Οι «Λαζαρίνες» της Αιανής στήνουν το «Τσιντσιρό» στην Πλατεία Αριστοτέλους

13:34 12/4/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Ένα από τα ξεχωριστά έθιμα -κι από τα λίγα λαογραφικά δρώμενα της Σαρακοστής- θα παρουσιάσουν την Κυριακή 14 Απριλίου, στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης, οι «Λαζαρίνες» της Αιανής Κοζάνης.
Περίπου 100 γυναίκες κάθε ηλικίας, ντυμένες με τις πιο όμορφες και πλουμιστές φορεσιές της ελληνικής παράδοσης, θα στήσουν νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, τα «μπλίκια» τους (ηλικιακές ομάδες), σε

διάφορα σημεία του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης και γύρω στις 6 το απόγευμα θα ενωθούν στην Πλατεία Αριστοτέλους για τον μεγαλύτερο γυναικείο χορό των Λαζαρίνων, το «Τσιντσιρό».
Είναι ο χορός που στήνεται το Σάββατο του Λαζάρου στην κεντρική πλατεία της Αιανής, όταν τα μπλίκια των εφήβων και νεαρών γυναικών (συμμετέχουν και τα κοριτσάκια με τα καλαθάκια των αυγών) ολοκληρώνουν τις επισκέψεις τους στους μαχαλάδες του χωριού και καταφθάνουν μπροστά στον Ιερό Ναό της Παναγίας για το αποκορύφωμα του εθίμου, τραγουδώντας και χορεύοντας «τον Λάζαρη» και την Ανάστασή του.
Αυτός ο τρανός χορός, το Τσιντσιρό είναι μία από τις ιδιαιτερότητες των «Λαζαρίνων» της Αιανής, καθώς σε άλλες περιοχές της χώρας οι «Λαζαρίνες» συνηθίζουν μόνο να επισκέπτονται τα σπίτια. Σε κανένα από τα δρώμενα πάντως δεν συμμετέχουν, άνδρες παρά μόνο ως θεατές. Ούτε ορχήστρα και λαϊκοί οργανοπαίχτες. Η συμμετοχή μόνο γυναικών στο έθιμο αποδίδεται στο γεγονός ότι ο Λάζαρος είχε μόνο αδερφές.
Αρκετοί λαογράφοι επισημαίνουν ότι οι απαρχές του εθίμου βρίσκονται στην αρχαία Ελλάδα. Στα χριστιανικά χρόνια το έθιμο συνδέθηκε πάντως με την αναγέννηση της φύσης, τον ερχομό της άνοιξης και την ανανέωση της ζωής. Παλιότερα στον «Λάζαρη» πήγαιναν μόνο τα ανύπαντρα κορίτσια. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας, καθώς οι ωραιοστολισμένες γυναίκες επισκέπτονταν το κάθε σπίτι, ήταν ευκαιρία και για «νυφοδιάλεγμα». Σήμερα στην αναβίωση-ανάδειξη του εθίμου παίρνουν μέρος γυναίκες όλων των ηλικιών.
Το «Τσιντσιρό» είναι το βασικό τους τραγούδι. Επαναλαμβάνεται μόλις μια ομάδα γυναικών φτάσει στον χώρο και πιαστεί στον χορό.
Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αιανής, Κωνσταντίνος Κύρινας, «οι γυναίκες τραγουδούν αντιφωνικά με μεράκι και αυθεντικότητα τα «Λαζαριάτικα» τραγούδια. Το κάθε τραγούδι είναι ένα μικρό αλλά ολοκληρωμένο έργο, με τα δικά του μουσικά ιδιώματα και ιδιότυπη τεχνική».
Στη Θεσσαλονίκη, πρόσθεσε, «γύρω στις 4 μετά το μεσημέρι της Κυριακής οι «Λαζαρίνες» της Αιανής, αφού πρώτα προσκυνήσουν στον Άγιο Δημήτριο και ψάλλουν το μοιρολόι της Παναγιάς θα τραγουδήσουν και θα χορέψουν στον αύλειο χώρο.
Στις 5 το απόγευμα, από την πλατεία του Λευκού Πύργου, τον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας και τα Λαδάδικα, θα ξεκινήσουν οι ομάδες των γυναικών, που θα καταλήξουν μία ώρα αργότερα στην Πλατεία Αριστοτέλους για να παρουσιάσουν «τον τρανό χορό».
Η εκδήλωση, την οποία διοργανώνουν η Δημοτική Κοινότητα Αιανής, (ιστορική Έδρα του Δήμου Κοζάνης), ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος «Η Πρόοδος» και ο Σύλλογος Γυναικών Αιανής, τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα