Οι Αραβες κροίσοι που στηρίζουν Ελλάδα

ΡΕΠΟΡΤΑΖΟι Αραβες κροίσοι που στηρίζουν ΕλλάδαΚυριακή, Μάιος 11, 2014 - 13:00

Λίγοι γνωρίζουν ότι η αραβική επενδυτική επέλαση των τελευταίων ετών στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα της επιχειρηματικής διπλωματίας δύο μεγάλων αραβικών οικογενειών που ζουν στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες. Πρόκειται για τους Olayan και τους Khoury που έχουν εγκατεστημένα τα αρχηγεία τους στη Γλυφάδα και στο Μαρούσι

αντίστοιχα. Οι πρώτοι «αγοράζουν» Ελλάδα και οι δεύτεροι «στηρίζουν» Ελληνες! Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Δεν πρόκειται για περιφερειακής εμβέλειας συμφέροντα. Η οικογένεια Olayan εκτιμάται ότι διαθέτει περιουσία ύψους 12 δισ. δολαρίων, ενώ η οικογένεια Khoury, που έλκει την καταγωγή της από τον Λίβανο και τις ρίζες της από την Παλαιστίνη, μαζί με τους συνεταίρους της της οικογενείας Sabbagh ελέγχει μία από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές του κόσμου, την Consolidated Contractors Corp. (CCC), που λέγεται ότι διαθέτει και άριστες σχέσεις με την Ουάσινγκτον.

Αποκρατικοποίηση

Και οι δύο όμιλοι έχουν φιλοξενήσει στην Ελλάδα δεκάδες οικογένειες βαθύπλουτων Αράβων, πολλοί εκ των οποίων αγόρασαν μετά εδώ ακίνητα, ενώ κάποιοι τοποθετούνται και στις αποκρατικοποιήσεις. Τώρα ο όμιλος CCC γίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, αποδέκτης προτάσεων συνεργασίας από Ελληνες κατασκευαστές προκειμένου να πάρουν μέρος του έργου του αγωγού TAP και ειδικότερα σε αυτό το τμήμα που διέρχεται από την Αλβανία, για το οποίο η αραβική κατασκευαστική φέρεται ότι είναι φαβορί. Αλλωστε δεν θα είναι η πρώτη φορά που η CCC, τα γραφεία της οποίας βρίσκονται στον ιδιόκτητο γυάλινο ουρανοξύστη επί της οδού Πρεμετής στον Παράδεισο Αμαρουσίου, θα βάλει πλάτη στους Ελληνες ομολόγους της.

Πολλά από τα έργα των ελληνικών κατασκευαστικών στη Μέση Ανατολή λέγεται ότι έχουν διασφαλιστεί μετά και «τον καλό τον λόγο» των Khoury και Sabbagh. Και έχει μεγάλο ενδιαφέρον αυτή η φήμη, διότι δημιουργεί εύλογες απορίες για τα κίνητρα των Αράβων που θεωρητικά αποτελούν ανταγωνιστές των Ελλήνων στα μεγάλα έργα.

Ο κύκλος εργασιών

Ομως, όπως εξηγούν οι επαΐοντες, η CCC που πραγματοποιεί πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 4,5 δισ. δολ., έχει έλθει σχεδόν 60χρόνια πριν στην Ελλάδα και το καταστατικό της έχει εγκριθεί με νόμο που της παρέχει μεγάλες φορολογικές ελαφρύνσεις. πλην όμως απαγορεύει τη δραστηριοποίησή της στην ελληνική επικράτεια. «Οι δύο οικογένειες που ελέγχουν την CCC νιώθουν ευγνωμοσύνη προς την Ελλάδα που τους παρείχε φιλόξενη στέγη όταν τη χρειάστηκαν» εξηγεί βετεράνος κατασκευαστής.

Η CCC εδρεύει στην Ελλάδα από το 1976 και βασικοί μέτοχοι είναι η δεύτερη γενιά των παλαιστινιακής καταγωγής οικογενειών Khoury και Sabbagh. Επικεφαλής της σήμερα είναι ο Samer Khoury, ενώ στη διοίκηση συμμετέχουν και τα αδέρφια του Wael και Tawfic, όπως και ο πατέρας τους και εκ των ιδρυτών Said Khoury. Στο ίδιο τραπέζι κάθεται και η οικογένεια του συνιδρυτή Hasib Sabbagh, ο οποίος πέθανε τον Ιανουάριο του 2010. Τον διαδέχτηκαν οι γιοι του Samir και Suheil. Τόσο οι Khoury όσο και οι Sabbagh έχουν στενές σχέσεις με την Παλαιστίνη και κάποιοι τους συνδέουν και με τον Αραφάτ. Ο όμιλός τους βοηθά συχνά την ελληνική κυβέρνηση με σειρά επαφών στη Μέση Ανατολή, όπως πρόσφατα με την αποστολή του υπουργείου Εξωτερικών, στο Κουβέιτ αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Με πλούσια φιλανθρωπική δράση στον αραβικό κόσμο, διαθέτουν ισχυρά ερείσματα σε αυτόν. Διαθέτουν όμως και διεθνείς δραστηριότητες, ενώ απασχολούν 110.000 εργαζομένους. Μία από τις μεγαλύτερες τρέχουσες επενδύσεις τους, ύψους δύο δισ. δολαρίων είναι στην Αυστραλία.

Οι επενδύσεις

Ακόμα μεγαλύτερες τσέπες έχουν οι Olayan. Γνωστοί στην Ελλάδα από την επένδυσή τους στην (πολυεθνική πλέον) Chipita του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, στις τηλεπικοινωνίες, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη συμμετοχή τους στην Global Finance του Αγγελου Πλακόπιτα (εταιρία συμμετοχών σε ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις), τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Coca- Cola 3E και τα ακίνητα (κατέβηκαν μαζί με τον Αχιλλέα Κωσταντακόπουλο για τον Αστέρα Βουλιαγμένης) διαπρέπουν διεθνώς με έδρα τη Γλυφάδα.

Λέγεται μάλιστα ότι ο διά χειρός Ηλία Μπαρμπαλιά απαστράπτων τρούλος του γωνιακού μεγάρου των γραφείων τους στη Λεωφόρο Ποσειδώνος 111 στη Γλυφάδα αποτέλεσε διακαή πόθο αγοράς τόσο Ρώσου ολιγάρχη όσο και του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Βλέπετε, δεν έχουν ανάγκη οι Olayan από μερικά εκατομμύρια ευρώ.

Δεύτερη πατρίδα

Ο όμιλος Olayan είναι ο επενδυτικός βραχίονας του Σαουδάραβα επιχειρηματία Khaled Olayan. Οι Olayan ήρθαν στην Ελλάδα την άνοιξη του 1976, όπως και οι μεγαλομέτοχοι της CCC. Ηταν τότε που έφυγαν από τον αιματοκυλισμένο Λίβανο. Οπως οι περισσότεροι συμπατριώτες τους, πίστεψαν τότε ότι οι ταραχές θα έπαυαν και θα επέστρεφαν έπειτα από λίγο στη Βηρυτό. Στην Αθήνα είχε έλθει η οικογένεια του ιδρυτή του ομίλου Sulliman Saleh Olayan, όπως και το ανώτατο managmenet, επίσης με τις οικογένειές του.

Με τον εμφύλιο στον Λίβανο να διαρκεί τελικά πάνω από 15 χρόνια δεν επέστρεψαν ποτέ και έκτοτε υιοθέτησαν ως δεύτερη πατρίδα τους την Ελλάδα. Στη Γλυφάδα βρίσκεται το αρχηγείο της Olayan Investments Company Establishment. Θεωρείται ευρέως στον αραβικό κόσμο ο ισχυρότερος επιχειρηματικός ομίλου της Σαουδικής Αραβίας και διαθέτει επενδύσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη, μεταξύ των οποίων και την εμφιαλώτρια και διανομέα της Coca-Cola στη Σαουδική Αραβία.

Ο διάδοχος του «θρόνου» και οι αδελφές του

Την τελευταία δεκαετία, μετά και τον θάνατο του Sulliman Saleh Olayan, στον... θρόνο της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας έχει ανέβει ο γιος του Khaled Olayan. Ο Khaled έχει επίσης τρεις διόλου άσημες αδελφές. Μεταξύ τους μοιράζονται περιουσία 12 δισ. δολαρίων και συγκαταλέγονται έτσι στους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη. Οι απαρχές τού ομίλου εντοπίζονται στα χρόνια μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και την ανάληψη του έργου κατασκευής του πρώτου παναραβικού αγωγού πετρελαίου, που ο Sulliman Saleh Olayan πήρε μαζί με τους Αμερικανούς εταίρους του, την Bechtel.

Οι δύο από τις αδελφές του Khaled, η Lubna και η Hutham, συμμετείχαν ή συμμετέχουν ακόμα στα διοικητικά συμβούλια ή άλλες επιτροπές παγκόσμιων επενδυτικών οίκων, όπως η Citigroup, η Credit Suisse, η Morgan Stanley και η Blackstone αλλά και η Rolls-Royce, ενώ η τρίτη αδελφή, η Hayat, διατηρεί χαμηλό προφίλ. Σε αντίθεση δηλαδή με τη Lubna, η οποία έχει κοσμήσει και τα πρωτοσέλιδα του «Time», του «Forbes» και άλλων περιοδικών ως μία από τις ισχυρότερες γυναίκες του κόσμου. Η Lubna έχει τη θέση του CEO στον επενδυτικό βραχίονα του ομίλου, την Olayan Financing Company που είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στα χρηματιστήρια της Σαουδικής Αραβίας και όλης της Μέσης Ανατολής. Είναι παντρεμένη με τον μακρινής ελληνικής καταγωγής Αμερικανό νομικό John Xefos, με τον οποίο έχει αποκτήσει τρεις κόρες που ζουν στο Ριάντ και επισκέπτονται συχνά την Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα