Τότο Σκιλάτσι: Το γράμμα του Ματία στον πατέρα του

Ένα μακροσκελές γράμμα στο Instagram,, επέλεξε ο Ματία Σκιλάτσι στο τελευταίο αντίο στον πατέρα του, Σαλβατόρε- Τότο- Σκιλάτσι, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 59 ετών την Τετάρτη. Ο Ματία Σκιλάτσι-γεννημένος το 1990-, ο οποίος ζει στο Πόρτο, όπου εργάζεται ως οδοντίατρος, έζησε τις τελευταίες εβδομάδες στο πλευρό του πατέρα του σε αυτό το τέλος τριών ημερών μεγάλου πόνου, αλλά και μεγάλης αγάπης από τον κόσμο.

La despedida de Ciao,

la mascota del Mundial Italia 90, al goleador Salvatore Toto Schillaci. Descanse en Paz pic.twitter.com/PgKO2HqRsN

— AntorchaDeportiva (@AntorchaDeporte) September 20, 2024

«Πήρα λίγο χρόνο πριν σου γράψω… το κενό που άφησες είναι τεράστιο. Όλοι σε ήξεραν ως ήρωα των μαγικών νυχτών, αλλά δυστυχώς για αυτούς κανείς δεν σε ήξερε ως πατέρα. Ήσουν και θα είσαι πάντα ο καλύτερός μου φίλος. Ήσουν το πιο όμορφο παράδειγμα, ο υπερήρωας που ονειρεύονται όλα τα παιδιά όταν κλείνουν τα μάτια τους. Έφυγες έτσι, ξαφνικά, όπως έκανες παλιά: πάντα έκπληξη, χωρίς προειδοποίηση. Ένας ογκόλιθος στην καρδιά, στην ψυχή, ένα μαχαίρι στο στήθος, μια τεράστια πληγή, και τα σημάδια θα μείνουν για πάντα.

Θα σε αγαπώ για πάντα, θα σε κουβαλάω πάντα στην καρδιά μου, εκείνη την καρδιά που έχει μείνει μισή τώρα που είσαι μακριά μου. Κανείς δεν θα μπορέσει να σπάσει τον δεσμό μας, φτιαγμένο από αγάπη, ειλικρίνεια και θυμό: δύο σύντροφοι που ταξίδεψαν μαζί, από τη μέρα που με έφερες στον κόσμο μέχρι τη μέρα που με άφησες. Το αίμα σου θα κυλά πάντα στις φλέβες μου και η παρουσία σου θα είναι συνεχής, επαναλαμβανόμενη, σταθερή στη ζωή μου.

Οι τελευταίες μέρες που περάσαμε μαζί σε έκαναν πιο αδύναμο και πιο εύθραυστο, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά. Αυτό το κάθαρμα σε έπιασε και σε γκρέμισε. Μάλλον ήταν μεγαλύτερος θαυμαστής από πολλούς άλλους, τόσο που δεν σε εγκατέλειψε μέχρι το τέλος. Τι θέλεις να κάνεις; Πάντα μου έλεγες ότι, μερικές φορές, αυτοί οι θαυμαστές σε έσφαξαν, αλλά αυτό ήταν πραγματικά ασφυκτικό. Μα πολέμησες σαν λιοντάρι, η καρδιά σου ήταν από ατσάλι, δέθηκες με τη ζωή. Αυτό μου είπε η γιατρός με τα μπλε μάτια σε εκείνο το τμήμα τις τελευταίες μέρες. Γεννήθηκες μαχόμενος και έφυγες με τον ίδιο τρόπο. Ίσως κέρδισε εκείνος, ίσως… γιατί στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι: θα είμαστε πάντα μαζί, όπου κι αν είσαι.

Σου υποσχέθηκα ότι θα είμαι μαζί σου μέχρι το τέλος, αλλά σου είπα ψέματα, γιατί ανάμεσα σε σένα και σε μένα, ανάμεσα στον δεσμό μας, στην αγάπη μας, δεν θα υπάρξει ποτέ τέλος. Τώρα πραγματικά δεν ξέρω πώς θα είναι χωρίς εσένα, δεν ξέρω αν ο χρόνος θα γιατρέψει αυτή την πληγή, αλλά ξέρω ότι θα με βοηθήσεις και θα με καθοδηγήσεις, είμαι σίγουρος γι’ αυτό.

Σε αγαπώ χωρίς όριο και η κληρονομιά σου θα συνεχίσει να ζει στις καρδιές μας. Ευχαριστούμε για αυτό που ήσουν, ευχαριστούμε για όσα μας έδωσες. Ευχαριστώ για όλα, μπαμπά. Αργά ή γρήγορα θα ξαναδούμε ο ένας τον άλλον. Σε αγαπώ.»

H Ιταλία αποχαιρέτησε την Παρασκευή τον Σαλβατόρε “Τότο” Σκιλάτσι

Περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι, απλοί φίλαθλοι, από τον χώρο του ποδοσφαίρου, της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, γνωστοί, φίλοι συγκεντρώθηκαν στον καθεδρικό ναό του Παλέρμο για το τελευταίο «αντίο» στον πρώην ποδοσφαιριστή. «Ο Τότο είναι το όμορφο πρόσωπο του Παλέρμο, του Παλέρμο που δεν τα παρατάει», είπε ο Φίλιππο Σαρούλο, ιερέας της ενορίας του καθεδρικού ναού του Παλέρμο, κατά τη διάρκεια της τελετής, αφιερώνοντας λίγα λόγια στην ιστορία του Τότο, ο οποίος ήρθε από μια δύσκολη γειτονιά για να γίνει πρώτος σκόρερ στο Μουντιάλ του 1990.

Ciao Totò.
Rip#Schillaci #20settembre pic.twitter.com/JzSguYwgpu

— Salvo (@PerniciaroSalvo) September 20, 2024

«Ο Σκιλάτσι δούλευε στη σιωπή, με ταπεινότητα, σαν ήρωας της ζωής»

«Το παραμύθι δεν γίνεται πραγματικότητα μέσω των social media, αλλά δουλεύοντας στη σιωπή, με ταπεινότητα, πιστεύοντας σε αυτό, όπως έκανε ο ήρωας της ζωής, ένας ήρωας της λύτρωσης. Ο Τότο βρέθηκες μπροστά σε μία εστία, όχι σαν αυτό σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου της Serie A. Βρέθηκες μπροστά σε μία εστία χωρίς δοκάρια, χωρίς δίχτυα, βρέθηκες μπροστά σε η Θύρα του Ελέους, η πόρτα της αγάπης, η πόρτα της καλοσύνης του Πατέρα που, ως αληθινός δίκαιος και τελικός διαιτητής, σε κάλεσε για τον αγώνα της καρδιάς, για τον αγώνα που δεν θα τελειώσει ποτέ, που σε έκανε να συμμετάσχεις στο η πιο όμορφη ομάδα στον κόσμο, που ονομάζεται Παράδεισος», τόνισε.

Lo striscione dei tifosi #messinesi sul sagrato della Cattedrale di Palermo sotto una splendida corona di fiori recita: ADDIO BOMBER TOTÒ #MESSINA TI RENDE ONORE.#Schillaci per sempre uno di noi pic.twitter.com/ZtoZzRVtvN

— I Messinesi (@forzaschillaci) September 20, 2024

Στη συνέχεια, υπήρξε η στιγμή της ευλογίας από τον αρχιεπίσκοπο του Παλέρμο, Κοράντο Λορεφίτσε: «Ο Σκιλάτσι δεν έπαιξε ποτέ για την Παλέρμο, αλλά αυτή ήταν η ποδοσφαιρική του πίστη. Θέλω να ευχαριστήσω τον Τότο που ήταν στον δρόμο με τους νέους, για να γνωρίσουν τον δρόμο της καλοσύνης». Στο τέλος της τελετής, το φέρετρο μεταφέρθηκε έξω από τον καθεδρικό ναό, όπου το πλήθος ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Πριν φτάσει στον καθεδρικό ναό, το φέρετρο με τη σορό του Σκλάτσι διέσχισε τους δρόμους του Τσεπ, της γειτονιάς καταγωγής, όπου ζει ακόμη ο Μίμο, ο πατέρας του. Πολλοί έκλαψαν και τραγούδησαν τις «μαγικές νύχτες« των Τζιάνα Νανίνι και Εντοάρρντο Μπενάτο, το ιστορικό soundtrack του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ιταλίας, καθώς περνούσε ο ήρωας της Italia ’90. Αφού αποχαιρέτησε την εκκλησία του San Giovanni Apostolo, το βαγόνι πέρασε από τη Ριμπόλα για να αποχαιρετήσει το γήπεδο Amat όπου άνθισε το ταλέντο του.

Funerali di Totò #Schillaci, l’ingresso del feretro nella cattedrale tra i cori dei tifosi del #Palermo: “Totò sempre nel cuore” pic.twitter.com/V9QbnkI0D3

— Local Team (@localteamit) September 20, 2024

Keywords
Τυχαία Θέματα