Μιλάς συνέχεια μόνος σου; Μάθε με ποιους τρόπους επηρεάζεται η ψυχική σου υγεία

15:53 23/9/2021 - Πηγή: iPop

Έχεις πιάσει ποτέ τον εαυτό σου να κάνει μια συζήτηση μόνος του; Φυσικά και το έχεις κάνει! Έχεις αναρωτηθεί πότε, όμως, γιατί οι άνθρωποι μιλούν στον εαυτό τους; Είναι υγιές;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οι άνθρωποι μιλούν με τον εαυτό τους και σχεδόν όλοι είναι εντελώς ακίνδυνοι. Το να μιλάς στον εαυτό σου, σύμφωνα με ψυχολόγους, είναι απολύτως φυσικό και όλοι το κάνουν. Επιπλέον, μερικοί άνθρωποι μιλούν δυνατά στον εαυτό τους, κάτι που θεωρείται, επίσης, φυσιολογικό.

Ποιες ψυχικές ασθένειες σε ωθούν να μιλάς στον εαυτό σου;

Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει

ψυχική ασθένεια, η σχιζοφρένεια είναι αυτή που κάνει τους ανθρώπους να μιλούν στον εαυτό τους. Ωστόσο, στην πραγματικότητα ανταποκρίνονται και απαντούν σε άλλες φωνές που ακούν μέσα στο κεφάλι τους και αυτή είναι μια μεγάλη διαφορά.

Εσύ τώρα, όμως, είμαι σίγουρη πως αναρωτιέσαι: “Γιατί μιλάω δυνατά στον εαυτό μου όταν είμαι μόνη;” Η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός ότι έχεις οικειότητα με τον εαυτό σου και αφού σου απάντησα σε αυτή την ερώτηση, σίγουρα, σου γεννήθηκε μια άλλη: “Μήπως μιλάω στον εαυτό μου επειδή νιώθω μόνη;”

Το ότι μιλάς στον εαυτό σου δε σημαίνει απαραίτητα ότι είσαι μοναχική και σε πληροφορώ πως μόνο καλό κάνεις του κάνεις. Κρατάς συντροφιά σε εσένα, εξερευνάς και μαθαίνεις τον κόσμο σου καλύτερα και γίνεσαι περισσότερο δημιουργική.

Πώς μπορεί να σε επηρεάσει η αυτο-ομιλία;

Όταν μιλάς στον εαυτό σου με ευγενικό και υποστηρικτικό τρόπο μπορείς να χτίσεις μια σχέση εμπιστοσύνης και να ενισχύσεις το συναίσθημα της αξιοπρέπειας, επαναλαμβάνοντας ενθαρρυντικές φράσεις όπως: “Το έχεις αυτό”, “βρίσκεσαι αρκετά κοντά στον στόχο σου” ή “είσαι αρκετά έξυπνη για να το καταφέρει αυτό”.

Από την άλλη πλευρά, όμως, όταν τιμωρείς τον εαυτό σου μπορείς πολύ εύκολα να γκρεμίσεις την αυτοεκτίμηση που του έχεις και να του δημιουργήσεις ανασφάλειες. Πολλές φορές, μάλιστα, οι άνθρωποι κάνουν τα πιο άσχημα σχόλια προς τον εαυτό τους, τα οποία δε θα μπορούσαν να τα πουν σε κανέναν άλλον.

Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να μιλήσεις στον εαυτό σου και να του απαντήσεις! Μην αγχώνεσαι, δεν είσαι τρελή. Παρατήρησε τον εαυτό σου, κάνε έναν εσωτερικό διάλογο και αν καταλάβεις ότι γίνεσαι αρνητική, τότε σταμάτα ή προσπάθησε να αντικαταστήσεις τις αρνητικές σου σκέψεις με θετικές.

PexelsΣε ποιες περιπτώσεις μπορείς να μιλάς στον εαυτό σου; Όταν ψάχνεις λύση σε κάποιο πρόβλημα

Η δυνατή ομιλία μπορεί να είναι μια πολύ χρήσιμη μέθοδος όταν αναζητάς λύσεις σε ένα πρόβλημα. Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για ένα πρόβλημα που αφορά τη σχέση σου ή μια άσκηση στα μαθηματικά, το να μιλάς δυνατά βοηθά τον εγκέφαλό σου να εστιάσει εκεί που πρέπει και να εξερευνήσει ιδέες.

Όταν αναζητάς κατανόηση

Όταν προσπαθείς να καταλάβεις κάτι που συνέβη, το να μιλήσεις στον εαυτό σου μπορεί να σε διευκολύνει. Εκφράζοντας τις σκέψεις σου δυνατά και κάνοντας ερωτήσεις στον εαυτό σου, μπορεί να συνειδητοποιήσεις ότι έχεις διαφορετικές απόψεις που θα σου επιτρέψουν μια βαθύτερη κατανόηση της κατάστασης.

Ψάχνεις δημιουργικές ιδέες; Μίλα δυνατά!

Εάν εργάζεσαι πάνω σε σε ένα δημιουργικό πρότζεκτ, το να μιλάς στον εαυτό σου είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δημιουργήσεις πολλές περισσότερες ιδέες από ό, τι απλά να τις σκεφτείς. Η “δυνατή” σκέψη ενισχύει τη συγκέντρωση και κρατά το μυαλό σου σε εγρήγορση.

Απομνημόνευση λίστας

Το να μιλάς δυνατά θα σε βοηθήσει στην απομνημόνευση. Είναι μια τακτική που ακολουθούσα στις Πανελλήνιες και πίστεψέ με, λειτουργεί! Για παράδειγμα, εάν θέλεις να θυμάσαι τη λίστα με τα ψώνια σου απέξω, απλά μίλα δυνατά! Ναι, σίγουρα το κάνουν!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Μιλάς συνέχεια μόνος σου; Μάθε με ποιους τρόπους επηρεάζεται η ψυχική σου υγεία εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα