Χίος: Αγλαϊα Κυρίτση για προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας για τα καμένα

09:26 19/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Γιατί καθυστέρησε να έρθει το θέμα των πρκαγιών στο Περιφερειακό Συμβούλιο όπως και γιατί καθυστέρησε να υπάρξει εφαρμογή σχεδίου που έχει μελετηθεί σε επιστημονικό επίπεδο από το 2012, έθεσε στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στις 15 Σεπτεμβρίου 2016 η Αγλαΐα Κυρίτση.
Αναλυτικά η τοποθέτησή της:

«Έχουμε μπροστά μας ένα σχέδιο Προγραμματικής Σύμβασης προκειμένου να εκπονηθούν μελέτες και μια στρατηγική για την αντιμετώπιση των καταστροφών από τις τελευταίες πυρκαγιές που έπληξαν τη Χίο.

Μια προγραμματική σύμβαση που -έστω κι έτσι- μας δίνει τη δυνατότητα να αναφερθούμε

στην καταστροφή που για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια βιώσαμε στο νησί, ζήτημα που δεν αποτέλεσε έγνοια της Περιφερειακής αρχής ώστε να συζητηθεί ως ξεχωριστό θέμα. Για μας είναι ένα μείζονος σημασίας ερώτημα γιατί η Περιφερειακή Αρχή δεν έφερε ως θέμα συζήτησης στο Π.Σ πολύ νωρίτερα το θέμα των καταστροφών στη Χίο, αλλά έρχεται τώρα να μας παρουσιάσει μια Προγραμματική Σύμβαση.

Πριν αναφερθώ στη Σύμβαση επιτρέψτε μου να κάνω μια ακόμη διαπίστωση. Γιατί στη Χίο έχουμε με τέτοια συχνότητα τόσο καταστροφικές πυρκαγιές; Μας έχει απασχολήσει στα σοβαρά ως Περιφέρεια; Έχουμε προσπαθήσει να μάθουμε, να ανιχνεύσουμε με βάση ειδικούς, να γνωρίσουμε τις αιτίες ώστε να τις αντιμετωπίσουμε;

Καλούμαστε σήμερα να υπερψηφίσουμε μια Προγραμματική Σύμβαση από την οποία θα προκύψουν επιστημονικά συμπεράσματα και προτάσεις, οι οποίες το πιθανότερο είναι ότι θα βάζουν μεν σωστά ζητήματα για την αντιμετώπιση της καταστροφής, ωστόσο, η δουλειά που σε επιστημονικό επίπεδο θα γίνει είναι σχεδόν βέβαιο ότι απλά θα μένει σε κάποιο συρτάρι, αφού καμιά πολιτική ηγεσία δεν είχε και δεν έχει πραγματικά την πρόθεση πρώτον να προλάβει και δεύτερον να αντιμετωπίσει τις καταστροφές από τις δασικές πυρκαγιές.

Και για να μην υποστηρίξει κανείς ότι απλά καταγγέλλω με γενικές πολιτικολογίες, επικαλούμαι ένα μόνο απόσπασμα από την Προγραμματική Σύμβαση.

Το συγκεκριμένο απόσπασμα αναφέρει ότι «το Εργαστήριο Μελέτης και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών έχει μεγάλη εμπειρία στη σύνταξη σχεδίων Δράσης από την Συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LiFE ENV GR-000553 Local Authorities Alliance for Forest Fire Prevention (2010-2013), στο πλαίσιο του οποίου συνέταξε πρότυπα σχέδια δράσης πρόληψης Δασικών πυρκαγιών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πιλοτικά και σε συνεργασία με την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών αναπτύχθηκε ένα πιλοτικό πρότυπο σχέδιο για την περιοχή των Μαστιχοχωρίων μετά την πυρκαγιά του 2012». Το σχέδιο αυτό αναφέρει η προγραμματική σύμβαση είναι άμεσα παραδοτέο.

