ΕΡΤ2 – «Εποχές και συγγραφείς»: Αφιέρωμα στον Κώστα Μαυρουδή

01:40 29/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Στον Κώστα Μαυρουδή είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Εποχές και συγγραφείς», που μεταδίδεται την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018 και ώρα 20:00 μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ2.

Ο Κώστας Μαυρουδής γεννήθηκε στην Τήνο το 1948 και σπούδασε Νομικά στην Αθήνα. Πρωτοδημοσίευσε ποιήματα το 1968. Ανήκει στους πρώτους χρονολογικά ποιητές της γενιάς του ’70. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές «Λόγοι Δύο» (1973), «Ποίηση» (1978), «Το Δάνειο του Χρόνου» (1989),

«Επίσκεψη σε Γέροντα με Άνοια» (2001), «Τέσσερις Εποχές» (2009).

Εκτός της ποίησης έχει γράψει πεζόμορφα βιβλία ποιητικού κλίματος, με πυκνά και σύντομα κείμενα που θυμίζουν ημερολόγιο και αφοριστικό στοχασμό ή περιγραφές ταξιδιωτικών εντυπώσεων. Αυτά είναι: «Με Εισιτήριο Επιστροφής» (1983, 1999), «Οι Κουρτίνες του Γκριμπάλντι» (2000), «Στενογραφία» (2006). «Η Ζωή με εχθρούς» (1998, 2008) είναι συγκέντρωση άρθρων και σχολίων που κατά καιρούς δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες και περιοδικά.

Ο Κώστας Μαυρουδής θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ποιητής μνήμης, που έχει ταυτιστεί με την υπόθεση του παρελθόντος, αφού κατά έναν στίχο του «ότι απομακρύνεται είναι ποίηση». Στην αφετηρία του τον χαρακτήριζε ολιγόστιχη κομψότητα και καθαρολογία. Αργότερα, τα χαρακτηριστικά αυτά έδωσαν τη θέση τους σε μια πιο αναλυτική (κάποτε πεζολογική) έκφραση.

Ωστόσο, πάντοτε το αντικείμενο είναι κοινό και αφορά στην απώλεια του παρόντος, στον συντελεσμένο χρόνο, στη φθορά και την ήττα μας απ’ αυτόν. Τα τελευταία του ποιήματα («Τέσσερις Εποχές») είναι εκτεταμένες αφηγηματικές φόρμες, συγκροτημένες από λεπτομερείς περιγραφές με «υπόθεση» που έχει αρχή και τέλος.

Ο Κώστας Μαυρουδής από το 1978 εκδίδει και διευθύνει το λογοτεχνικό περιοδικό «Το Δέντρο».

Το 2015 πήρε το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος και το Βραβείο του περιοδικού «Αναγνώστης».

Ηχοληψία: Θόδωρος Ζαχαρόπουλος.

Αφήγηση: Κώστας Καστανάς.

Φωτογραφία: Κωστής Παπαναστασάτος.

Μοντάζ: Κοσμάς Φιλιούσης.

Σκηνοθεσία-παραγωγή: Τάσος Ψαρράς.

Σειρά ντοκιμαντέρ που αναφέρεται σε σημαντικούς Έλληνες συγγραφείς, παρουσιάζοντας τη ζωή και το έργο τους σε σχέση με την ιστορική και κοινωνική πραγματικότητα της εποχής τους. Η σειρά έχει μια επιτυχημένη πορεία αρκετών ετών και πέρα από τις τηλεοπτικές μεταδόσεις, μετέχει ενεργά στην κοινωνία και την πνευματική ζωή της χώρας. Συχνά γίνονται προβολές και επετειακές εκδηλώσεις με θέματα της σειράς σε διάφορα ιδρύματα, σχολεία, πολιτιστικούς και πνευματικούς φορείς, τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια.

Επιπλέον, πολλές πανεπιστημιακές σχολές στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, έχουν αντίγραφα της σειράς για διδακτικούς λόγους.

Η ΕΡΤ, χάρη στη σειρά, έχει μια «ζωντανή» βιβλιοθήκη Ελλήνων συγγραφέων με διαχρονική αξία. Αρκετά απ’ αυτά τα ντοκιμαντέρ έχουν προβληθεί σε ελληνικά και ξένα φεστιβάλ και έχουν βραβευτεί.

Το 2010, η Βουλή των Ελλήνων σε συνεργασία με την ΕΡΤ, για να τιμήσει τον Γιάννη Ρίτσο, προσέφερε το αντίστοιχο ντοκιμαντέρ της σειράς σε πολυτελή έκδοση σε βουλευτές, υπουργούς, πρέσβεις, γενικούς γραμματείς και άλλους ανώτερους δημόσιους υπαλλήλους.

Το υψηλό κύρος της εκπομπής πιστοποιείται και από την απόφαση της UNESCO, με αφορμή το «Έτος Καβάφη» το 2013, να επιλέξει το ντοκιμαντέρ της σειράς για τον Αλεξανδρινό ποιητή να παρουσιαστεί στις Εθνικές Επιτροπές όλων των κρατών-μελών της.

Πέρα απ’ αυτά, η σειρά έγινε αντικείμενο και δύο διδακτορικών διατριβών! Πριν λίγα χρόνια από τον μεταπτυχιακό φοιτητή του Καποδιστριακού, Αλέξανδρο Παπαθανασίου και πέρσι από τον μεταπτυχιακό φοιτητή του Πανεπιστημίου της Ρώμης, Jacopo Mosesso.

Ο φετινός κύκλος περιλαμβάνει 14 θέματα, με κλασικούς και νεότερους συγγραφείς αλλά και συγγραφείς της γενιάς του ’70.

Συγκεκριμένα, ένα μεγάλο αφιέρωμα για τον Διονύσιο Σολωμό (που φέτος συμπληρώνονται 160 χρόνια από το θάνατό του και την επόμενη χρονιά 220 χρόνια από τη γέννησή του), καθώς και από ένα ντοκιμαντέρ για τους Γιώργο Θεοτοκά, Αλέξη Σεβαστάκη, Κώστα Ταχτσή, Νίκο Τσιφόρο, Γιώργο Σκαμπαρδώνη, Φίλιππο Δρακονταειδή, Αντώνη Φωστιέρη, Άρη Δικταίο, Κώστα Παπαγεωργίου, Γιώργο Πρατικάκη και Κώστα Μαυρουδή.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα