Πώς θα χορηγούνται τα δάνεια στους ΟΤΑ

08:35 17/9/2013 - Πηγή: TNSite
Οι όροι και η διαδικασία χορήγησης δανείων προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), τα ΝΠΔΔ των ΟΤΑ, τα ΝΠΔΔ, καθώς και τα νομικά πρόσωπα που κινούνται στο πλαίσιο της σύμπραξης Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθορίζονται με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τα δάνεια αυτά θα χορηγούνται από το Ταμείο Παρακαταθηκών

και Δανείων (ΤΠκΔ) για έργα οδοποιίας, ασφαλτοστρώσεις, πεζοδρομήσεις, ανάπλασης πλατειών, διαμόρφωσης πάρκων - παιδικών χαρών, διαμόρφωσης κοινοχρήστων χώρων, κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων, έργων ύδρευσης, αθλητικών κέντρων, κολυμβητηρίων, κοιμητηρίων, δημοτικών ιατρείων, γεωτρήσεων, απορριμμάτων, κ.λπ. Ακόμη, θα χορηγούνται και για την προμήθεια ή μίσθωση μηχανημάτων προκειμένου οι ΟΤΑ να πραγματοποιούν έργα.

Το ύψος των δανείων μπορεί να φθάσει μέχρι το 100% του προϋπολογισμού του υπό εκτέλεση έργου.

Όμως για τις περιπτώσεις των έργων που πρόκειται να κατασκευαστούν από νομικά πρόσωπα, στο πλαίσιο της σύμπραξης Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα το ύψος του δανείου, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του προϋπολογισμού του έργου, ενώ στις περιπτώσεις συγχρηματοδότησης το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει το 90% του προϋπολογισμού του έργου.

Το ύψος, το επιτόκιο και χρόνος αποπληρωμής των δανείων καθορίζονται κατόπιν αξιολόγησης της σκοπιμότητας του δανείου, της βιωσιμότητας του και της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειστή, ενώ ο χρόνος εξόφλησης μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 25 χρόνια.

Για τη λήψη των δανείων αυτών, οι ΟΤΑ, κ.λπ. θα πρέπει να ενεχυριάζουν τα αναγκαία ποσά από τα έσοδα τους ή από τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττουν, να υποθηκεύουν ακίνητα τους μέχρι του ποσού του δανείου και να υπάρχει εγγύηση υπέρ του δανειολήπτη από το Δημόσιο ή Τράπεζα.

Στις περιπτώσεις που τα δάνεια αποσκοπούν για την εκτέλεση έργων, μπορεί να προκαταβάλλεται το 10% του αιτουμένου ποσού, χωρίς κανένα δικαιολογητικό και το υπόλοιπο ποσό να καταβάλλεται ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών του έργου. Ακόμη, σε περίπτωση που ο δανειολήπτης περιέλθει σε αδυναμία καταβολής των δόσεων, μπορεί να υπάρξει περίοδος χάριτος, «πέραν των όσων αναφέρονται στη συναφθείσα σύμβαση» ή να τροποποιηθούν άλλοι όροι της δανειακής σύμβασης.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα