Στα ύψη η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και τον Σεπτέμβριο – Νέα επιδότηση τον Οκτώβριο;

07:31 21/9/2024 - Πηγή: Emea.gr

Το «ράλι» της ακρίβειας στο ηλεκτρικό ρεύμα συνεχίζεται και αυτόν τον μήνα, αφού οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά παραμένουν στα επίπεδα του Αυγούστου.

Μάλιστα, η μέση τιμή χονδρικής στο ρεύμα για τον Σεπτέμβριο παραμένει πάνω από τα 120 ευρώ/MWh, ενώ τον προηγούμενο μήνα ήταν στα 129,83 ευρώ/Mwh.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η μέση χονδρεμπορική τιμή από την 1η έως και τις 29 Αυγούστου διαμορφώθηκε στα 129,9 ευρώ/MWh, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του

Ιουλίου ήταν στα 137,16 ευρώ/MWh.

Χωρίς αμφιβολία, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα πρέπει να συνεχίσει σημαντικές πρωτοβουλίες προκειμένου να στηρίξει τους καταναλωτές και ιδίως τους πιο ευάλωτους.

Όπως, άλλωστε, έχει δηλώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, «οι επιδοτήσεις είναι ένα εργαλείο που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση και στο προσεχές μέλλον, όπως έχει αποδειχθεί και στην πράξη».

Υπενθυμίζεται πως τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε έκτακτη επιδότηση κατά 1,6 και 1,4 λεπτά/KWh, αντίστοιχα.

Μάλιστα, στην περίπτωση των δικαιούχων Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), η στήριξη ανήλθε σε 4,8 λεπτά/KWh, έναντι 5 λεπτών που είχε δοθεί τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει ο κ. Σκυλακάκης σκοπός ήταν οι λιανικές τιμές να κυμανθούν στα ίδια επίπεδα ή λίγο χαμηλότερα σε σχέση με τον Αύγουστο.

Όσον αφορά σε μία πιθανή επιδότηση για το μήνα Οκτώβριο, το πιθανότερο σενάριο είναι η επιδότηση που θα δοθεί να κινείται κοντά στα επίπεδα του τρέχοντος μήνα ή και λίγο χαμηλότερα.

Ο κ. Σκυλακάκης έχει εκφράσει την ελπίδα για αποκλιμάκωση των τιμών χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας το φθινόπωρο, καθώς η ζήτηση μειώνεται δραστικά σε σχέση με το καλοκαίρι, στις 5,5 γιγαβατώρες ημερησίως περίπου από 7,5-10,5 γιγαβατώρες κατά τους θερινούς καλοκαιρινούς μήνες.

Ωστόσο, τόνισε ότι η ενεργειακή κρίση στην ευρύτερη περιοχή συνεχίζεται, καθώς η Ουκρανία απορροφά μεγάλες ποσότητες ενέργειας από τις γειτονικές χώρες αυξάνοντας έτσι τη ζήτηση και ότι στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή παρέμβαση.

Διαφορετικά, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Οδηγίας και εφόσον η κρίση συνεχίζεται, μπορεί να υπάρχει παρέμβαση σε εθνικό επίπεδο.

Η αυτοκατανάλωση ενέργειας

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 6 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, και η υφυπουργός, Αλεξάνδρα Σδούκου, υπέγραψαν τη συμφωνία που επιτρέπει στους πολίτες και τις επιχειρήσεις της χώρας να συμμετάσχουν ενεργά στην παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας.

Μια κίνηση που δεν αφορά μόνο την ατομική αυτονομία, αλλά και μια πιο συλλογική προσπάθεια, όπου ακόμη και οι πολυκατοικίες μπορούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες εγκαθιστώντας φωτοβολταϊκά συστήματα.

Η νέα δυνατότητα του «net billing» επιτρέπει στους καταναλωτές να συμψηφίζουν άμεσα την ενέργεια που καταναλώνουν με την ενέργεια που παράγουν οι σταθμοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Το όφελος δεν περιορίζεται μόνο στην εξοικονόμηση κόστους, αλλά προσφέρει και αποζημίωση για την πλεονάζουσα ενέργεια που διοχετεύεται στο δίκτυο, με βάση τις ισχύουσες τιμές της αγοράς.

Η επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κομισιόν

Υπενθυμίζεται ότι, πριν από λίγες ημέρες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε επιστολή στην Κομισιόν, ζητώντας παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων και του κερματισμού στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι στρεβλώσεις αυτές έχουν οδηγήσει σε μεγάλες αποκλίσεις στη χονδρική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος μεταξύ των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης και των υπόλοιπων μελών της Ένωσης το καλοκαίρι.

Ο κ. Μητσοτάκης ζητά από την ΕΕ να αναλάβει δράση για την αύξηση των δυνατοτήτων διασυνοριακής μεταφοράς ενέργειας, δηλαδή την ενίσχυση των διασυνδέσεων ανάμεσα στα κράτη – μέλη.

Μάλιστα, η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήρθε λίγες ημέρες αφότου ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τέως πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, πρότεινε ριζικές αλλαγές στην ενεργειακή αγορά και στο σύστημα καθορισμού τιμών, στην πολυαναμενόμενη έκθεσή του για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ που υπέβαλε στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η απάντηση της φον ντερ Λάιεν

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έδωσε τη δική της απάντηση στα αιτήματα του κ. Μητσοτάκη. «Στόχος της νέας Επιτροπής είναι να χαμηλώσει τις τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη, οι οποίες είναι υψηλότερες σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Κομισιόν.

Η πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε ότι, πράγματι, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές της ενέργειας, όπως για παράδειγμα, η πίεση της κλιματικής αλλαγής στα ενεργειακά συστήματά μας, καθώς και η ανάγκη μίας καλύτερης διασύνδεσης εντός της ΕΕ και των γειτόνων της.

Ωστόσο, σημείωσε ότι οι ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία, όντως, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, αλλά «μικρό».

Σύμφωνα με την ίδια, προς αυτήν την κατεύθυνση υπάρχει ένα μείγμα μέτρων που μπορούν να ληφθούν, όπως η διαφοροποίηση ενέργειας, οι τεράστιες επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Η πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε και τον σημαντικό ρόλο της εξοικονόμησης ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης.

Ανέφερε, επίσης, τη σημασία να εξοπλιστεί η αγορά με προσφορά ενέργειας, διότι, όπως είπε, η ΕΕ εξαρτάται πολύ από την παγκόσμια αγορά. «Όσο περισσότερο έχουμε εγχώρια ενέργεια, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τόσο πιο ανεξάρτητοι είμαστε και τόσο χαμηλότερες είναι οι τιμές χωρίς καμία αμφιβολία», τόνισε.

Keywords
Αναζητήσεις
sta-ypsi-i-timi-tou-ilektrikou-revmatos-kai-ton-septemvrio--nea-epidotisi-ton-oktovrio.htm
Τυχαία Θέματα