Α. Τσίπρας: Έχουμε σχέδιο εξόδου από την κρίση – Υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία
Τα μέτρα που προτείνουμε δεν είναι έξω από τη σφαίρα της λογικής, είναι κοστολογημένα και τα είχαμε εξαγγείλει προεκλογικά. Παρουσιάσαμε ένα συγκροτημένο σχέδιο εξόδου από την κρίση ακόμα και αύριο το πρωί, τόνισε με έμφαση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα στο πλαίσιο του φόρουμ της Helexpo
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν διαφορετικές συνθήκες. «Βρήκαμε τη χώρα με άδεια ταμεία, είχαμε υποχρέωση για πρωτογενή πλεονάσματα πολύ μεγαλύτερα από το 3,5%, ήμασταν χωρίς πρόσβαση στις αγορές και χωρίς ευρωπαϊκούς πόρους. Βγάλαμε την χώρα από τα μνημόνια, πιάσαμε τους στόχους. Ακολουθήσαμε μια νέα οικονομική πολιτική που είχα εξαγγείλει εδώ. Μέσα σε λίγους μήνες φέραμε μια σειρά αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που αναιρούσαν βασικές πτυχές του προγράμματος. Μεταξύ άλλων φέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, μείωση ΕΝΦΙΑ, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών. Αποφύγαμε την περικοπή των συντάξεων, δώσαμε αναδρομικά σε αντίθεση με το κούρεμα 60% που κάνει σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δώσαμε εν είδη σοβαρού επιδόματος τη 13η σύνταξη.
Και συνέχισε ότι η κυβέρνηση σήμερα η κυβέρνηση δεν είναι αναγκασμένη να τηρεί κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας, καθώς ισχύει η ρήτρα διαφυγής. Σήμερα Λαγκάρντ και Ντράγκι λένε «ξοδέψτε». Η κυβέρνηση έχει 37 δισ. ευρώ που εμείς αφήσαμε. Δεν δικαιολογείται.
Εμείς δεν προτείνουμε πράγματα έξω από τη σφαίρα της λογικής. Είναι απολύτως κοστολογημένα μέχρι το τελευταίο ευρώ. 3 δισ. τα μόνιμα μέτρα, πολλά από αυτά τα είχαμε εξαγγείλει και προεκλογικά, είναι απολύτως απαραίτητα ρεαλιστικά και υλοποιήσιμα.
Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης έχουν κόστος περίπου 8 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους και είναι απολύτως επιβεβλημένα για να μην πάμε σε κατάσταση κοινωνικής λεηλασίας. Και θέλουμε και μπορούμε», υπογράμμισε.
Σε ερώτηση για το αν θα στηρίξει ένα ενδεχόμενο 2o lockdown o κ. Τσίπρας είπε ότι θα στηρίξουμε οτιδήποτε προτείνει η επιστημονική κοινότητα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Σημείωσε ότι «το ουσιαστικό ερώτημα» δεν είναι τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν πει η επιστημονική κοινότητα ότι είναι επιβεβλημένο να πάμε σε νέο lockdown, αλλά τι έκανε ή δεν έκανε η κυβέρνηση αυτούς τους έξι μήνες για να οδηγηθούμε σε αυτό και και αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν το προηγούμενο διάστημα ο κ. Μητσοτάκης να ευλογούσε τα γένια της κυβέρνησης εξαιτίας της στάσης των πολιτών και τώρα, που τα πράγματα δεν πάνε καλά, η ευθύνη να χρεώνεται στους πολίτες;
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι από την πλευρά της κυβέρνησης υπήρξε σχεδιασμός χωρίς αρχή, μέση και τέλος, αντιφάσεις και άνοιγμα του τουρισμού καθ΄υπόδειξη μεγάλων συμφερόντων. Έκανε λόγο για εγκληματική αμέλεια καθώς όπως είπε δεν αξιοποίησαν τον χρόνο που τους έδωσαν οι πολίτες για να ενισχύσουν τα αδύναμα σημεία του συστήματος υγείας με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε στο σημείο να λένε ότι μένουν 22 κρεβάτια αδιάθετα στην Αττική.
Για το θέμα των δημοσκοπήσεων αλλά και των χαρακτηρισμών έναντι του κ. Μητσοτάκη στην ομιλία του, ανέφερε ο κ. Τσίπρας: «Το πόσο δύσκολο είναι να καθίσει κανείς στο ίδιο τραπέζι όταν ανταλλάσσονται χαρακτηρισμοί, με συγχωρείτε συγκάλεσα τρεις φορές το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών όταν ψεύτη με ανεβάσανε κλέφτη με κατέβαζανε. Όταν βρισκόμουν σε μία διαδικασία επίλυσης κρίσιμων εθνικών ζητημάτων όταν βρισκόμουν στη δύσκολη μέγκενη τις διαπραγματεύσης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο κ. Μητσοτάκης πολλές φορές έπαιρνε ακραίες θέσεις των δανειστών αντί να υπερασπιστεί την ελληνική Κυβέρνηση. Δεν είναι δικαιολογία αυτό που λέτε τώρα. Ο χαρακτηρισμός της πολιτικής απάτης με πάρα πολύ συγκεκριμένα παραδείγματα δεν είναι μόνο η συμφωνία των Πρεσπών πού είναι το πιο κλασικό το μεγαλύτερο το πιο σκληρό παράδειγμα που θα μπορούσα να σας δώσω. Γιατί εδώ δεν επρόκειτο απλά για μία διαφωνία. Επέλεξε να διαφωνήσει και να μας δικάσει στον ελληνικό λαό και δεύτερον είχε υποσχεθεί περισσότερες δουλειές και μεγαλύτερη ανάπτυξη διότι δεν μας έφτανε η ανάπτυξη 4% και μόλις πριν έρθει η πανδημία. Λέει δεξιά και αριστερά ότι έχει δώσει 24 δισ. ευρώ το πρόβλημα δεν θα ήταν αν δεν είχε δώσει 24 ή είχε δώσει 14. Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχουν εκταμιευτεί 4,6 δισ, άρα λοιπόν αυτό είναι μία διαρκή πολιτική απάντηση διαρκής.
Όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις «υπάρχουν ειδών και ειδών έρευνες και μετρήσεις. Υπάρχουν αυτές οι οποίες παραγγέλνονται για να μπορεί κανείς να διαπιστώσει τις τάσεις που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία. Υπάρχουν και αυτές που παραγγέλνονται για να διαμορφώσουν τις τάσεις που θα επικρατήσουν στην ελληνική κοινωνία υπάρχουν. Οι δημοσκοπήσεις οι οποίες δείχνουν ότι το προηγούμενο διάστημα το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας και των πολιτών συσπειρώθηκε γύρω από την κυβέρνηση για να αντιμετωπισθεί η ο κίνδυνος και η απειλή της απώλειας ανθρώπινης ζωής και σήμερα δείχνουν οι ίδιες αξιόπιστες μετρήσεις ότι ακριβώς τα νούμερα αλλάζουν μέρα ταχύτητα έχουμε ακριβώς ανάποδα νούμερα σε σχέση με τον δείκτη εμπιστοσύνης και τη διαχείριση της πανδημίας στην κυβέρνηση. Αυτά είναι στοιχεία τα οποία τα μελετάμε σε κάποιες μετρήσεις οι οποίες μου θυμίζουνε λίγο το παλαιό ρητό του Γεωργίου Παπανδρέου: Όσο δυστυχεί η χώρα τόσο περισσότερο ευημερούν οι αριθμοί και τα νούμερα κάποια δημοσκοπήσεων. Πρέπει να είναι κάποιος κριτικός απέναντι στις μετρήσεις και να ξέρει να τις διαβάζει σωστά», είπε και συνέχισε: «Αν με ρωτάτε για τον ΣΥΡΙΖΑ θα σας πω ότι το κόμμα στην πιο δύσκολη στιγμή μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης και μετά από μία ήττα στις ευρωεκλογές με εννέα μονάδες που όλοι θεωρούσαν δεδομένο ότι θα πάει η διαφορά σε διπλό σκορ κατέγραψε 32%. Στόχος μας είναι το 32 να γίνει 42 για να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές. Κανένα κόμμα δεν έχει καταφέρει Βεβαίως να μην περάσει και μία περίοδο αναστοχασμού μία περίοδο όπου ψάχνουμε να βρούμε ώς με συλλογικές διαδικασίες να κάνουμε αυτοκριτική μας, την αποτίμησή μας για να είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε μπροστά. Πιστεύω ότι οι εξελίξεις που προέκυψαν αυτό το διάστημα ήτανε πιο σοβαρές και πιο μεγάλες από ότι θα μπορούσε κανείς να σχεδιάζει σε κανονικές συνθήκες θα μας αναγκάζουν οι συνθήκες και εξελίξεις να είμαστε έτοιμοι Δεν θα αποτελέσει η κανέναν αιφνιδιασμό η όποια επιλογή του κυρίου Μητσοτάκη αν την κάνει αυτή την επιλογή να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές δεν θα αποτελέσει αιφνιδιασμό διότι θα προκύψει από τον δικό του αιφνιδιασμό από τη δυσκολία αντιμετώπισης της πραγματικότητας και των προβλημάτων που διογκώνονται ακόμα περισσότερο από την πολιτική που έχει επιλέξει ο ίδιος να εφαρμόσει».
Σε ερώτηση για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και τη θέση των Ευρωπαίων εταίρων, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι έχει συναντήσει πολλές φορές τον Τουρκο πρόεδρο και πως ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε δύσκολες συνθήκες, αναφέροντας περιστατικά που έπρεπε να διαχειρισεί, όπως το μεταναστευτικό, την υπόθεση με τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς στα σύνορα, την υπόθεση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς. «Δεν σταματήσαμε να είχαμε κανάλια επικοινωνίας, χωρίς όμως να έλειπαν οι δύσκολες στιγμές» και σημείωσε πως είναι «ο μόνος Έλληνας πρωθυπουργός που πήγε μέσα σε ένα 6μηνο τρεις φορές στην Τουρκία για να βρεθεί λύση. Καλέσαμε τον Τούρκο Πρόεδρο για πρώτη φορά μετά από 65 χρόνια όχι επειδή ήταν όλα «μέλι γάλα» αλλά γιατί πιστεύουμε ότι το χειρότερο είναι να μην διατηρείς ανοιχτούς δίαυλους επικοινωνίας.
Η στρατηγική της Τουρκίας δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Δεν είναι απομονωμένος ο Ερτογάν αλλά η τακτική του είναι προβλέψιμη σε σχέση με ότι δημιουργεί τετελεσμένα, θέλει να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα και βάζει διαρκώς πάνω στο τραπέζι ζητήματα που είναι λυμένα με βάση της διεθνείς συνθήκες. Έχουμε διαφορές με την Τουρκία; Έχουμε μία διαφορά, η υφαλοκρηπίδα που ταυτίζεται με την ΑΟΖ και την οποία πιστεύουμε ότι πρέπει να λυθεί μέσα από διάλογο και το διεθνές δίκαιο. Πρέπει να πιεστεί η Τουρκία να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου διότι το να απειλεί έναν γείτονα που είναι και κράτος μέλος της ΕΕ, στην πραγματικότητα απειλεί την Ευρώπη. Φοβάμαι ότι ο κ. Μητσοτάκης ένα χρόνο τώρα ακολουθεί μία στρατηγική βλέποντας και κάνοντας. Κινείται χωρίς πυξίδα. Αν βαδίζει πάνω την εθνική γραμμή και στρατηγική τότε γιατί από τον Ιούλιο που εξελέγη δεν πίεσε την Τουρκία για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και συναντούσε τον Πρόεδρο Ερντογάν στα Ηνωμένα Έθνη και ούτε που ψέλιζε για το Αιγαίο, δε μιλούσε για την ανάγκη επίλυση της διαφοράς μας με διάλογο; Γιατί τότε ήταν εγκλωβισμένος στις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει η μείωση των προσφυγικών ροών. Γιατί όταν έγινε το τουρκολιβυκό σύμφωνο δεν απαίτησε κυρώσεις στην Τουρκία, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο; Όταν εμείς κερδίσαμε κυρώσεις. Υπάρχουν κρίσιμα ερωτήματα. Η μεγάλη μου ανησυχία είναι ότι η κυβέρνησης κινείται με έλλειμμα στρατηγικής, με διγλωσσία και χωρίς να λέει την αλήθεια στο λαό. Για τη στάση της Γερμανίας, της ΕΕ συνολικά, το κρίσιμο είναι να συνειδητοποιήσουν οι εταίροι μας ότι οι γείτονές μας δεν απειλούν μόνο την Ελλάδα. Δεν πιστεύω ότι η στρατηγική της Τουρκίας αφορά αποκλειστικά να δημιουργήσει τετελεσμένα σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες ζώνες. Πιστεύω ότι έχει να κάνει με τις εμπορικές και οικονομικές διεκδικήσεις έναντι της ΕΕ. Μία σοβαρή στρατηγική απέναντι στην Τουρκία καρότο και μαστίγιο. Να υπάρχει η απειλή σοβαρών κυρώσεων και από την άλλη να υπάρχει το δέλεαρ μίας ιδιαίτερης οικονομικής σχέσης, της τελωνιακής ένωσης, μία καλύτερη συμφωνία για το προσφυγικό».
Στην ερώτηση για το πώς αντιλαμβάνεται τις προοδευτικές δυνάμεις και αν συμπεριλαμβάνετε το Κίνημα Αλλαγής, ο κ. Τσίπρας είπε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ραχοκοκαλιά της δημοκρατικής παράταξης. Το ΚΙΝΑΛ, εφόσον προσδιορίζεται ως κόμμα του προοδευτικού χώρου θα πρέπει να το αποδείξει σε κρίσιμα ζητήματα που έχουμε μπροστά μας ανέφερε και πρόσθεσε ότι αυτό σε κρίσιμες στιγμές στήριξε τη ΝΔ.
Έκανε λόγο για τρία στρατηγικά ολισθήματα του Κινήματος Αλλαγής λέγοντας ότι δεν υποστήριξε τη Συμφωνία των Πρεσπών, καταψήφισε την απλή αναλογική και υπερψήφισε τον νόμο κατά των διαδηλώσεων. «Δεν μπορούμε να μην ασκούμε κριτική όταν τα βλέπουμε αυτά», είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και εξέφρασε την άποψη ότι οι πολίτες κρίνουν και κατατάσσουν τις δυνάμεις όχι μόνο με όσα δηλώνουν, αλλά με όσα πράττουν.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με «κόκκινη γραμμή» για το Καστελόριζο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Ακούω ότι επίκειται η επανέναρξη διερευνητικών συνομιλιών, αν ισχύει, είναι θετικό να υπάρξει επανεκκίνηση. Πρέπει να γίνει σοβαρή προσπάθεια να προχωρήσουν οι διερευνητικές και την υφαλοκρηπίδα και την αποκλειστική οικονομική ζώνη και αν αυτές δεν καταλήξουν να πάμε σε διεθνές δικαστήριο. Η κυβέρνηση οφείλει μία επίσημη ενημέρωση για το τι έγινε στο Βερολίνο. Ξαφνικά μετά από ένα μήνα, το τούρκικο ερευνητικό σκάφος Ορουτς Ρέις που δεν άφησε σπιθαμή προς σπιθαμή τηN Ανατολική Μεσόγειο νοτίως του Καστελόριζου αποσύρθηκε και ξεκινούν οι διερευνητικές. Πολύ ευχάριστο, το ερώτημα είναι αν ήταν μία ξαφνική απόφαση του Τούρκου προέδρου. Μακάρι να είναι. Υπήρξε, όμως, κάποια συμφωνία ή συνεννόηση στο Βερολίνο η οποία επανενεργοποιήθηκε; Και αν ναι ποια είναι αυτή; Ή δεν υπήρξε τίποτα εκεί; Εάν η ατζέντα των διερευνητικών που καλώς να έρθουν θα είναι ίδια αυτή που αφήσαμε εμείς το 2016. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να υπάρξει κατάληξη μέσω των διερευνητικών στο θέμα της υφαλοκρηπίδας. Το κρίσιμο είναι που θα συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε με την Τουρκία και ποιο θα είναι το συνυποσχετικό που θα πάμε στη Χάγη. Το μεγάλο θέμα είναι ότι δεν μπορεί να μειώνεις τα επιχειρήματά σου πριν προσφύγεις στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Εμείς στηρίζουμε τις θέσεις μας στο Διεθνές δίκαιο και της θάλασσας με βάση το οποίο τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα. Τι θα πάμε να συμφωνήσουμε; Πιστεύω ότι στην εξωτερική πολιτική να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για να πάρουμε μια απόφαση εάν νομίζει ότι ο νόμος Μανιάτη είναι ξεπερασμένος. Εθνικό είναι το αληθές, όπως λέει ο ποιητής.
Κληθείς να απαντήσει για τις συστημικές τράπεζες και την εθνικοποίησή τους, ο κ. Τσίπρας είπε: «Δε βάζω κάποιο θέμα εθνικοποίησης, βάζω θέμα να ασκήσει το ελληνικό δημόσιο τα δικαιώματά του βάσει των μετοχών που κατέχει στις ελληνικές τράπεζες. Δε μιλάμε για εθνικοποίηση ούτε και για ανάποδο σοσιαλισμό των πλουσίων. Γιατί δεν το κάναμε εμείς όταν κυβερνάγαμε; Γιατί κυβερνάγαμε με το πιστόλι στον κρόταφο. Όταν η χώρα βγήκε από τα μνημόνια και έχει πάρει ανάσες, ο στόχος ήταν αυτά να τα αλλάξουμε. Σχεδιάζαμε σε ένα ορίζοντα 8ετίας. Η πρώτη 4ετία ήταν η σωτηρία της χώρας. Τώρα είναι αναγκαίο να αλλάξουν. Δεν είναι απλά ένα ζήτημα μη προσαρμογής στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Οι τράπεζες δεν παίζουν το ρόλο τους στην πραγματική οικονομία. 6 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι εκτός δανεισμού. Σήμερα για να μπορέσει κανείς να δανειστεί πρέπει να αποδείξει ότι δεν έχει ανάγκη τα χρήματα. Υπάρχει πρόβλημα 15 δισ. ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Οι τράπεζες ειδικά μετά την πανδημία έχουν πάρει πάνω από 30 δισ. ρευστότητας και έχουν δώσει 7 στην αγορά εκ των οποίων μόνο τα 2,5 είναι σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Αυτή είναι η αλήθεια. Δεν μπορούμε να κρυφτούμε από αυτήν την αλήθεια, την ξέρει ο κόσμος. Όλοι λένε πού είναι αυτά τα λεφτά που λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι έχουν διατεθεί. Είναι λάθος να τα ρίχνουμε στις τράπεζες. Τη βασική ευθύνη έχει η κυβέρνηση. Εμείς ιδρύσαμε την Αναπτυξιακή Τράπεζα, προχωρήσαμε το πρόγραμμα των μικροπιστώσεων. Αν δεν υπήρχε η Αναπτυξιακή Τράπεζα ούτε αυτά τα λίγα που κάνει η κυβέρνηση σήμερα θα μπορούσαν να γίνουν. Δε μιλάω για εθνικοποίηση, δε μιλάω για παραβίαση των κανόνων του SSM, μιλάω για την εφαρμογή των κανόνων και μία πιο ενεργητική πολιτική από πλευρά του βασικού μετόχου όπως γίνεται σε όλες τις άλλες χώρες. Συνεχίζοντας είπε ότι «την θέση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων «ζόμπι», όπως αποκαλούνται όσες έχουν μεγάλα προβλήματα, κάποιοι άλλοι θα την καταλάβουν… Εμείς πιστεύουμε ότι η ανταγωνιστική θέση της μικρομεσαίας επιχείρησης πρέπει να ενισχυθεί και όχι να οδηγηθεί στο κλείσιμο. Εμείς προτείναμε από την πρώτη στιγμή να παρακαμφθεί η δυσκολία της μη ανάληψης ρίσκου μέσα από την ενίσχυση των επιχειρήσεων με μόνο κριτήριο την διατήρηση των θέσεων εργασίας. Προτείναμε την ενίσχυση και την επιδότηση της εργασίας, των ασφαλιστικών εισφορών και του μισθολογικού κόστους».
Στο ερώτημα αν θα ζητήσει εκλογές, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Όταν μία πολιτική δύναμη διαπιστώνει ότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση οδηγεί την κοινωνία σε αδιέξοδο οφείλει να διεκδικήσει κάθε δυνατό τρόπο ώστε να αρθεί αυτό το αδιέξοδο. Αλλά θα ήταν πολύ ανεύθυνο στη συνθήκη της πανδημίας και της κρίσης στα εθνικά μας θέματα να ζητήσω εκλογές. Αν δεν υπήρχε αυτή η ιδιαίτερη συνθήκη μπορεί να ζητήσει ήδη όμως δεν μπορώ δεν μου το επιτρέπει η ιδιοσυγκρασία μου και δεν το επιτρέπουν και οι αρχές της παράταξης μου. Είμαστε μία δύναμη ευθύνης απέναντι στο λαό, απέναντι στην κοινωνία και απέναντι στη χώρα. Σε μία στιγμή εθνικής κρίσης δεν μπορώ να κάνω αυτά που έκανε ο κ. Μητσοτάκης όπου ήμασταν στην ακμή του ξυραφιού με τη διαπραγμάτευση και ζητούσε εκλογές. Ο μέσος Έλληνας πολίτης βιώνει μία τρομακτική ανασφάλεια σε σχέση με τη ζωή του όχι μόνο με την οικονομική του θέση και δεν ξέρει εάν τα κρούσματα σε μία εβδομάδα δεν θα είναι 300 αλλά θα είναι πολλαπλάσια και θα υπάρχουν κρεβάτια σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Πώς μπορώ να ζητήσω εκλογές; Είμαι εδώ, καταθέτω την ετοιμότητά μας με σχέδιο, με πολιτική πρόταση, με πολιτική θέση, με πρόγραμμα, με ιδεολογική σαφήνεια, αλλά είμαι υποχρεωμένος να έχω μία αίσθηση της ευθύνης απέναντι στη χώρα και τους πολίτες. Ελπίζω να την έχει και ο κύριος Μητσοτάκης Αυτή την αίσθηση της ευθύνης».
Με μία ρήση του Νίτσε περιέγραψε την εξέλιξη στο προσφυγικό και στη Μόρια και την στρατηγική της κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας: «όταν κοιτάζεις για πολύ την άβυσσο θα σε δει και αυτή». Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η κυβέρνηση όχι μόνο κοίταζε την άβυσσο αλλά την διόγκωσε και πρόσθεσε ότι η Μόρια είναι άβυσσος για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Είπε ακόμη: «Δεν αποποιούμαστε των ευθυνών μας. Αφήσαμε την Μόρια με 5680 άτομα που θα γίνονταν 4.000 και έφθασαν τις 20.000 για να γίνουν σήμερα με μία μικρή αποσυμφόρηση 13.000 άτομα. Όλα αυτά δεν έγιναν γιατί δεν υπολόγισαν σωστά αλλά αντίθετα έγιναν γιατί υπολόγισαν σωστά, ο κ. Μητσοτάκης υποσχόταν αποσυμφόρηση στους νησιώτες και την ίδια ώρα πήγαινε στην ηπειρωτική Ελλάδα και έλεγε “Δεν θα πατήσει το πόδι του κανένας μετανάστης εδώ”. Αυτά τα έκανε συνειδητά».
Σημείωσε ότι είναι απαράδεκτη η εικόνα να κοιμούνται πρόσφυγες στο νεκροταφείο και πρόσθεσε ότι είμαστε μπροστά σε αδιέξοδο ενώ αναγνώρισε τη δικαιολογημένη κόπωση της τοπικής κοινωνίας. «Δεν λύνονται έτσι τα προβλήματα, πρέπει να αποσυμφορηθούν άμεσα τα νησιά, χρειάζεται μία πολιτική φιλοξενίας και ενσωμάτωσης». Εν τέλει καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι ακολουθεί μία πολιτική που άγεται από το μικρό κομματικό συμφέρον.
Ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι στην ομιλία του χθες έδωσε το περίγραμμα και τις βασικές θέσεις για το πώς θα αντιμετώπιζε την κρίση στην οικονομία λόγο του κορονοϊού. Υπογράμμισε ότι άμεσα θα προχωρούσε σε προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και εκπαιδευτικών ώστε να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη. «Εύχομαι όταν αναλάβουμε την διακυβέρνηση να μην είναι αργά και να μη αναγκαστούμε να διαχειριστούμε μία κοινωνία σε κατάσταση λεηλασίας, όπως το 2015».
www.ert.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θα γίνει η Αθήνα... Μπέργκαμο; Τι αλλάζει στη ζωή μας από αύριο
- Ο κορωνοϊός κλείνει σχολεία: Σε αυτά μπαίνει λουκέτο από αύριο Δευτέρα
- Ο τελευταίος (πριβέ) χορός: Χήρα καβάλησε το φέρετρο κι έκανε twerk στον μακαρίτη - Βίντεο
- Ο Έλληνας πιλότος που πέταξε με Rafale περιγράφει: «Η ζωή μας μοιάζει με αυτή ενός κοσμοκαλόγερου»
- «Φυτεμένη» η οδηγία για τους ασυμπτωματικούς
- Γιώργος Μαυρίδης: «Η φωτογραφία που αποδεικνύει ότι κρατήθηκα σε κελί στο Μεξικό»
- Προς εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση οι S-300 στην Κρήτη
- Ο υπ. Εργασίας Γ. Βρούτσης αποκάλυψε πότε θα καταβληθούν τα αναδρομικά
- Τα Rafale στο Αιγαίο: Οι προβλέψεις του Έλληνα πιλότου που έχει πετάξει με τα γαλλικά μαχητικά
- Nέα «βόμβα» στον ΠΑΟΚ μετά τον Βαγκέ – Τινάζει την μπάνκα ο Σαββίδης για τον «νέο Πρίγιοβιτς»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις ΕΡΤ
- Ο υπ. Εργασίας Γ. Βρούτσης αποκάλυψε πότε θα καταβληθούν τα αναδρομικά
- «Μολών Λαβέ»: 2.500 χρόνια από τη θυσία των «300» στις Θερμοπύλες
- Κρίσιμο το 10ήμερο για την Αττική – Κλειστά όλα τα σχολεία στην Πέλλα
- Α. Τσίπρας: Έχουμε σχέδιο εξόδου από την κρίση – Υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία
- Κανονικά η κυκλοφορία των συρμών στη γραμμή 1
- Κέρκυρα: Θετική στον κορονοϊό ανήλικη
- Live: Η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη
- Στην Καρδίτσα τις επόμενες ημέρες ο Κ. Μητσοτάκης
- O Μπάτμαν επιστρέφει στη δουλειά
- Γνωριμία με τα drones για μαθητές στο Noesis
- Τελευταία Νέα ΕΡΤ
- Α. Τσίπρας: Έχουμε σχέδιο εξόδου από την κρίση – Υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία
- Live: Η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη
- Η «Βαβυλωνία» έρχεται στο ΚΘΒΕ τον Οκτώβριο
- Κρίσιμο το 10ήμερο για την Αττική – Κλειστά όλα τα σχολεία στην Πέλλα
- Κανονικά η κυκλοφορία των συρμών στη γραμμή 1
- Ο υπ. Εργασίας Γ. Βρούτσης αποκάλυψε πότε θα καταβληθούν τα αναδρομικά
- Γνωριμία με τα drones για μαθητές στο Noesis
- «Μολών Λαβέ»: 2.500 χρόνια από τη θυσία των «300» στις Θερμοπύλες
- O Μπάτμαν επιστρέφει στη δουλειά
- Αγώνας δρόμου για τη 43χρονη που αγνοείται στο Μουζάκι
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Matra MS 670»: Ένα μνημείο του μηχανοκίνητου αθλητισμού σε δημοπρασία
- Βλαδίμηρος Κυριακίδης «Summer Lovers»: Το 1982 και το… σήμερα
- Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των συρμών στον ΗΣΑΠ
- Κλιμάκιο του ΚΙΝΑΛ στις πληγείσες περιοχές σε Φθιώτιδα και Καρδίτσα
- Τσίπρας : Το σχέδιο των 11 μέτρων είναι απολύτως κοστολογημένο
- Περισσότερα από 30,71 εκατ. κρούσματα κορωνοϊού και 953.901 θάνατοι παγκόσμια
- Πότε θα καταβληθούν τα αναδρομικά των συνταξιούχων
- Ροσάνα Ροσάντα: Πέθανε στα 96 της η ιστορική μορφή της ιταλικής αριστεράς
- Ιανός: Μέσα στα χαλάσματα του σπιτιού του βρέθηκε ο 3ος νεκρός της κακοκαιρίας - Βίντεο
- Κορωνοϊός: Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των σχολείων στην Περιφέρεια Πέλλας