FSRU Αλεξανδρούπολης: Η νέα πύλη φυσικού αερίου ξεκινάει την εμπορική λειτουργία της

08:01 21/9/2024 - Πηγή: Emea.gr

Πλησιάζει η 1η Οκτωβρίου, ημέρα στην οποία θα ξεκινήσει επίσημα η εμπορική λειτουργία του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη (FSRU Alexandroupolis).

Αυτό δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Gastrade Κωστής Σιφναίος, της εταιρίας που το κατασκεύασε και κόστισε 380 εκ. ευρώ,  με αφορμή την επίσκεψη στον Σταθμό στην Ελλάδα πρέσβεων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ελβετίας και της

Νορβηγίας.

Ο κ. Σιφναίος δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τους πρέσβεις των κρατών μελών και τους αντιπροσώπους τους για την επίσκεψή τους στο FSRU και φυσικά την πρεσβεία της Ουγγαρίας στην Αθήνα για την τιμητική πρωτοβουλία. Μας χωρίζουν λίγες μόνο ημέρες από την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του Σταθμού, την 1η Οκτωβρίου, ημερομηνία που θα σημάνει και επίσημα την είσοδο σε μια νέα εποχή για τον ρόλο της Αλεξανδρούπολης αλλά και της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη ολόκληρης της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης με σημαντικές πλέον ευκαιρίες διαφοροποίησης των πηγών εφοδιασμού τους, ιδιαίτερα μάλιστα μετά την πρόσφατη συμφωνία που αφορά στην δέσμευση του ¼ της δυναμικότητας του Τερματικού από την αμερικανική εταιρεία Αλεξανδρούπολης».

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της Gastrade

Όπως αναφέρει η Gastrade, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι πρέσβεις ενημερώθηκαν διεξοδικά για τον τρόπο λειτουργίας του Σταθμού, τους στρατηγικούς του στόχους, τη γεωπολιτική του σημασία αλλά και για τα υψηλά επίπεδα ασφαλείας και τα περιβαλλοντικά πρότυπα με τα οποία λειτουργεί. Συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν στον «Κάθετο Διάδρομο», μέρος του οποίου αποτελεί το FSRU της Αλεξανδρούπολης, ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπη και την απεξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, παρέχοντας μια νέα ολοκληρωμένη οδό για την εισαγωγή εναλλακτικών προμηθειών φυσικού αερίου από την Ελλάδα σε όλη τη περιοχή μέχρι και την Ουγγαρία.

Περί τίνος πρόκειται και πόσο σημαντικό είναι το έργο

Πρόκειται για το τελευταίο κομμάτι του ενεργειακού πάζλ που περιλαμβάνει ακόμη τον διασυνδετήριο έλληνο-βουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου ICGB που αναβαθμίζει την οικονομική, ενεργειακή και γεωποστρατηγική σημασία της χώρας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.  Ο σταθμός θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην προώθηση της Πρωτοβουλίας του Κάθετου Διαδρόμου, ενισχύοντας τη συνδεσιμότητα και την ανθεκτικότητα του ενεργειακού δικτύου της περιοχής, ενώ παράλληλα θα συμβάλει στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών.

Μέσω του ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης, θα διοχετεύεται φυσικό αέριο τόσο στην ελληνική όσο και στην περιφερειακή αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης έτσι ώστε ταυτόχρονα να διευρύνονται οι ενεργειακές πηγές της χώρας μας και να ενισχύεται ο ρόλος της ως ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Τα χαρακτηριστικά του έργου

Το έργο χωροθετείται στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης και αποτελείται από μια υπεράκτια πλωτή μονάδα υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG FSRU) και ένα σύστημα αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου υψηλής πίεσης.

Tο FSRU θα βρίσκεται μόνιμα αγκυροβολημένο σε απόσταση 17,6 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και 10 χλμ. από την κοντινότερη ακτή στη Μάκρη του Έβρου.

Το πλοίο έχει μήκος περίπου 300 μέτρα, μετασκευάστηκε σε FSRU στο ναυπηγείο Keppel στη Σιγκαπούρη και στις 26 Νοεμβρίου ξεκίνησε το ταξίδι του για την Αλεξανδρούπολη. Το πρώτο FSRU της Ελλάδας έφτασε στις 17 Δεκεμβρίου και η πρόσδεση του ολοκληρώθηκε στις 23 Δεκεμβρίου.

ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης

Το ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης είναι η τέταρτη πύλη εισαγωγής φυσικού αερίου στη χώρα μας με μέγιστη δυναμικότητα παροχής έως και 944.000 κυβικά μέτρα (κ.μ.) ανά ώρα ή 8,3 δισ. κ.μ. ετησίως και με αποθηκευτική ικανότητα 170.000 κ.μ. υγροποιημένου φυσικού αερίου

Το FSRU συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι τη Μολδαβία και την Ουκρανία. Η  συμβολαιοποιημένη δυναμικότητα αεριοποίησης καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της τεχνικής δυναμικότητάς των 5,5 δισ. κ.μ. ανά έτος. 

ΔΕΣΦΑ: Σε 1.466 χιλιόμετρα ανήλθε πέρυσι το συνολικό μήκος των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου

Σε 1.466 χιλιόμετρα ανήλθε πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ ΑΕ), το συνολικό μήκος των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου. Ειδικότερα, 512 χιλιόμετρα αφορούσαν στον κεντρικό αγωγό μεταφοράς αερίου υψηλής πίεσης και 954 χιλιόμετρα στους αγωγούς τροφοδοσίας των διαφόρων περιοχών της χώρας.

Δαπάνες συντήρησης

Οι δαπάνες συντήρησης των υποδομών μεταφοράς φυσικού αερίου ανήλθαν το 2023 σε 4.857 χιλ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 29,6% σε σχέση με το 2022, όταν οι αντίστοιχες δαπάνες ανήλθαν σε 3.747 χιλ. ευρώ. Οι επενδύσεις σε νέες υποδομές ανήλθαν σε 179.393 χιλ. ευρώ το 2023, παρουσιάζοντας αύξηση 47,6% σε σύγκριση με τις αντίστοιχες επενδύσεις του 2022, οι οποίες ανήλθαν σε 121.563 χιλ. ευρώ.

Keywords
Αναζητήσεις
fsru-alexandroupolis-i-nea-pyli-fysikou-aeriou-xekinaei-tin-eboriki-leitourgia-tis.htm
Τυχαία Θέματα