Νέος ισχυρός σεισμός 4,5 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού – Πάνω από 15 σε μία ώρα, δεν αποκλείει «μεγαλύτερο σεισμό» ο Παπαζάχος

Περισσότερες από 15 σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν από τα ξημερώματα της Κυριακής ανοιχτά της Σαντορίνης και της Αμοργού.

Ο τελευταίος και ισχυρότερος -μέχρι στιγμής- σεισμός μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 9.30 το πρωί ανοιχτά της Αμοργού.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η δόνηση είχε εστιακό βάθος 15,2 χιλιομέτρων και επίκεντρο 22 χιλιόμετρα Νότια Νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Λίγα λεπτά νωρίτερα είχε σημειωθεί και

άλλο σεισμός άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο σεισμός των 4,1 Ρίχτερ είχε εστιακό βάθος 13,5 χιλιόμετρα και επίκεντρο 21 χιλιόμετρα Νότια- Νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Σε διάστημα περίπου δύο ωρών το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κατέγραψε περισσότερες από 20 σεισμικές δονήσεις.

Παπαζάχος: «Δεν αποκλείουμε να γίνει μεγαλύτερος σεισμός»

Όπως εξήγησε νωρίτερα στην ΕΡΤ ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος πρόκειται για μια έντονη σεισμική ακολουθία με επίκεντρο την περιοχή της Ανύδρου.

«Είναι μια τυπική σεισμική ακολουθία με έντονα χαρακτηριστικά», ανέφερε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας πως «επειδή η περιοχή έχει σημαντικά ρήγματα, δεν αποκλείουμε να γίνει κάποιος μεγαλύτερος σεισμός».

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Το επίπεδο του σεισμικού κινδύνου έχει ανέβει»

Σε ανάρτησή του για το μπαράζ σεισμικών δονήσεων, ο γνωστός σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ανέφερε:  «Σεισμοί στη Σαντορίνη-Αμοργό. Τις τελευταίες ώρες συνεχίστηκε αμείωτη η σεισμική δράση με πολλούς σεισμούς μεγέθους πάνω από 3.5. Πριν λίγη ώρα έγινε 4.5».

»Όπως τόνισα από χθες, οι σεισμοί είναι τεκτονικοί, όχι ηφαιστειακοί, και το επίπεδο του σεισμικού κινδύνου έχει ανέβει σε σχέση με αυτό πριν 48 ώρες, λόγω της αύξησης του πλήθους των σεισμών, αύξησης των μεγεθών τους και μετατόπισης των επικέντρων προς βορειοανατολικά», επισήμανε.

Κλειστά τα σχολεία στη Σαντορίνη τη Δευτέρα

Η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες και γύρω από τη Σαντορίνη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία καθώς μέσα σε μία εβδομάδα έχουν καταγραφεί πάνω από 200 δονήσεις.

Αυτό που ανησυχεί κυρίως, δεν είναι το «μπαράζ» των σεισμικών δονήσεων (αυτό έχει επαναληφθεί στο παρελθόν, καθώς το 2011 υπήρχε δραστηριότητα για σχεδόν 14 μήνες, στο ίδιο μοτίβο), αλλά το γεγονός πως όσο περνούν οι ώρες, διαπιστώνονται και πιο έντονες δονήσεις.

Χθες Σάββατο συνεδρίασε η Eπιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου αποφασίζοντας να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία τη Δευτέρα στη Σαντορίνη και να αποφευχθούν οι συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους.

Η ανακοίνωση των επιστημόνων

«Λόγω της σεισμικής δραστηριότητας των δύο τελευταίων 24ωρων στο θαλάσσιο χώρο της μεταξύ της νήσου Θήρας και της Αμοργού, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε σήμερα το απόγευμα κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.

Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:

1. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας περιήλθε σε ύφεση.

2. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφεται στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, αυξημένη σεισμική ακολουθία με μέγιστο μέγεθος το 4.3. Αυτή η σεισμική δραστηριότητα δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα, καθώς οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ.

Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

– Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03/02/2025.

– Οι πολίτες να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους.

– Αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού λιμένα Φηρών.

Εφόσον κριθεί σκόπιμο θα υπάρξει ανάλογη συνεδρίαση εκ νέου.

Σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, οδηγίες μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (www.oasp.gr) και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας».

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ στην Αμοργό

ΑΑΔΕ: Πατάει το κουμπί των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων για ανασφάλιστα ΙΧ, απλήρωτα τέλη και ΚΤΕΟ

Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε πτώμα σε σπίτι έπειτα από φωτιά στη Νέα Μηχανιώνα

Keywords
Τυχαία Θέματα