«Ψαλίδι» στο δώρο Χριστουγέννων για όσους μπήκαν σε αναστολή

Σημαντικά μειωμένο θα είναι για χιλιάδες εργαζομένους το δώρο Χριστουγέννων, που αντιστοιχεί υπό κανονικές συνθήκες σε έναν μισθό, καθώς στο υπό κατάθεση σχέδιο νόμου με τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και εργοδοτών κατά την περίοδο του φθινοπώρου, προβλέπεται ο υπολογισμός του ποσού που αντιστοιχεί στην κρατική συμμετοχή όσων οι συμβάσεις τέθηκαν σε αναστολή, με βάση το ειδικό επίδομα

των 534 ευρώ. 

Στην πράξη, το κράτος θα καλύπτει μεν το διάστημα κατά το οποίο η σύμβαση του εργαζομένου έχει τεθεί σε αναστολή, όμως θα υπολογίζει το ποσό όχι σύμφωνα με τον ονομαστικό μισθό του εργαζομένου, αλλά με βάση την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ.

Τι προβλέπεται

Αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχέδιο νόμου που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός των ημερών, το υπουργείο Εργασίας προωθεί διάταξη με την οποία θα ξεκαθαρίζει τις προϋποθέσεις και τον τρόπο υπολογισμού του δώρου Χριστουγέννων από τις επιχειρήσεις – εργοδότες που η λειτουργία τους ανεστάλη με εντολή δημόσιας αρχής αλλά και σε αυτές που ανήκουν στις πληττόμενες βάσει ΚΑΔ και για κάποιο διάστημα έθεσαν τις συμβάσεις εργασίας των απασχολουμένων τους σε αναστολή. 

Σύμφωνα με αυτή, το επίδομα εορτών Χριστουγέννων θα πρέπει να καταβληθεί κανονικά, δηλαδή έως την 21 Δεκεμβρίου του 2020. Στην περίπτωση εργαζομένων που οι συμβάσεις τους τέθηκαν σε αναστολή, με αποτέλεσμα η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, αφού αφαιρεθούν τα διαστήματα αναστολής, να μην καλύπτει ολόκληρη τη χρονική περίοδο από την 1η Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους που αποτελεί προϋπόθεση για τη λήψη του δώρου Χριστουγέννων, το επίδομα θα καταβάλλεται από τον εργοδότη μειωμένο. Για τον υπολογισμό του σκέλους αυτού, της συμμετοχής δηλαδή του εργοδότη, θα λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος διάρκειας της εργασιακής σχέσης έως την αναστολή της. Για το διάστημα αναστολής της εργασιακής σύμβασης, το ποσό που αντιστοιχεί στο δώρο Χριστουγέννων θα καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Προσοχή όμως. Η βάση υπολογισμού του ποσού αυτού θα είναι η ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ και όχι ο πραγματικός – ονομαστικός μισθός του εργαζομένου, όπως αυτός προβλέπεται στη σύμβαση εργασίας του. Αυτό οδηγεί όσους αμείβονται με ποσά άνω των 650 ευρώ (βασικός μισθός) σε μικρότερο ποσό δώρου. Αντίστοιχα, ευνοημένοι εκτιμάται ότι θα είναι όσοι εργάζονται με μερική απασχόληση και λαμβάνουν μισθό κάτω από τα 534 ευρώ. Ο τρόπος και η διαδικασία καταβολής θα εξειδικευθούν με υπουργική απόφαση. Να σημειωθεί ότι το δώρο Πάσχα καταβλήθηκε τελικά στο σύνολό του από τους εργοδότες, οι οποίοι στη συνέχεια υπέβαλαν αιτήσεις προς το σύστημα «Εργάνη» και, πλέον, αναμένουν την πληρωμή των ποσών που αντιστοιχούν στη συμμετοχή του κράτους, από το υπουργείο Εργασίας. Η συμμετοχή αυτή υπολογίστηκε όχι με βάση τα 800 ευρώ (που ήταν τότε το ύψος της ειδικής αποζημίωσης) αλλά με βάση τον ονομαστικό μισθό των εργαζομένων.

Εν τω μεταξύ, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η δημοσιοποίηση της πρόθεσης του υπουργείου Εργασίας να προβλέψει με διάταξη την κάλυψη του διαστήματος κατά το οποίο οι εργαζόμενοι τίθενται υποχρεωτικά σε καραντίνα, με επιπλέον υπερωριακή εργασία, χωρίς όμως την αντίστοιχη προσαύξηση στην αμοιβή, στο υπουργείο Εργασίας δέχονται εισηγήσεις για βελτιωτικές παρεμβάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα