Μπορεί το άγχος να έχει ευεργετικά οφέλη;

16:31 8/8/2014 - Πηγή: iPop

Πόσες φορές έχεις πιάσει τον εαυτό σου να είναι στρεσαρισμένος από την πίεση της ημέρας; Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η δυσκολία της καθημερινότητας και το βαρύ πρόγραμμα σε γεμίζουν άγχος, με αποτέλεσμα να έχει κακή ψυχολογία και να κάνεις κακό και στην υγεία σου.

Το άγχος δεν είναι κάτι καινούριο όπως νομίζουμε πως είναι φαινόμενο της εποχής. Για χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι αισθάνονταν πίεση και άγχος. Για παράδειγμα οι κυνηγοί της αρχαιότητας δεν σκεφτόντουσαν αποκλειστικά το πώς θα πιάσουν την τροφή τους για να επιβιώσουν αυτοί και τα παιδιά τους;

Σε αντίθεση με το παρελθόν,

πλέον ξέρουμε τι είναι αυτό το συναίσθημα και πως μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε προς όφελός μας. Θα μας πεις γίνεται αυτό; Βεβαίως και γίνεται αν μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε σωστά το συναίσθημα αυτό.

Και όμως, Μπορεί το άγχος να έχει ευεργετικά οφέλη, αρκεί να αξιοποιηθεί σωστά! Μάλιστα, έχει πολλά οφέλη για το σώμα και το μυαλό. Αλλά για να χρησιμοποιήσεις το άγχος προς όφελός σου, είναι σημαντικό πρώτα να κατανοήσεις τι ακριβώς προκαλεί και πώς μπορεί να μας βοηθήσει πραγματικά.

Όταν αισθανόμαστε άγχος, το σώμα μας στέλνει στην ουσία ένα μήνυμα για το πώς οι πιέσεις που βιώνουμε μας επηρεάζουν σωματικά και ψυχικά. Το πρωταρχικό που πρέπει να σκεφτούμε είναι αν όντως το πως σώμα και το μυαλό μας ανταποκρίνονται στο στρες. Αν το εκμεταλλευτούμε σωστά στο τέλος θα μπορεί να αποτελέσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην καθημερινή μας ζωή. Δες ποια είναι τα ευεργετικά οφέλη του άγχους:

Οξύνει τη μνήμη μας

Έχεις παρατηρήσει πολλές φορές πως όταν είσαι πολύ αγχωμένος θυμάσαι πράγματα που είχες χρόνια ξεχάσει; Ή όταν ψάχνεις εναγωνίως μια απάντηση σε ένα ερώτημα, έχουν υπάρξει φορές που αυτή έρχεται από το πουθενά; Αυτός είναι ένας από τους τρόπους ου αντιδρά το μυαλό στο στρες, και αυτό είναι λόγω των ορμονών του στρες που αυξάνουν την εγρήγορση όταν αυτή είναι περισσότερο απαραίτητη. Το περιστασιακό στρες μπορεί να σε βοηθήσει να εστιάσεις την προσοχή σου και να βελτιώσει τη διαδικασία ανάκλησης αναμνήσεων σε στιγμές έχεις πιεστεί.

Μπορεί να βοηθήσει και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Όταν αρρωσταίνεις, το στρες αυξάνει την έκκριση ορμονών που χρειάζεται το ανοσοποιητικό σύστημα για να ξεπεράσεις την ασθένεια. Το άγχος είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στα πρώτα στάδια της ασθένειας, όταν το σώμα σας χρειάζεται περισσότερη βοήθεια. Η έκρηξη του άγχους λοιπόν στην αρχή της ασθένειας δίνει σημαντική βοήθεια στο ανοσοποιητικό σου σύστημα για να επανέλθεις σε υγιή κατάσταση.

Μας βοηθά στη δουλειά μας

Μα λόγω της δουλειάς μου δεν έχω άγχος; Οι πιο επιτυχημένοι εργαζόμενοι έχουν καταφέρει να χρησιμοποιούν προς όφελός τους το δημιουργικό άγχος. Επειδή μάλιστα είμαστε και λαός που τα αναβάλλουμε όλα για την τελευταία στιγμή, η προθεσμία στις δουλειές μας και τους στόχους μας, μας προκαλούν δημιουργικό άγχος. Χρησιμοποίησε προς όφελός σου λοιπόν και μην τρελαίνεσαι.

Κάνει τη ζωή μας πιο ενδιαφέρουσα!

Σκέψου να βάλεις συνειδητά τον εαυτό σου σε μερικές αγχωτικές καταστάσεις και η ζωή θα γίνει πιο ενδιαφέρουσα και απολαυστική. Οι προκλήσεις στην καθημερινότητα θα σου δώσουν ζωντάνια και κίνητρο για να πετύχεις κάποια πράγματα. Μην σκέφτεσαι το άγχος σαν ανασταλτικό παράγοντα για την εκπλήρωση των στόχων σου, αλλά μετέτρεψε τον σε ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που θα δώσει περαιτέρω ενδιαφέρον στην καθημερινότητά σου.

Photo: ourstressfullives.com

The post Μπορεί το άγχος να έχει ευεργετικά οφέλη; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα