Δικαίωση για την Μυρτώ της Πάρου: Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε πως πρέπει να αποζημιωθεί
Το ανώτατο δικαστήριο δέχθηκε το αίτημα της μητέρας της, Μαρίας Κοτρώτσου, που ζητούσε αποζημίωση από το δημόσιο για την άτυχη Μυρτώ της Πάρου για την ηθική βλάβη που έχει υποστεί λόγω της βάναυσης εγκληματικής επίθεσης με βιασμό πριν από δέκα χρόνια, αλλά και μηνιαία πρόσοδο, που να καλύπτει τις ανάγκες της για όσο χρόνο διαρκέσει η δύσκολη ζωή της.
Υπενθυμίζεται ότι Μυρτώ Παπαδομιχελάκη είχε δεχθεί σκληρή εγκληματική επίθεση και είχε βιαστεί το 2012 από έναν νεαρό πακιστανικής καταγωγής στην περιοχή Χρυσή Άμμος στην Πάρο. Έκτοτε έμεινε
Αυτή είναι η ποινή για τον “δράκο” της Πάρου που κακοποίησε την Μυρτώ
Δικαίωση για την Μυρτώ της ΠάρουΣύμφωνα με πληροφορίες από το ΑΠΕ- ΜΠΕ , το Α΄ Τμήμα του ΣτΕ, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Ταξιαρχία Κόμβου, έκρινε ότι η Μυρτώ δικαιούται αποζημίωση από το ελληνικό Δημόσιο, το ύψος της οποίας όμως θα καθοριστεί από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, που αναπέμφθηκε η υπόθεση και αναίρεσε την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, η οποία είχε κρίνει ότι δεν δικαιούται η Μυρτώ αποζημίωση από το Δημόσιο λόγω των πράξεων και παραλείψεων της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες αφορούν στην παράνομη είσοδο του Πακιστανού δράστη στη χώρα μας, που άφησε εφόρου ζωής καθηλωμένη την 23χρονη Μυρτώ.
Η κ. Κοτρώτσου, ως δικαστική συμπαραστάτρια της κόρης της διεκδικούσε να καταβληθεί στην κόρη της το ποσό των 200.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης για τη ζημία που υπέστη από τον βαρύτατο τραυματισμό της. Επίσης, διεκδίκησε την καταβολή ποσού 2.978 ευρώ κάθε μήνα για όσο διαρκεί ο βίος της.
Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, όπως και το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, απέρριψε την αγωγή κρίνοντας ότι δεν «υπάρχουν παραλείψεις των οργάνων του ελληνικού Δημοσίου που να βρίσκονται σε αιτιώδη συνάφεια» με τον βαρύτατο τραυματισμό της νεαρής κοπέλας.
Μετά από πέντε χρόνια νοσηλείας, η Μυρτώ επιστρέφει σπίτι της
Αναλυτικά η απόφαση του ΣτΕΣυγκεκριμένα, το Α΄ Τμήμα του ΣτΕ, με την υπ΄ αριθμ. 1500/2022 απόφασή του έκρινε ότι υπάρχει «αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ της παράνομης παραλείψεως των αστυνομικών οργάνων να άρουν την παράνομη κατάσταση που προκλήθηκε από την παράνομη είσοδο και παραμονή επί μακρόν στη χώρα υπηκόου τρίτης χώρας και του επιζήμιου αποτελέσματος (της προσβολής υγείας ή σώματος) τρίτου» και «δεν αίρεται ο αιτιώδης σύνδεσμος εκ του ότι παρεμβάλλεται η εγκληματική ενέργεια του αλλοδαπού».
Αναλυτικότερα, το ΣτΕ έκρινε ότι «η είσοδος στη χώρα αλλοδαπών/υπηκόων τρίτης χώρας και η περαιτέρω διαμονή τους -η οποία μπορεί να είναι και μακρά- δεν είναι ελεύθερη ούτε ανεξέλεγκτη, αλλά διέπεται από κανονιστικό καθεστώς (του ν. 3386/2005) που επιβάλλει σ’ αυτούς την υποχρέωση εφοδιασμού τους με διαβατήριο/ταξιδιωτικό έγγραφο, θεώρηση εισόδου και άδεια διαμονής για συγκεκριμένο σκοπό (για εργασία, ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα, σπουδές ή άλλο νόμιμο σκοπό) και καθιδρύει δεσμία αρμοδιότητα των αστυνομικών οργάνων για την έκδοση πράξεως απελάσεως σε περίπτωση, μεταξύ άλλων, που ο αλλοδαπός έχει παραβιάσει τις σχετικές διατάξεις, μετά δε την έναρξη ισχύος του ν. 3907/2011 πράξεως επιστροφής για τους παρανόμως διαμένοντες».
Παράλληλα, οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι «οι ρυθμίσεις του ν. 3386/2005 αποσκοπούν όχι μόνον στην προστασία του γενικού (Δημόσιου) συμφέροντος (της διασφαλίσεως της δημόσιας τάξεως, ασφάλειας, κοινωνικής ειρήνης, δημόσιας υγείας), αλλά και στην προστασία του συμφέροντος των ιδιωτών με την αποτροπή της προσβολής των συνταγματικώς προστατευόμενων έννομων αγαθών (της ζωής, της υγείας, της σωματικής ακεραιότητας, της τιμής, της υπολήψεως, της προσωπικής ελευθερίας, της γενετήσιας ελευθερίας, της περιουσίας, της ιδιοκτησίας τους) από τη συμπεριφορά των παρανόμως εισελθόντων, διαμενόντων και εργαζόμενων στη χώρα αλλοδαπών».
Επίσης, συνεχίζει το ΣτΕ, «αποσκοπούν και στην προστασία του συμφέροντος των προσώπων αυτών», τα οποία, όπως επισημαίνεται στην οικεία αιτιολογική έκθεση, «παραμένουν στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής ορισμένες μάλιστα φορές σε συνθήκες κατώτερες του ελαχίστου που υπαγορεύει η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, με αποτέλεσμα να εξωθούνται μοιραία σε ποικίλες μορφές παραβατικότητας, τροφοδοτώντας έτσι ακούσια, κατά καιρούς, τάσεις επιφυλακτικότητας εκ μέρους του ημεδαπού πληθυσμού».
Μάλιστα, υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι: «Όσο τα αστυνομικά όργανα παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους και δεν εκδίδουν κατ’ ενάσκηση της δεσμίας αρμοδιότητάς τους πράξη απελάσεως ή μετά τις 26.1.2011 πράξη επιστροφής για τους παρανόμως διαμένοντες, δημιουργείται η βεβαιότητα σε όποιον αλλοδαπό εισήλθε λάθρα, διαμένει παρανόμως στη χώρα και επιθυμεί να συμπεριφερθεί παρανόμως και να προσβάλει κάποιο έννομο αγαθό ότι ποτέ δεν θα τιμωρηθεί, αφού η ταυτότητά του δεν είναι γνωστή στις ελληνικές αρχές ούτε έχουν ληφθεί τα δακτυλικά αποτυπώματά του».
Συνεπώς, «υπάρχει γενικώς και αφηρημένως αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ της παράνομης αυτής παραλείψεως των οργάνων του Δημοσίου και της ζημίας (λχ βλάβης του σώματος ή της υγείας ή θανατώσεως) τρίτου προσώπου, η οποία προκαλείται όταν ο παρανόμως εισελθών και διαμένων στην Ελλάδα υπήκοος τρίτης χώρας προσβάλει απολύτως προστατευόμενο έννομο αγαθό».
Τέλος, καταλήγει το ΣτΕ ότι είναι «μη νόμιμη η κρίση του Διοικητικού Εφετείου για τη μη συνδρομή αιτιώδους συνδέσμου μεταξύ των παραλείψεων των αστυνομικών οργάνων και του βαρύτατου τραυματισμού της εκπροσωπούμενης από την οριστική δικαστική συμπαραστάτριά της (μητέρας της) αναιρεσείουσας, ηλικίας τότε 15 ετών, συνεπεία εγκλημάτων (βιασμός, απόπειρα ανθρωποκτονίας) που διαπράχθηκαν εις βάρος της από υπήκοο τρίτης χώρας».
Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News
Το άρθρο Δικαίωση για την Μυρτώ της Πάρου: Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε πως πρέπει να αποζημιωθεί εμφανίζεται στο iPop.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Φωτιά σε κατάστημα στη Θεσσαλονίκη – Απομακρύνθηκαν οι εργαζόμενοι
- Πτυχίο και στα αγγλικά από φέτος για τους αποφοίτους του ΑΠΘ
- Μεξικό: Νεαρός κορόιδεψε αρχηγό καρτέλ στο TikTok – Τώρα τον ψάχνουν παντού για να τον σκοτώσουν
- Κορονοϊός νέα κρούσματα σήμερα ΕΟΔΥ RAPID TEST- «Τουρισμός για Όλους» ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ
- Εμπρησμός στο κτίριο του Real Group: Οι δράστες επιχείρησαν να ανέβουν στους επάνω ορόφους – Τι καταγράφεται στο βίντεο
- ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ: Μεγάλη πυρκαγιά στη Σάμο
- Μυρτώ της πάρου: απόφαση-σταθμός από το στε: αποζημίωση από το ελληνικό δημόσιο για ηθική βλάβη
- Μητσοτάκης: Θα ζητήσει ο κ. Τσίπρας συγγνώμη από την υπ. Παιδείας για όσα είπε ο κ. Βερναρδάκης;
- Τσίπρας σε ΣΑΤΑ για Uber: Δεν πιστεύω ότι σε όλο τον κόσμο υπήρξαν αθέμιτες πρακτικές αλλά η ΝΔ την υποστήριζε για ιδεολογικούς λόγους
- Δικαίωση για την Μυρτώ της Πάρου: Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε πως πρέπει να αποζημιωθεί
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iPop
- Τελευταία Νέα iPop
- Δικαίωση για την Μυρτώ της Πάρου: Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε πως πρέπει να αποζημιωθεί
- Το TIME παρουσίασε τα καλύτερα μέρη του κόσμου για το 2022 – Ανάμεσά τους και μια ελληνική πόλη-έκπληξη
- Ελεύθερος ο Δημήτρης Λιγνάδης: Βγαίνει από τη φυλακή με αναστολή
- Ώρα για detox: Αυτά είναι τα μυστικά που βοηθούν στη φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού σου!
- Κολοκυθάκια στο Air Fryer σαν τηγανητά – Για απόλαυση χωρίς τύψεις!
- Emily Blunt: Πώς η υποκριτική τη βοήθησε να ξεπεράσει τον τραυλισμό της – «Οι άνθρωποι δεν μιλούν αρκετά συχνά για ένα τέτοιο ζήτημα»
- Κάνε επιτέλους κάτι καλό για σένα- Σταμάτα να συγκρίνεσαι με τους άλλους και αγκάλιασε τον εαυτό σου
- 42ο River Party: Έρχεται το απόλυτο μουσικό πάρτι της Καστοριάς – Το Line Up με τα ονόματα όλων των καλλιτεχνών
- NASA: Οι νέες φωτογραφίες από τα πέρατα του σύμπαντος κόβουν την ανάσα – «Μεγάλη μέρα για την ανθρωπότητα»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Ο Απόστολος Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022 – Γιορτή Αγίου Νικοδήμου
- ΕΜΥ Καιρός – Έκτακτο δελτίο: Πρόγνωση αύριο 14 Ιουλίου – Άγιος Νικόδημος Αγιορείτης
- Σάμος: Δύο νεκροί από τη συντριβή ελικοπτέρου
- Κούγιας για λιγνάδη: στο δεύτερο βαθμό θα κηρυχθεί πανηγυρικά αθώος
- Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση για τον Κάρολο Παπούλια
- Εγκαίνια έκθεσης στην Αγιορειτική Εστία «Τάματα: Σώμα πάσχον, ψυχή αλγούσα» από τη συλλογή της Λόλας Νταϊφά
- Θεσσαλονίκη: Πυροβόλησε κατά λάθος μέσα σε αστυνομικό τμήμα
- Συστάσεις από την Κομισιόν για την βελτίωση του Κράτους Δίκαιου στην Ελλάδα
- Ύδρα: Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος επισκέφθηκε την έκθεση: “1922 – 2022, Ιστορίες Μνήμης και Τέχνης”
- Μπαρτελόνα: ανακοίνωσε την απόκτηση του ραφίνια