Στο ΣτΕ το πάρτι αστυνομικού με κρατούμενες

21:43 2/5/2013 - Πηγή: TNSite
Το Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται μέσα στον ερχόμενο Σεπτέμβριο να αποφανθεί για την απόταξη ανθυπαστυνόμου που φέρεται να έκανε πάρτι με αλλοδαπές κρατούμενες στο Μεταγωγών το 1998.

Ο ανθυπαστυνόμος της Ελληνικής Αστυνομίας αποτάχθηκε με ομόφωνη απόφαση του δευτεροβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου της ΕΛΑΣ, ενώ καταδικάστηκε και από τα ποινικά δικαστήρια σε φυλάκιση έξι μηνών με τριετή αναστολή για ελευθέρωση κρατουμένων εξ αμελείας. Ο ανθυπαστυνόμος, σύμφωνα με αποφάσεις δικαστηρίων, έκανε πάρτι με αλλοδαπές κρατούμενες στο Μεταγωγών

με αποτέλεσμα να αποδράσουν δυο και άλλες δυο να τραυματιστούν κατά την απόπειρα απόδρασής τους.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται να αποφανθεί, καθώς ο ανθυπαστυνόμος άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών με την οποία απορρίφθηκε το αίτημά του να ακυρωθεί ως παράνομη η πειθαρχική ποινή του.

Σύμφωνα με το Πειθαρχικό Συμβούλιο ο ανθυπαστυνόμος υπέπεσε σε αντιπειθαρχική και ποινικά κολάσιμη συμπεριφορά, με αποτέλεσμα λόγω της καταφανούς παραμέλησης και παράβασης των υπηρεσιακών του καθηκόντων, να καταστεί υπαίτιος απόδρασης δύο κρατουμένων προς απέλαση αλλοδαπών γυναικών από τα κρατητήρια της Υποδιεύθυνσης Μεταγωγών Δικαστηρίων Αθηνών (ΥΜΔΑ), να βλάψει δε και να προσβάλει κατ' αυτό τον τρόπο, όχι μόνο την τιμή και υπόληψή του ως αστυνομικού, αλλά και το κύρος της υπηρεσίας του, η οποία εξετέθη ανεπανόρθωτα στην κοινή γνώμη εξ αιτίας των δυσμενών δημοσιευμάτων όλων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Στο Πειθαρχικό Συμβούλιο οι συνάδελφοι του ανθυπαστυνόμου κατέθεσαν ότι ήταν εξαίρετος αστυνομικός και δεν αδιαφορούσε για τα καθήκοντά του, αλλά λόγω των άθλιων συνθηκών κράτησης στο κτίριο της υπηρεσίας του, για λόγους ανθρωπιστικούς συνέδραμε τους κρατούμενους δίνοντάς τους τη δυνατότητα να τηλεφωνούν και να κάνουν μπάνιο στον 5ο όροφο.

Ο ίδιος, απολογούμενος, αποδέχθηκε την ευθύνη του, όχι όμως στον υπέρτατο βαθμό που του αποδόθηκε, ενώ ισχυρίστηκε ότι «δεν στοιχειοθετείται η διαφθορά χαρακτήρα ελλείψει αποδείξεως της σαρκικής επαφής». Το Συμβούλιο, τελικώς, έκρινε ότι ο ανθυπαστυνόμος με τις πράξεις και παραλείψεις του παραβίασε τις σχετικές διατάξεις, πράξεις που μαρτυρούν διαφθορά χαρακτήρα, σε συνδυασμό με το άρθρο του Ποινικού Κώδικα που αφορά ελευθέρωση κρατουμένων εξ αμελείας κατ’ εξακολούθηση.

Από ποινικής πλευράς, στον ανθυπαστυνόμο επιβλήθηκε η ποινή της εξάμηνης φυλάκισης με τριετή αναστολή, αλλά τελικά παραγράφηκε με ευεργετική διάταξη του νόμου.

Ο ανθυπαστυνόμος άσκησε αναίρεση στο ΣτΕ κατά της εφετειακής απόφασης, η οποία όμως άργησε να προσδιοριστεί λόγω αλλαγής της νομοθεσίας.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα