Oικολογικό διαβατήριο με σφραγίδα ΠΟΠ για τις ελιές Χαλκιδικής
Χρειάστηκαν σχεδόν δέκα χρόνια προσπαθειών και επίπονων διαπραγματεύσεων, αλλά οι πεντανόστιμες, χυμώδεις, οικολογικές Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής κατοχυρώθηκαν επιτέλους ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση αναγνώρισε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καρπού, αλλά και τη σημασία της γεωγραφίας στην παραγωγή και μεταποίησή του, επιτρέποντας την εμπορία του ως προϊόν ΠΟΠ.
Συγκεκριμένα,
Μία επισήμανση ωστόσο στην απόφαση που δημοσιεύθηκε στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πριν από ένα μήνα, στέρησε λίγη από τη χαρά των παραγωγών. Προκειμένου η χώρα μας να εντάξει τις ελιές Χαλκιδικής στο μητρώο των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης και γεωγραφικών ενδείξεων, χρειάστηκε να «συνθηκολογήσει» με το Βέλγιο και τον Καναδά, οι οποίοι είχαν καταθέσει ενστάσεις. Στις 17 Φεβρουαρίου 2011, η Επιτροπή ζήτησε από τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδιώξουν να έρθουν σε συμφωνία, η οποία και επετεύχθη με τη διαμεσολάβηση και του ελληνικού υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Μεταξύ άλλων, η Ελλάδα και οι ενιστάμενοι συμφώνησαν ότι η καταχώριση της ονομασίας «Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής» δεν θα πρέπει να αποτρέπει την εμπορική διάθεση προϊόντος στην επισήμανση του οποίου περιλαμβάνεται ο όρος «ποικιλίας Χαλκιδικής», εφόσον το προϊόν προέρχεται από τη συγκεκριμένη ποικιλία. Ωστόσο, σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας, σε αυτές τις περιπτώσεις η ένδειξη «ποικιλία Χαλκιδικής» θα πρέπει να εμφανίζεται στην ετικέτα με χαρακτήρες μικρότερου μεγέθους σε σχέση με αυτούς της ονομασίας του προϊόντος και φυσικά υπό τον όρο ότι συνοδεύεται από την ένδειξη του τόπου προέλευσης.
Οι ελαιοπαραγωγοί και οι συνεταιριστικές οργανώσεις πάντως δεν στέκονται στα «ψιλά γράμματα». Η κυρίαρχη άποψη στη Χαλκιδική είναι ότι η καταχώριση του προϊόντος στον κατάλογο ΠΟΠ θα του δώσει αναγνωρισιμότητα και θα βοηθήσει την προώθησή του στην αγορά ως μοναδικού στον κόσμο. Και πράγματι, τα εδάφη του Νομού Χαλκιδικής έχει βρεθεί ότι είναι απολύτως κατάλληλα για την ελαιοκαλλιέργεια, ενώ ευνοϊκό είναι και το κλίμα της περιοχής, που «θυμίζει» νοτιότερους κάμπους παρά βόρεια Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πρώτες αναφορές για ελαιώνες στη Χαλκιδική εντοπίζονται στο 1415.
Η συστηματική ενασχόληση πάντως των Χαλκιδικιωτών με την ελαιοκομία ξεκίνησε στα μέσα του 19ο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Συνταγές
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Gastronomos
- Τελευταία Νέα Gastronomos
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Συνταγές