«Philae»: Αναζητεί φως σε έναν μαύρο κομήτη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ«Philae»: Αναζητεί φως σε έναν μαύρο κομήτηΠέμπτη, Νοέμβριος 20, 2014 - 16:58

Μια πρώτη γεύση από τα ευρήματα της ιστορικής αποστολής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) με το διαστημικό σκάφος «Rosetta», που πριν από μία εβδομάδα απελευθέρωσε επιτυχώς το ρομπότ» «Philae» στον κομήτη Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο (67Ρ/Churyumov-Gerasimenko) έδωσε ο καθηγητής της Αστροφυσικής Θανάσης Οικονόμου, Senior Scientist του Εργαστηρίου Αστροφυσικής και Διαστημικής Ερευνας του Πανεπιστημίου του Σικάγου. Η ομάδα του Ελληνα

επιστήμονα δημιούργησε ένα από τα όργανα που απαρτίζουν το «Philae» και ο ίδιος έδωσε συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο ομιλίας του σε φοιτητές του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ.

«Τα πρώτα ευρήματα δείχνουν ότι ο κομήτης είναι κατάμαυρος σαν πίσσα. Το συμπέρασμα που μπορεί αυτή τη στιγμή να συναχθεί είναι ότι εδώ είναι το νερό, εδώ είναι το διοξείδιο του άνθρακα και μετά είναι άλλες πιο περίπλοκες ουσίες» είπε ο κ. Οικονόμου.

Πρόσθεσε ακόμη: «Η προσεδάφιση του "Philae" κάθε άλλο παρά ομαλή ήταν! Οταν κατέβηκε έπρεπε να γαντζωθεί. Δεν γαντζώθηκε και έκανε ένα μεγάλο άλμα. Για δύο ολόκληρες ώρες βρισκόταν στο κενό, μετά ξαναπάτησε στον κομήτη, έκανε και δεύτερο άλμα διάρκειας οκτώ λεπτών, πέφτοντας στο τέλος σε μία χαράδρα». Το «Philae» βρίσκεται σε... χειμερία νάρκη, καθώς στη χαράδρα που έπεσε, ο Ηλιος το «βλέπει» μόνο μία ώρα, λιγότερη από όσο χρειάζονται οι ηλιακοί συλλέκτες του. «Εχουμε όμως ελπίδα, καθώς προβλέπεται η ποσότητα της ενέργειας που συλλέγεται να αυξηθεί, καθώς έχουμε στρίψει όλον τον κορμό του "Philae" κατά 35 μοίρες, προκειμένου να εκτεθεί στο φως του Ηλιου ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάνελ και να διπλασιαστεί η παραγωγή ενέργειας» δήλωσε ο κ. Οικονόμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα