Η ιστορική αλλαγή στα πιστοποιητικά γάμου στην Αγγλία είναι αφορμή για σοβαρή σκέψη

17:58 11/5/2021 - Πηγή: iPop

Μια ιστορική ανωμαλία διορθώθηκε, αφού μετά το 1837, για πρώτη φορά προστίθεται στα πιστοποιητικά γάμου στην Αγγλία και το όνομα της μητέρας.

Η απόφαση αφορά τα ζευγάρια που παντρεύονται στην Αγγλία και την Ουαλία, τα οποία θα μπορούν πλέον να δηλώνουν και το όνομα της μητέρας τους στο πιστοποιητικό γάμου.

Μέχρι πρότινος, και συγκεκριμένα απ’ το 1837, το έγγραφο περιελάμβανε μόνο το όνομα του πατέρα του γαμπρού και της νύφης.

Στόχος της αλλαγής είναι να εκσυγχρονιστεί το σύστημα δήλωσης των γάμων. Σημειώνεται πως στη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία

τα ζευγάρια μπορούσαν έτσι κι αλλιώς να δηλώνουν τα ονόματα και των δύο γονιών τους στο πιστοποιητικό γάμου. Το ίδιο ισχύει και για όσους κάνουν σύμφωνο συμβίωσης.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα στη ληξιαρχική πράξη γάμου αναφέρονται κανονικά τα ονόματα και των δύο γονιών του ζευγαριού.

Η αλλαγή στα πιστοποιητικά γάμου στην Αγγλία είναι τροφή για σκέψη

Η τροποποίηση του νόμου περί γάμου του 1837 με την προσθήκη των ονομάτων των μητέρων στα πιστοποιητικά γάμου σε όλη την Αγγλία και την Ουαλία, είναι σίγουρα μια ευπρόσδεκτη αναθεώρηση και μια νίκη για τα δικαιώματα των γυναικών.

Κι ενώ αυτό το βήμα δείχνει σημάδια προόδου, δυσκολευόμαστε να πανηγυρίσουμε το γεγονός ότι πήρε τόσα πολλά χρόνια…

Έχουμε 2021: Πραγματικά μόλις τώρα παραδεχόμαστε ότι οι γυναίκες αξίζουν ίση αναγνώριση; Τα 184 χρόνια που μεσολάβησαν γι’ αυτή την αλλαγή είναι πολλά.

Η προσθήκη των ονομάτων των μητέρων είναι μια μεγάλη υπενθύμιση ότι ένας δεσμός αγάπης υποστηρίζεται από όλη την οικογένεια. Αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας, τόσο νομοθετικά όσο και ιδεολογικά.

Ο γάμος ως θεσμός, δυστυχώς, δεν προοριζόταν εξαρχής για τη δημιουργία ενός δεσμού αγάπης: Ο γάμος σχεδιάστηκε για να δώσει στις γυναίκες οικονομική ασφάλεια, να μεταβιβαστεί η ευθύνη για τη γυναίκα από τον πατέρα στον άντρα. Ουσιαστικά, να μεταβιβαστεί η “κατοχή” της γυναίκας. Μετά τον γάμο, είναι “κτήμα” του άνδρα και όχι του πατέρα.

Ίσως μέρος του προβλήματος είναι ο τρόπος που μιλάμε γι’ αυτό, γιατί εάν η γλώσσα έχει σημασία (και πιστεύω ότι έχει), τότε αυτά που λέμε γύρω από τον γάμο είναι προβληματικά… Για παράδειγμα, χαρακτηρίζουμε συχνά εκείνους που χώρισαν ως ότι απέτυχαν στον θεσμό του γάμου.

Προσωπικά, εξακολουθεί να με εκπλήσσει αρνητικά όταν ακούω επιτυχημένες γυναίκες, με σπουδαία πορεία και καριέρα, να ανυπομονούν να παντρευτούν για να πάρουν το επώνυμο του συζύγου τους. Ακόμα κι αν καταλαβαίνω κάποιους απ’ τους λόγους, εξακολουθεί να με κάνει να νιώθω άβολα, γιατί είναι απλώς ένας ακόμα τρόπος με τον οποίο οι γυναίκες αφήνουν τη δική τους ταυτότητα για να συγχωνευθούν με εκείνη του συζύγου τους. Είναι σαν να θέλουμε να διορθώσουμε ένα λάθος. Αλλά το όνομά μας δεν είναι λάθος!

Υπάρχουν φυσικά κι οι γυναίκες που διατηρούν το δικό τους επώνυμο. Αλλού, όπως στην Ολλανδία, σε ρωτάνε ποιο επώνυμο θέλεις να χρησιμοποιείς. Στη Σουηδία, οι γυναίκες διατηρούν παραδοσιακά το οικογενειακό τους όνομα.

Ελπίζω να μην χρειαστούν άλλα 184 χρόνια στην Αγγλία, και πουθενά αλλού φυσικά, για να υπάρξει επιτέλους πλήρης ισότητα των δύο φύλων.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Η ιστορική αλλαγή στα πιστοποιητικά γάμου στην Αγγλία είναι αφορμή για σοβαρή σκέψη εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αγγλία,anglia