Παραδοσιακοί χοροί: Η γέφυρα που ενώνει το χθες με το σήμερα
Η 29η ημέρα του Απριλίου είναι αφιερωμένη στο χορό. Και όλοι εμείς που αγαπάμε τον χορό σήμερα γιορτάζουμε και μιλάμε γι αυτήν την μοναδική τέχνη του να βγάλεις αυτό που έχεις μέσα σου και να το χωρέσεις στα βήματα. Πώς είναι οι παραδοσιακοί χοροί σήμερα; Αγαπώ σχεδόν όλα τα είδη του χορού αλλά νομίζω ότι την καρδιά μου έχουν κλέψει οι παραδοσιακοί χοροί. Νιώθω σύνδεση και ότι πιάνω το νήμα από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενοι.
Οι παραδοσιακοί χοροί σήμεραΕξαιρώντας το γεγονός ότι τα δύο χρόνια της πανδημίας αφήσαμε τα χέρια, τα όργανα
Όμως αυτή τη χρονιά, αρχίσαμε δειλά να ξανακάνουμε μαθήματα σε αίθουσες, με μάσκες, χωρίς να πιανόμαστε, αλλά και πάλι χορεύαμε και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ακούσαμε τα παραδοσιακά όργανα, κλαρίνα, βιολιά, νταούλια, τσαμπούνες, λίρες και μπήκαμε ξανά στο χορό.
Ο δάσκαλοςΟ πρώτος μου δάσκαλος χορού ήταν ο κύριος Γιώργος όταν πήγαινα πρώτη δημοτικού. Τι και αν περάσουν 30+ χρόνια και όμως δεν μπορώ να ξεχάσω το μέτρημά του, «Ένα, πίσω, τρία, τέσσερα…», ούτε ότι γύρναγα όλο χαρά από το μάθημα και έδειχνα στους γονείς μου τι έμαθα κάθε φορά, ούτε τέλος ότι εκείνη ήταν η χρονιά που φόρεσα την παραδοσιακή φορεσιά της Ηπειρώτισσας και χόρεψα στην πρώτη μου παράσταση.
Και τα χρόνια πέρασαν και μεγάλωσα και έκανα τα δικά μου παιδιά και κάπου εκεί βρήκα το χορό σαν την ευκαιρία να μάθω κάτι νέο, να περάσω καλά, να ξεχάσω για μία ώρα τα πάντα και να μπω σε ένα κύκλο που συνδέεται στο χθες. Δάσκαλοι πολλοί! Και αγαπημένοι όλοι τους. Έχουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου όλοι τους, γιατί κάθε φορά που τελειώνει ένα μάθημα, έμαθα κάτι που μέχρι χθες δεν γνώριζα, γιατί άφησαν ένα κομμάτι του εαυτού τους σε όλους μας.
Και εκείνοι χόρευαν κι όσοι τους είδαν τους πέρασαν για τρελούς, αλλά ήταν εκείνοι που δεν μπορούσαν να ακούσουν τη μουσική
Φρίντριχ ΝίτσεΕίμαστε όλοι το ίδιοΥπάρχουν χοροί απαιτητικοί, χοροί με δικό τους ύφος που αν δεν είναι του τόπου σου και δεν τους έχεις συνηθίσει, δυσκολεύεσαι πολύ για να τους μάθεις. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη φορά που χόρεψα τικ τρομαχτόν, η συγκίνησή μου ήταν τεράστια, γιατί ο πόντος είναι μια περιοχή εντελώς ξένη για μένα. Αλλά το ρυθμικό χτύπημα του νταουλιού, δεν μπορεί να μη σε μεταφέρει πίσω στο χρόνο και στον τόπο. Δεν είμαι Πόντια όμως σίγουρα μια φλέβα μου χτυπά στον Πόντο, δεν είμαι Κρητικιά όμως κάθε φορά που χορεύω πεντοζάλι νιώθω την ίδια περηφάνια και τον ενθουσιασμό με τους Κρητικούς, δεν είμαι νησιώτισσα όμως πετάει η καρδιά μου στο άκουσμα του βιολιού και σκέφτομαι ανατολές στο Αιγαίο χορεύοντας. Είμαι μια Ηπειρώτισσα που λατρεύω το κλαρίνο και τα αργά πωγωνίσια όσο λατρεύω τις τσαμπούνες και τα χάλκινα της Μακεδονίας.
Και μέσα από το χορό έμαθα τους τόπους, έμαθα για τις φορεσιές μας, για τους ήχους, για την λαογραφία του κάθε τόπου. Και σε αυτό ευχαριστώ τους δασκάλους μου, που εκτός από τα βήματα μας μεταφέρουν λίγο πίσω στο χθες και στο πώς ήταν η ζωή στη κάθε περιοχή.
Στροφή στην παράδοσηΤα πρώτα χρόνια που έκανα παραδοσιακούς χορούς, είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι χορευτές ήταν μεγαλύτεροι από εμένα, όμως με την πάροδο των ετών βλέπω ότι στους κύκλους έρχονται ακόμα περισσότεροι νέοι άνθρωποι και μαθαίνουν χορούς. Η παράδοση ευτυχώς δεν είναι πια «πασέ», όπως ήταν τα περασμένα χρόνια. Σιγά σιγά, τα πανηγύρια γεμίζουν νιάτα και οι μεγαλύτεροι μας συνοδεύουν σε αυτήν την σκυταλοδρομία της ένωσης του παρελθόντος με το παρόν.
Έτσι βλέπω σήμερα τους παραδοσιακούς χορούς, ως την γέφυρα που ενώνει το χθες με το σήμερα. Νιώθω δηλαδή με κάποιον τρόπο ως φρουρός της παράδοσης. Εγώ κάνω το χρέος μου, δίνοντας ταυτόχρονα την ενέργεια και το χρόνο μου στο πάθος μου. Έχω όμως και χρέος να μεταφέρω και στα παιδιά μου, στο βαθμό που εκείνα θέλουν, την αγάπη για την παράδοση.
Οι παραδοσιακοί χοροί σήμερα είναι αγάπη, είναι πάθος, είναι δίνω χρόνο και ενέργεια στις ρίζες και όπως λέμε με τις συγχορεύτριές μου, είναι και η ψυχοθεραπεία μας, αλλά και η άσκηση μας. Μην το αφήνεις αυτό απ’έξω. Μια ώρα ποντιακού χορού, χάνεις 500 θερμίδες, το διπλάσιο από το περπάτημα σε ένα διάδρομο.
Ρίζες μας, ο λογαριασμός στο Instagram που μας εμπνέει να γίνουμε και εμείς οι φύλακες της παράδοσής μας
Υ.Γ: Το σημερινό είναι αφιερωμένο στους δασκάλους μου και στις αγαπημένες μου ρίζες που δεν ξεχνώ ποτέ.
Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News
Το άρθρο Παραδοσιακοί χοροί: Η γέφυρα που ενώνει το χθες με το σήμερα εμφανίζεται στο iPop.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- ΤΙ ΕΙΠΕ! Μήνυση του ΠΑΟΚ κατά του Tάκη Τσουκαλά...
- Νέο πλαίσιο για την εξωσωματική γονιμοποίηση και την «κατάψυξη» ωαρίων – Τι αλλάζει
- Πάτρα: Οι 8 λέξεις που έγραψε η Τζωρτζίνα στη ζωγραφιά της – “Η μαμά μου σήμερα…”
- Ρήτρα αναπροσαρμογής: To σκηνικό τρέλας και η δικαστική οδός
- Ρούλα Πισπιρίγκου: Νέα αποκάλυψη για κακοποίηση Τζωρτζίνας. «Το παιδί είχε μώλωπες»
- ΕΛΓΑ: Νέες θέσεις εργασίας – Ειδικότητες και ποιες περιοχές
- Παραδοσιακοί χοροί: Η γέφυρα που ενώνει το χθες με το σήμερα
- Λύτρα αναπροσαρμογής...
- Επεκτείνεται μέχρι τις 28-2-23 η ασφαλιστική ικανότητα σε μη μισθωτούς ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iPop
- Τελευταία Νέα iPop
- Παραδοσιακοί χοροί: Η γέφυρα που ενώνει το χθες με το σήμερα
- Λατρεύεις το τζιν; Αυτά είναι τα 2 σπιτικά cocktails που θα σου κρατήσουν συντροφιά την άνοιξη
- Ο χορός είναι τέχνη ή άθλημα; Η απάντησή μου μπορεί να μην είναι αυτή που περιμένεις
- Σημαντικές αλλαγές στην εξωσωματική γονιμοποίηση και την κρυοσυντήρηση ωαρίων
- Τα Κόκκινα Φανάρια συνεχίζονται για όλο τον Μάιο
- «Πες το ναι»: Ο Γιώργος Καπουτζίδης υπογράφει το σποτ για την ισότητα στον γάμο (Video)
- «Gilded Glamour»: Ο νέος όρος που εισάγει στην ζωή και την ντουλάπα σου το Met Gala – Το δύσκολο dress code με αέρα «Golded Age»
- Η σπουδαία ευρωπαϊκή διάκριση της Αρχαίας Νεμέας – Ποια είναι η ιστορία του αρχαιολογικού χώρου;
- Η Ιωάννα Παλιοσπύρου βγάζει τη μάσκα και μιλάει στον Σταύρο Θεοδωράκη σε μία συγκλονιστική κατάθεση ψυχής
- Μήπως είσαι ανάμεσα στους φορολογούμενους που αλλάζουν ΔΟΥ;
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Ο κίνδυνος για «εξαγωγή» του πολέμου στα Βαλκάνια
- Νέο πλαίσιο για την εξωσωματική γονιμοποίηση και την «κατάψυξη» ωαρίων – Τι αλλάζει
- Αγία Σοφία: Επιστολή στην UNESCO για βεβήλωση μνημείου από Έλληνες και Κύπριους ευρωβουλευτές
- Βίντεο από τη φωτιά στο γνωστό κλαμπ του Μετς – Τι ψάχνει η Πυροσβεστική
- Εφορία: «Παγώνουν» εφαρμογές λόγω της ενοποίησης ΔΟΥ – Τι πρέπει να γνωρίζετε
- Ρούλα Πισπιρίγκου: Νέα αποκάλυψη για κακοποίηση Τζωρτζίνας. «Το παιδί είχε μώλωπες»
- Στον δεύτερο γύρο του τουρνουά της Μαδρίτης η Μαρία Σάκκαρη
- Κορονοϊός: Εφιάλτης δίχως τέλος – Οι νέες παραλλαγές που έρχονται και ο φόβος μαζικών επαναλοιμώξεων