Στρες τεστ στα επιχειρηματικά σχέδια των ιχθυοκαλλιεργειών

Σε στρες τεστ υποβάλλουν οι τράπεζες τα business plan που έχουν καταθέσει οι τρεις εισηγμένες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειες της χώρας, προκειμένου να διαπιστωθεί το κατά πόσο οι προβλέψεις για την οικονομική θέση των εταιρειών τεκμηριώνονται από τις παραδοχές των επιχειρηματικών σχεδίων. Το «στρεσάρισμα» των business plan

έχει ανατεθεί από τις τέσσερις τράπεζες σε ένα κοινό σύμβουλο, εξέλιξη που από μόνη της αποτελεί σημαντικό βήμα, καθώς σηματοδοτεί την πρόθεση του τραπεζικού συστήματος να υπερκεράσει τις διαφωνίες, προκειμένου να βρεθεί ενιαία και άμεση λύση για τον κλάδο.

Η ανεξάρτητη έκθεση επιχειρηματικού σχεδίου, (IBR - Independent Business Review), όπως ονομάζεται η επαναξιολόγησή τους από εξωτερικό σύμβουλο, αναμένεται να προσγειώσει τις προβλέψεις για τη μελλοντική λειτουργική κερδοφορία των τριών ιχθυοκαλλιεργητικών μονάδων προς τα κάτω, στον βαθμό που σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, θα αποτυπώνουν μια συντηρητικότερη εκτίμηση των παραδοχών που έχουν υιοθετηθεί από τις τρεις εταιρείες Νηρεύς, Σελόντα και Δίας, που τα έχουν υποβάλει. Αντίστοιχα, θα αξιολογηθεί η ικανότητά τους να αποπληρώνουν τις οφειλές βάσει μιας συντηρητικότερης εκτίμησης για την κερδοφορία.

Η προσεκτική αξιολόγηση θεωρείται από τις τράπεζες βασική προϋπόθεση προκειμένου να διαπιστωθούν οι ανάγκες του κλάδου και κυρίως να αποτιμηθούν σε πραγματική αξία οι κεφαλαιακές ανάγκες των τριών εταιρειών. Στη βάση αυτή υπό επαναξιολόγηση θα τεθούν και τα σχέδια για την εξέλιξη της παραγωγής, αλλά και η αποτίμηση των αποθεμάτων, που έχει αποτελέσει θέμα τριβής μεταξύ των πιστωτριών τραπεζών και του κλάδου.

Στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Νότη Μηταράκη, φαίνεται ότι ξεπεράστηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις που υπήρχαν από την πλευρά ορισμένων τραπεζών και επιβεβαιώθηκε η αποφασιστικότητα -τουλάχιστον των τριών βασικών πιστωτών- να συμφωνήσουν σε ένα κοινό σχέδιο, που θα κινείται στους εξής άξονες. Τη μετοχοποίηση μέρους του χρεών, τη ρύθμιση ενός τμήματος και την αναχρηματοδότηση μέρους του.

Το πρόγραμμα προβλέπει και την παροχή ρευστότητας με τη μορφή ενδιάμεσης χρηματοδότησης, στον βαθμό που το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης θα απαιτήσει μερικούς μήνες για την πλήρη εφαρμογή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα ενδιάμεσης χρηματοδότησης, που συνδέεται με τις ανάγκες που έχει κάθε εταιρεία κυρίως για το κρίσιμο διάστημα του καλοκαιριού, που είναι και η περίοδος ανάπτυξης των ψαριών, αντιμετωπίζεται θετικά από τις τράπεζες.

Αναδημοσίευση από το www.kathimerini.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα