5 υπερτροφές του Ιανουαρίου

Κοινωνία

Αν το να αρχίσετε να τρέφεστε υγιεινά είναι ένας από τους στόχους σας για το 2013, ο Ιανουάριος είναι ένας από τους πιο ευνοϊκούς μήνες για να ξεκινήσετε. Μάθετε ποιες είναι οι υπερτροφές αυτού του μήνα, που θα σας βοηθήσουν να γυρίσετε σελίδα και να αλλάξετε τις κακές διατροφικές σας συνήθειες.

Μπορεί οι καλοκαιρινές, υγιεινές και θρεπτικές νοστιμιές όπως οι ντομάτες και το γλυκό καλαμπόκι να απέχουν ακόμη μακριά και ακόμη και τα μήλα να έχουν ελαττωθεί στα ράφια των σούπερ μάρκετ, αυτό

όμως δε σημαίνει ότι η υγιεινή διατροφή δεν αποτελεί προνόμιο και του χειμώνα. Εδώ, σας παρουσιάζουμε μια λίστα με μερικά από τα αγαπημένα εποχιακά προϊόντα για τον πρώτο μήνα του έτους, όπως τα συγκέντρωσε το huffingtonpost.com.

Ο λόγος για φρούτα και λαχανικά, χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε βιταμίνη C, συστατικό απαραίτητο για τη διατήρηση ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος, την καταπολέμηση κρυολογημάτων, λοιμώξεων και του βήχα, ειδικά κατά την περίοδο του χειμώνα που κάνει πολύ κρύο.

1. Κλημεντίνες

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα μόνο από αυτά τα γλυκά εσπεριδοειδή, περιέχει 60% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C. Αυτά τα μικρά φρούτα, είναι εύκολο να τα πάρετε και μαζί σας στη δουλειά. Μπορείτε επίσης να τα προσθέσετε και στη χειμωνιάτικη σαλάτα σας. Όταν συνδυάζετε βιταμίνη C με σαλάτα, ο σίδηρος που βρίσκεται σε φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το λάχανο, καθίσταται ευκολότερα απορροφήσιμος.

2. Λαχανάκια Βρυξελλών

Σε πολλούς δεν αρέσει η γεύση τους, αν και τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι μέρος της οικογένειας των σταυρανθών λαχανικών - της ίδιας ομάδας δηλαδή όπου βρίσκεται και το μπρόκολο, το κουνουπίδι και άλλα συναφή λαχανικά. Όπως λοιπόν και τα υπόλοιπα «ξαδερφάκια» του, έτσι και τα λαχανάκια Βρυξελλών φαίνεται ότι δρουν ενάντια στις φλεγμονές καθώς επίσης φαίνεται να προσφέρουν και κάποια προστασία έναντι ορισμένων μορφών καρκίνου. Είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, κάλιο, βιταμίνες Α και C και σίδηρο και έχουν ελάχιστες θερμίδες. Σοτάρετέ τα με λίγο ελαιόλαδο και σκόρδο και απολαύστε τα.

3. Γκρέιπφρουτ

Πέρα από σημαντικότατη πηγή βιταμίνης C, τα γκρέιπφρουτ είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν να νιώθετε χορτασμένοι για αρκετή ώρα και μεταξύ άλλων να κρατήσετε και τη χοληστερίνη σας σε χαμηλά επίπεδα. Συμβάλλει επίσης στην απώλεια βάρους. Σε μια μελέτη που αφορούσε την παχυσαρκία το 2006, οι συμμετέχοντες έχασαν περισσότερο βάρος όταν έτρωγαν μισό γκρέιπφρουτ πριν από κάποιο γεύμα. Αποτελείται κατά 90% από νερό, που σημαίνει ότι μπορεί να σας βοηθήσει να μείνετε ενυδατωμένοι. Όπως και τα περισσότερα «κόκκινα» φρούτα, είναι πλούσιο σε λυκοπένιο, αυτό το φημισμένο αντιοξειδωτικό που κατά κύριο λόγο βρίσκεται στις ντομάτες και το οποίο μπορεί να προσφέρει προστασία από ορισμένες μορφές καρκίνου και δερματικές βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία. Απλά να θυμάστε πως το γκρέιπφρουτ είναι πιθανό να δημιουργήσει παρενέργειες σε συνδυασμό με ορισμένα φάρμακα. Για να το απολαύσετε ψήστε το με κανέλα και μέλι για μια νόστιμη χειμωνιάτικη λιχουδιά ή δοκιμάστε το κομμένο σε φέτες, μέσα σε μια σαλάτα για να βοηθήσει στην απορρόφηση του σιδήρου.

4. Κατσαρό μαρούλι

Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και C, σίδηρο, κάλιο και ασβέστιο. Εάν πρόκειται να το απολαύσετε ωμό σε σαλάτα, προσθέστε λίγο ελαιόλαδο, αβοκάντο ή καρύδια, για να βοηθήσετε το σώμα σας να απορροφήσει καλύτερα όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που έχει. Μπορείτε όμως και να το σοτάρετε. Μια εναλλακτική νόστιμη και τραγανή επιλογή με λίγες θερμίδες.

5. Καρότα

Αυτά τα τραγανά λαχανικά φημίζονται για το καλό που κάνουν στα μάτια καθώς ένα μόλις φλιτζάνι με ψιλοκομμένα καρότα περιέχει πάνω από το 400% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη Α, κάτι που ισχύει και για την γλυκοπατάτα. Επιπλέον, σύμφωνα με τους ειδικούς, η φυσικά γλυκιά γεύση τους μπορεί να κατευνάσει τη λαχτάρα μας για γλυκό. Εκτός από ωμά που είναι εξίσου νόστιμα, μπορείτε επίσης να τα απολαύσετε πολτοποιημένα σε μια ζεστή χειμωνιάτικη σούπα ή ψητά μαζί με άλλα παρόμοια ή μη λαχανικά.

clickatlife.

Tags: διατροφή
Keywords
Τυχαία Θέματα