Ποιος, λοιπόν, μπορεί να μας απαντήσει γιατί αφού υπάρχει από το 2012 δεν έχει έως το 2016 υλοποιηθεί; Σε ποια συρτάρια υπάρχει; Πόσο κόστισε αυτό το σχέδιο και γιατί ποτέ δεν εφαρμόστηκε; Επιπλέον, σωστά στην προγραμματική Σύμβαση γίνεται αναφορά σε αντίστοιχες μελέτες που έχουν γίνει για την κατεστραμμένη Ηλεία. Γνωρίζει κανείς να μας πει αν οι συγκεκριμένες μελέτες εφαρμόστηκαν στην Ηλεία; Αν βελτίωσαν την κατάσταση, τη ζωή των πληγέντων και αντιμετώπισαν τα προβλήματα που προκάλεσε η πυρκαγιά στον πρωτογενή τομέα και στο περιβάλλον συνολικά;

Επιτρέψτε μου να πω ότι οι συγκεκριμένες μελέτες, μάλλον μόνον την επιστημονική κοινότητα βοήθησαν να αποκτήσει περισσότερη και μεγαλύτερη τεχνογνωσία.

Αλλά ακόμη κι αν κάποιος καλοπροαίρετα ελπίζει ότι μια τέτοια επιστημονική δουλειά θα εφαρμοστεί μεσοπρόθεσμα, τι απαντά στους εκατοντάδες μαστιχοπαραγωγούς των οποίων η παραγωγή καταστράφηκε; Πώς θα επιβιώσουν; Υπάρχει καμιά μέριμνα από το αρμόδιο υπουργείο η καμιά σοβαρή κινητοποίηση από την Περιφέρεια για το εισόδημα και τη ζωή αυτών των ανθρώπων;

Μόλις προχθές ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μιλώντας σε βραδινή εκπομπή είπε ότι θα συγκεντρώσουμε στοιχεία, θα στοιχειοθετήσουμε αιτήματα τα όποια θα υποβάλλουμε στο αρμόδιο ταμείο αλληλεγγύης της ΕΕ και αν πληρούνται οι προϋποθέσεις θα δούμε… Δηλαδή, ζήσε Μάη μου…

Επιπλέον, στον προϋπολογισμό γίνεται αναφορά σε αναγκαία έργα πολλών εκατ. ευρώ εκ των οποίων αυτά που αφορούν την Περιφέρεια, αναφέρεται ότι είναι εξασφαλισμένα από το ΠΕΠ Β. Αιγαίου.

Ακόμη κι αν θέλει κανείς να πιστέψει ότι είναι εξασφαλισμένα, με όσα βιώνουμε τα χρόνια της κρίσης και της μνημονιακής εποπτείας, τι νόημα έχουν κάποια δισ. ευρώ αν η πυροσβεστική υπηρεσία παραμένει αποψιλωμένη από ανθρώπους και μέσα, αν οι εθελοντές δασοπυροσβέστες είναι αφημένοι στη μοίρα τους, αν η πραγματική πρόληψη μένει πάντα στα χαρτιά, αν η ΔΕΗ εξακολουθεί για εξοικονόμηση κόστους να μη συντηρεί σωστά πυλώνες και γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος;

Με όλα αυτά, θέλω να πω ότι καλές είναι οι μελέτες και οι επιστημονικές εργασίες και προτάσεις επί του πραγματικού πεδίου, αλλά όταν η εφαρμοζόμενη πολιτική ανοίγει ηθελημένα ή αθέλητα το δρόμο στην καταστροφή, αποτελούν σκέτα μια ακαδημαϊκή εργασία ή στην καλύτερη των περιπτώσεων απλά αναδεικνύουν την ανεπάρκεια των κυβερνώντων.

Θα υπερψηφίσουμε την Προγραμματική Σύμβαση, δυστυχώς χωρίς να έχουμε αυταπάτες για την κατάληξη αυτής της προσπάθειας και ειλικρινά θέλω να πω ότι μακάρι να διαψευστούμε πανηγυρικά. Απαιτούμε, όμως, τακτική και συστηματική ενημέρωση του ΠΣ για κάθε βήμα στην εκτέλεσή της, καθώς και δημόσια πρακτικά από τις συνεδριάσεις της επιτροπής παρακολούθησης».

Ρεπορτάζ: Θοδωρής Πυλιώτης

Keywords
Τυχαία Θέματα