς,pos](https://images32.inewsgr.com/5211/52111542/pos-leitourgoun-ta-aeroplana-i-kryfi-epistimi-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Attiki Press
- Πώς λειτουργούν τα αεροπλάνα: Η κρυφή επιστήμη
- Πότε μπορώ να βγω στην σύνταξη: Τι ισχύει εάν εκκρεμούν οφειλές στον ΕΦΚΑ
- Συνελήφθη γιαγιά… 103 ετών να οδηγεί χωρίς δίπλωμα και ασφάλεια!
- Μεντβέντεφ – Ουκρανία: Αδιανόητη ανάρτηση με κρεμάλες
- Αγιά Νακαμούρα Ολυμπιακοί 2024: Έρευνα για τις ρατσιστικές επιθέσεις
- Αστυνομικοί σκότωσαν με 50 σφαίρες έναν 59χρονο που είχε δολοφονήσει συνάδελφό του
- Γκοφ – Σάκκαρη: Πάει για τίτλο η Μαρία
- Κασσελάκης στρατός: Ένα TikTok το… βράδυ της Παρασκευής
- Ολυμπιακός – Μακάμπι Conference League: Οι έξαλλοι πανηγυρισμοί στην πτήση της επιστροφής
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ύβρις επί Κολωνώ – Την Κυριακή στο Documento
- Πάτρα: Σοβαρό τροχαίο στα διόδια του Ρίου – Αυτοκίνητο «καρφώθηκε» στο σταθμό
- Κλίνατε δεξιότερα… πανευρωπαϊκώς – Ένα εφιαλτικό σενάριο για τις ευρωεκλογές
- Σαρακοστιανά: Στόχος οι προσιτές τιμές για όλους - Επί ποδός τα συνεργεία ελέγχου
- ΕΦΕΤ: Ενημέρωση των καταναλωτών για την περίοδο της Σαρακοστής
- Ελευσίνα: 44χρονος καταδίωξε την πρώην του και εμβόλισε το αυτοκίνητό της επτά φορές
- Δράση σημάνσεων και στειρώσεων αδέσποτων γατών στον Δήμο Χαλανδρίου
- Άνοιξε η γη στο Ξυλόκαστρο – Τι συνέβη
- ΔΕΗ: Επενδύσεις 680 εκατ. σε οπτικές ίνες
- Για ανασφάλιστη, υποδηλωμένη εργασία το 53,5% των προστίμων