Τουρκία: Ανακαλύφθηκε μεγάλος αριθμός ειδωλίων που απεικονίζουν αρχαίους Έλληνες θεούς

14:04 5/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε δεκάδες ειδώλια από τερακότα που χρονολογούνται στον πρώτο και δεύτερο αιώνα π.Χ., στην αρχαία πόλη των Μύρων της Λυκίας, στην σημερινή περιοχή Demre στη νότια Αττάλεια. Μερικά από τα ειδώλια απεικονίζουν θεότητες, άνδρες, γυναίκες, ιππείς και ζώα. Κάποια από αυτά είναι χρωματιστά ενώ άλλα φέρουν επιγραφές.

Αυτή η συλλογή ειδωλίων, «μας δίνει πλούσιες ενδείξεις για το τι υπήρχε στην μυστηριώδη πόλη των Μύρων κάτω από ένα παχύ στρώμα ιζήματος, τον πρώτο και δεύτερο αιώνα π.Χ.», δήλωσε ο Nevzat Çevik, καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Akdeniz στην Τουρκία,

ο οποίος ηγήθηκε της ανασκαφής. Η πόλη αυτή ήταν «ένας από τους σημαντικότερους αρχαίους οικισμούς της Λυκίας», μια σημαντική θαλάσσια περιοχή κατά μήκος της Μεσογείου.

Το λιμάνι των Μύρων ήταν κάποτε ένα από τα μεγαλύτερα της αρχαίας Μεσογείου. Είναι διάσημη για τους λαξευτούς τάφους της που ξεκινούν από τους λόφους, την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που ήταν ο επίσκοπος της πόλης τον τέταρτο αιώνα και το θέατρο της Ρωμαϊκής εποχής των 11.000 θέσεων.

Ο Çevik και η ομάδα του πραγματοποιήσαν ανασκαφή σε τμήματα αυτού του θεάτρου από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο 2020, και στο διάστημα αυτό, ανακάλυψαν ένα δεύτερο μικρότερο θέατρο κάτω από τα ρωμαϊκά ερείπια, το οποίο χρονολογείται από την ελληνιστική περίοδο, το 323 π.Χ.

(Myra Andriake Excavations Archive/Nevzat Çevik )

Οι αρχαιολόγοι περίμεναν ότι θα βρουν το ελληνιστικό θέατρο, αλλά όχι τα ειδώλια που βρέθηκαν διάσπαρτα μέσα σε αυτό και ήταν «μια απροσδόκητα μεγάλη έκπληξη», όπως δήλωσε ο Çevik στο Live Science. «Είναι σαν να αναστήθηκαν οι άνθρωποι των Μύρων, να έτρεξαν και να έφτασαν στο σήμερα», θυμάται να λέει στην ομάδα του όταν έκαναν την ανακάλυψη.

Τα ειδώλια, που χρονολογούνται πριν από 2.100 έως 2.200 χρόνια, απεικονίζουν θνητούς άνδρες και γυναίκες, καθώς και θεότηες όπως η Άρτεμις, ο Ηρακλής, η Αφροδίτη, η Λητώ και ο Απόλλωνας. Άλλα ειδώλια απεικονίζουν μια γυναίκα και ένα παιδί, ένα αγόρι με φρούτα, έναν ιππέα και μια γυναίκα που μεταφέρει μια υδρία.

(Myra Andriake Excavations Archive/Nevzat Çevik )

Λόγω της συνύπαρξης των ειδωλίων και του γεγονότος ότι η συλλογή περιλάμβανε ειδώλια που απεικονίζουν θεότητες, αναθηματικές πινακίδες και δοχεία θυμιάματος, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματα μπορεί να είχαν μεταφερθει εκεί από έναν χώρο λατρείας. Η συλλογή δίνει «σημαντικά στοιχεία για την ελληνιστική περίοδο των Μύρων και της Λυκίας», είπε ο αρχαιολόγος.

Ορισμένα αγαλματίδια έχουν διατηρήσει μερικώς τα χρώματά τους. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το κόκκινο, το μπλε και το ροζ χρώμα χρησιμοποιήθηκαν σε διαφορετικές αποχρώσεις. Οι επιγραφές στις πλάτες ορισμένων ειδωλίων θα μπορούσαν να φέρουν το όνομα ενός δασκάλου ή ενός εργαστηρίου. Το γεγονός ότι η ομάδα ανακάλυψε περισσότερα από 50 κεφάλια, χωρίς το υπόλοιπο σώμα, υποδηλώνει ότι υπάρχουν περισσότερα στην περιοχή.

(Myra Andriake Excavations Archive/Nevzat Çevik )

Η ομάδα ανακάλυψε επίσης κεραμικά, χάλκινα, μολυβδένια και ασημένια αντικείμενα γύρω από τις τερακότες και σχεδιάζει να συνεχίσει την ανασκαφή της περιοχής φέτος. Εν τω μεταξύ, εργάζεται για τη συντήρηση, επισκευή και συναρμολόγηση των εκατοντάδων μικρών κομματιών που αποτελούν τη συλλογή. Οι αρχαιολόγοι σκοπεύουν να δημοσιεύσουν τα ευρήματά τους και να εκθέσουν τις τερακότες στο Μουσείο Πολιτισμών Andriake Lycian στην Αττάλεια της Τουρκίας. Οι ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν εκ μέρους του Πανεπιστημίου Akdeniz και του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας.



ΠΗΓΗ: Livescience

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα