Υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 60: Οι εξαιρέσεις και ποιοι θα πληρώνουν 50 αντί για 100 ευρώ

11:01 1/12/2021 - Πηγή: iPop

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 60 είναι γεγονός, μετά τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού. Η τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή και εξηγεί ποιες είναι οι εξαιρέσεις.

Η τροπολογία αναφέρει ότι πρέπει να εμβολιαστούν υποχρεωτικά κατά του κορονοϊού covid-19 όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους εντός της ελληνικής επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως και 31η Δεκεμβρίου 1961.

Για τους πολίτες άνω των 60 ετών θα πρέπει να έχουν δρομολογήσει το ραντεβού τους για την πρώτη

δόση μέχρι την 16η Ιανουαρίου 2022. Διαφορετικά, θα τους επιβάλλεται σε μηνιαία βάση διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, το οποίο το οποίο θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ και θα κατευθύνεται σε ειδικό ταμείο χρηματοδότησης των νοσοκομείων ως «αντίτιμο υγείας».

Τι μέτρα και ταξιδιωτικοί περιορισμοί ισχύουν σε κάθε χώρα της Ευρώπης;

Ειδικά για τον μήνα Ιανουάριομ το πρόστιμο καθορίζεται στα 50 ευρώ ενώ αν τα υπόχρεα πρόσωπα εμβολιαστούν εντός του πρώτου 15νθημέρου των επόμενων μηνών το πρόστιμο (μηνιαίο) θα μειώνεται κατά 50%.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 60: Οι εξαιρέσεις

Δεν υπέχουν υποχρέωση εμβολιασμού:

(α) όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα εκατόν ογδόντα (180) ημερών από τη νόσηση και

(β) όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Ειδικώς τα άτομα αναπηρία που αδυνατούν να υποβληθούν σε διαδικασία του εμβολιασμού για αντικειμενικούς λόγους, που σχετίζονται με την πραγματική τους κατάσταση, ως συνέπεια των παθήσεών τους, όπως οι βαριές περιπτώσεις αυτισμού και επιληψίας, δύνανται να εξαιρούνται από την υποχρέωση εμβολιασμού, ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του θεράποντος ιατρού τους και κατόπιν έγκρισης από τις επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης. Δεν εμπίπτουν, επίσης, εψαρμογής του παρόντος οι κατηγορίες εργαζομένων που υποχρεούνται εμβολιασμό κατ’ εψαρμογή του άρθρου 206 του ν. 4820/2021 (Α’ 130).

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 60: Οι εξαιρέσεις και ποιοι θα πληρώνουν 50 αντί για 100 ευρώ εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα