Βουλευτές της Ν.Δ. «φυγάδευσαν» 3.5 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό

Τρεις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας οι οποίοι έστειλαν με εμβάσματα σε τράπεζες του εξωτερικού το ποσό των 3,5 εκατ. ευρώ την περίοδο 2009-2012 φέρνουν στο φως οι έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών και όπως διαπιστώνεται δεν δικαιολογούνται από τα «πόθεν έσχες» που έχουν καταθέσει και είναι δημοσιοποιημένα. Και 600 μεγαλογιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί έχουν στείλει άλλα 2 δισ. ευρώ -Καλούνται για εξηγήσεις και δύο γνωστοί επιχειρηματίες που φυγάδευσαν

πάνω από 40 εκατ. ευρώ «μαύρα»…

Έως τώρα, αναφέρουν ρεπορτάζ, έχουν εντοπιστεί οι δύο βουλευτές που εμπλέκονται στην υπόθεση, ενώ αναζητείται ο τρίτος. Το βέβαιο είναι πως αν αποδειχθεί, τα ονόματά τους θα δοθούν στη δημοσιότητα. Αύριο Δευτέρα θα ξέρουμε…

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ένας από αυτούς που εντοπίστηκαν είναι βουλευτής της Α’ Αθηνών, ενώ ο δεύτερος πιθανότατα εκλέγεται στη Βόρεια Ελλάδα. Η ανησυχία της κυβέρνησης είναι εμφανής για το νέο σκάνδαλο που ξεσπά, αλλά διαμηνύουν πως δεν θα μείνει τίποτα κρυφό και θα δοθούν τα ονόματα στη δημοσιότητα.

Το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), μετά τα πρώτα 46 ονόματα που εντόπισε να έχουν φυγαδεύσει μέσω εμβασμάτων στις τράπεζες του εξωτερικού αδήλωτα χρήματα 100 εκατ. ευρώ, ανακάλυψε τώρα μέσω των ελέγχων και των διασταυρώσεων άλλους 600 φορολογούμενους που έχουν διακινήσει μεγάλα ποσά χωρίς προηγουμένως να έχουν δηλωθεί στην Εφορία. Την προηγούμενη εβδομάδα το ΚΕΦΟΜΕΠ απέστειλε στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έναν κατάλογο στον οποίο περιλαμβάνονται γνωστοί Έλληνες επιχειρηματίες, γιατροί, δικηγόροι, πολιτικοί μηχανικοί, αλλά και πολιτικοί, για τους οποίους ο έλεγχος διαπίστωσε ότι έχουν διακινήσει συνολικά σε τράπεζες του εξωτερικού από το 2009 έως το 2012, ήτοι στην αιχμή της οικονομικής κρίσης, πάνω από 2 δισ. ευρώ μαύρο χρήμα.

Επίσης, ο έλεγχος διαπίστωσε ότι δύο πολύ γνωστοί Ελληνες επιχειρηματίες έχουν καταθέσεις άνω των 20 εκατ. έκαστος, τα οποία δεν δικαιολογούνται. Οι 600 αυτοί φορολογούμενοι θα κληθούν τις επόμενες ημέρες από τις φορολογικές αρχές να δικαιολογήσουν πού βρήκαν τα χρήματα, τα οποία για την Εφορία θεωρούνται «μαύρα», καθώς δεν έχουν δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων 10 ετών. Δηλαδή θα παραλάβουν αύριο Δευτέρα μια επιστολή στην οποία θα αναγράφεται ότι εντός των επόμενων 5 ημερών θα πρέπει να προσέλθουν στα γραφεία του ΚΕΦΟΜΕΠ στη λεωφόρο Κηφισίας (Μέγαρο Atrina).

Στην περίπτωση που δεν μπορέσουν να δικαιολογήσουν τα αδήλωτα ποσά, τότε θα επιβληθούν φόροι και πρόστιμα που προβλέπονται από τη νομοθεσία. Επί της ουσίας δηλαδή θα φορολογηθούν με την υπάρχουσα κλίμακα φορολογίας. Αυτό αφορά και τους τρεις βουλευτές της Ν.Δ. με τα αδήλωτα χρήματα που έβγαλαν στο εξωτερικό, το ύψος των οποίων είναι λίγο παραπάνω από 1.000.000 ευρώ για τον καθένα. Με τον τρόπο αυτό γίνεται σαφές ότι τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, όπως και το ΣΔΟΕ, δεν επιδέχονται πλέον παρεμβάσεις και κάνουν τη δουλειά τους όπως πρέπει. Γι’ αυτό άλλωστε το τελευταίο διάστημα είδαμε να έρχονται στο φως της δημοσιότητας πολλές υποθέσεις φοροδιαφυγής επωνύμων, ανάμεσά τους και πολιτικών, όπως η περίπτωση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Παύλου Χαϊκάλη. Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι πολλοί από τους φορολογουμένους που θα ελεγχθούν είναι ανεπάγγελτοι, ενώ κάποιοι από αυτούς είναι και δημόσιοι υπάλληλοι. Ετσι από τους 600 φορολογουμένους, οι 200 είναι επιχειρηματίες, μέλη Δ.Σ. και εφοπλιστές, ενώ κάποιοι από αυτούς περιλαμβάνονται και στη λίστα Λαγκάρντ. Επίσης 30 είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι, 20 ανεπάγγελτοι, 100 γιατροί, 100 δικηγόροι, 50 αρχιτέκτονες και μηχανικοί και 20 αθλητές.

Λύση η «αυτοκαταγγελία»

Η λίστα μεταξύ άλλων περιλαμβάνει 20 αγρότες, 10 τοκογλύφους, 5 μέντιουμ κ.ά.Ο γενικός γραμματέας Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δώσει εντολή στον νέο επικεφαλής του Κέντρου Μεγάλου Πλούτου να έχουν ελεγχθεί έως τα τέλη Απριλίου και οι 600 φορολογούμενοι, καθώς εκτιμάται ότι μόνο από αυτά τα πρόσωπα τα ποσά που μπορεί να εισπραχθούν από επιπλέον φόρους και πρόστιμα μπορεί να ανέλθουν στο 1 δισ. ευρώ. Βέβαια πολλοί από αυτούς θεωρείται βέβαιο ότι θα προσφύγουν στην αρμόδια επιτροπή 70β προκειμένου να αμφισβητήσουν τα πρόστιμα και να «προβάλουν» τα επιχειρήματά τους για τα αδήλωτα χρήματα που έβγαλαν στον εξωτερικό τα προηγούμενα χρόνια και για ποιον λόγο δεν τα κατέγραψαν στις φορολογικές τους δηλώσεις. Ακόμα όμως και αυτό να γίνει, θα πρέπει να καταβληθεί σε μετρητά το 50% του οφειλόμενου ποσού, το οποίο θα αρχίσει να τοκίζεται μετά την παρέλευση 30 ημερών. Μετά τον έλεγχο των προσώπων αυτών, το ΚΕΦΟΜΕΠ θέλει από τον Μάιο να «προχωρήσει» και στους υπόλοιπους φορολογουμένους που έχουν βγάλει σε τράπεζες του εξωτερικού μέσω εμβασμάτων μεγάλα χρηματικά ποσά. Από τον Μάιο θα αλλάξει επίσης και η διαδικασία ελέγχων και οι φορολογούμενοι μέσα σε διάστημα 5 ημερών θα καλούνται να αυτοκαταγγελθούν. Να παραδεχτούν δηλαδή ότι πράγματι τα χρήματα που έβγαλαν στο εξωτερικό είναι «μαύρα», χωρίς να γίνει περαιτέρω έλεγχος. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να τα δικαιολογήσουν. Στη Γενική Γραμματεία Εσόδων εκτιμούν ότι κάθε μήνα θα περαιώνεται ο έλεγχος για περίπου 150 πρόσωπα. Συνολικά δηλαδή έως το τέλος του χρόνου περίπου 1.700 άτομα θα έχουν περάσει από το ΚΕΦΟΜΕΠ.

Στο υπουργείο Οικονομικών, παρά τις καθυστερήσεις των πρώτων μηνών, είναι ικανοποιημένοι από την πορεία των ερευνών των εμβασμάτων. Επειτα από προσεκτικούς ελέγχους μηνών από τη Διεύθυνση Μεγάλου Πλούτου στα εμβάσματα και τις offshore από τη ΦΑΕ Πειραιά, τα πρώτα 36 εκατ. ευρώ βρίσκονται πλέον στα χέρια του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Οι πρώτοι έλεγχοι που ολοκληρώθηκαν προ ημερών επέδειξαν ότι 46 άτομα, εκ των οποίων 15 επιχειρηματίες, 5 εφοπλιστές, 1 τραπεζίτης (μισθωτές υπηρεσίες), 1 πολιτικός μηχανικός που ταυτόχρονα είναι και έμπορος τέχνης, 1 πολιτικός μηχανικός που έχει και έμμισθη σχέση με το Δημόσιο, 13 γιατροί και 10 δικηγόροι από τις ΔΟΥ του Ψυχικού, της Κηφισιάς, της Δ’ Αθηνών και της Γλυφάδας πλήρωσαν περίπου 14 εκατ. ευρώ σε φόρους. Ανάμεσα στα πρόσωπα που εντοπίστηκαν είναι και επιχειρηματίας και 6 συγγενικά του πρόσωπα οι οποίοι αποκόμισαν υπερκέρδη από την πώληση μετοχών και δεν τα δήλωσαν στις φορολογικές τους δηλώσεις . Οι επιπλέον φόροι που καταλογίστηκαν ανήλθαν στα 10 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα από τους ελέγχους σε 7 offshore εταιρείες που κατείχαν πολλά και ακριβά ακίνητα, το Ελληνικό Δημόσιο εισέπραξε περίπου 12 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα