Full ώθηση από τις ΗΠΑ για τα παράκτια αιολικά πάρκα στην Ελλάδα

08:24 16/9/2024 - Πηγή: Emea.gr

Σε καίριο σημείο έχουν φτάσει οι συζητήσεις, μα και οι εν γένει ζυμώσεις, μεταξύ σειράς υψηλόβαθμων κυβερνητικών (και όχι μόνο) στελεχών ΗΠΑ και Ελλάδος, για ένα και μόνο αντικείμενο ενδιαφέροντος: Τα παράκτια αιολικά πάρκα.

Μόλις πρόσφατα, από πλευράς των υπερατλαντικών συμμάχων μας έπεσε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πτυχή ως (πρόσθετο) διαπραγματευτικό χαρτί-πίεση προς την ελληνική πλευρά, το οποίο δύναται να καθορίσει την επιτυχία των διαπραγματεύσεων προς την κατεύθυνση της επίτευξης μιας πλήρους συμφωνίας. Συγκεκριμένα,

οι ΗΠΑ προτείνουν στη χώρα μας να υπάρξει ενεργό συμμετοχή -αρχικά- και ανάπτυξη -στη συνέχεια- (και) μιας παραγωγικής δομής -σε όρους βιομηχανίας κατασκευής- τμημάτων παράκτιων αιολικών πάρκων.

Μάλιστα, αρκετή δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη κάνει και ο κ. Geoffrey R. Pyatt, Βοηθός Γραμματέας του Γραφείου Ενεργειακών Πόρων στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ (Assistant Secretary Bureau of Energy Resources, U.S. Department of State), ο οποίος έχει σκιαγραφήσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο λειτουργίας και ανάπτυξης της χώρας μας προκειμένου να αποτελέσει καίριας σημασίας ενεργειακό παίκτη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που δύναται να αποτελέσει δυναμικό εναλλακτικό πάροχο πολλαπλών μορφών ενέργειας προς τα ενδιαφερόμενα μέρη και κράτη.

Δει δη χρημάτων στα ενεργειακά…

Απανθρακοποίηση, ενεργειακή ασφάλεια και τιμολογιακή πολιτική με συνεπακόλουθο κόστος σε όρους οικονομίας αγοράς. Ένα τρίπτυχο-φωτιά που θεωρεί ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, πως αποτελεί πρόκληση -παρούσα, μα και μελλοντικά- για τις Ευρωπαϊκές χώρες και την Ελλάδα ειδικότερα. Μάλιστα, ο ισχυρός άνδρας της προαναφερθείσης συστημικής τράπεζας δεν διστάζει να θέτει προς τους συνομιλητές του, περίπου μονότονα, το ερώτημα σχετικά με το ποιος θα επωμιστεί το κόστος της χρηματοδότησης του αρχικού τρίπτυχου, καθώς επίσης και το που θα βρεθούν τα απαιτούμενα, γιγαντιαία κεφάλαια. «Ποιος θα κληθεί να πληρώσει τον λογαριασμό», όπως ισχυρίζεται εμφατικά προς τους συνομιλητές του.

Το ζήτημα που προκύπτει είναι με ποιον τρόπο θα υλοποιηθούν οι φιλόδοξοι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης που κάνουν λόγο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΑΠΕ κατά 77%, προχωρώντας σε σταδιακή κατάργηση χρήσης ορυκτών (λιγνίτη) για την παραγωγή ενέργειας μέχρι το 2028.

Παράλληλα, ο κ. Μυλωνάς εμφανίζεται -τελευταία- προβληματισμένος σχετικά με την αναγκαιότητα εξέλιξης της τεχνολογίας περί της αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ, λ.χ. μπαταρίες ή εν γένει συσσωρευτές, καθότι προϋποθέτει -κι αυτό- γενναίες επενδύσεις, ενώ τυχόν καθυστέρηση στη διευθέτησή του, θα επιδράσει αρνητικά στον τομέα των ΑΠΕ συνολικότερα.

Τέλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας έχει αναδείξει ένα ακόμη «αγκάθι» στην όλη διαδικασία, που δεν είναι άλλο από την δυναμικά αναδυόμενη αναγκαιότητα για τον εξηλεκτρισμό της κίνησης, από το όχημα μέχρι το αεροσκάφος και από το τρένο μέχρι το καράβι.

Σημειώνεται πως το νέο εθνικό ενεργειακό σχέδιο της χώρας μας εκτιμάται -με ήπιους όρους και υπολογισμούς- πως θα στοιχίσει περί τα 94 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2040. Ο δε μισός εξ’ αυτού του στόχου αφορά στις μεταφορές, ενώ σημαντικό κομμάτι του αφορά στην αποθήκευση της ενέργειας.

Αρκεί να υπενθυμίσουμε πως το ΑΕΠ της πατρίδας μας κινείται στην περιοχή των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Με το βλέμμα στη Γερμανία για επενδύσεις στον ιατρικό τουρισμό

Μια δοκιμασμένη πηγή άντλησης επενδύσεων και δη στον τομέα του ιατρικού τουρισμού, φέρεται να ενεργοποιεί η ελληνική κυβέρνηση, καθώς έχει ξεκινήσει σχετικές συζητήσεις με τον Γερμανικό παράγοντα.

Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει από το νου, εξάλλου, πως η Γερμανία σταθερά εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί με τη Μεγάλη Βρετανία τους κορυφαίους τροφοδότες τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας.

Μάλιστα, εάν στην εξίσωση προστεθεί και το γεγονός πως η Γερμανία διαθέτει απόλυτα εξειδικευμένη, όσο και ιδιαίτερα υψηλό know how στο πεδίο του ιατρικού τουρισμού, τότε γίνεται αντιληπτό πως το σχήμα μόνο οφέλη μπορεί να έχει να προσφέρει στους stakeholders του. Ιδιαίτερα στην περίπτωση κατά την οποία η χώρα μας καταφέρει να συνδυάσει τις κλιματολογικές συνθήκες με άρτιες ιατρικές υποδομές και υπηρεσίες. Πόσο, μάλλον, από τη στιγμή κατά την οποία συνδυαζόμενος με τον πολιτισμό, ο ιαματικός τουρισμός επιτρέπει στους προορισμούς να απολαμβάνουν τα σχετικά οφέλη 365 ημέρες το χρόνο!

Ήδη, στην πατρίδα μας καταγράφεται τελευταία αυξημένη κινητικότητα και έντονο ενδιαφέρον σχετικά με τον ιαματικό τουρισμό, κάτι που έχει οδηγήσει στη σύνταξη σειράς επενδυτικών σχεδίων ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία σταδιακά θα οδηγηθούν σε ωρίμανση και εν τέλει υλοποίηση.

Το ψάρεμα στα ρηχά του ΧΑ, η επιμονή της Πειραιώς και οι πωλήσεις στην ΕΤΕ

Περίπου 5,5% από τα υψηλά ξεκινά ο Γενικός Δείκτης αυτή την εβδομάδα. Χάσαμε έδαφος. Αντίθετα ο S&P500 κέρδισε έδαφος. Εκεί που απείχε σχεδόν 1,5% από τα υψηλά του τώρα θέλει τα μισά για να κάνει νέο ρεκόρ.

Αντίστοιχα όμως ο δείκτης Nasdaq απέχει όσο και ο Γενικός Δείκτης από τα υψηλά του έτους, καθώς οι μετοχές τεχνολογίας έκαναν rebound και είχαν καλή συνεδρίαση και την Παρασκευή, αλλά δεν έχουν επανέλθει απολύτως.

Αυτές είναι οι ομοιότητες γιατί υπάρχουν μερικές πολύ δυσάρεστες διαφορές. Ότι αυτοί κάνουν τεράστιο ράλι που έχει διαρκέσει πολύ κι έχει δώσει θαυμαστά και ασύλληπτα υπερκέρδη, ενώ εμείς έχουμε μια καλή αγορά που πράγματι έχει δώσει καλά κέρδη, αλλά καμιά σχέση με τα κέρδη στη Wall Street. Και δεν θα μπούμε στις άλλες γνωστές διαφορές για τα κεφάλαια, το βάθος της αγοράς, τις τεράστιες δυνατότητες επιλογών κλπ. Είναι γνωστά αυτά, αλλά είναι και η μία όψη του νομίσματος διότι τεράστιες είναι και οι υπερβολές τους.

Δεν υπάρχει σύγκριση ως προς το ότι το ΧΑ είναι μία πολύ φθηνότερη αγορά, με μετοχές που έχουν ακόμα μονοψήφιο P/E, ενώ όπως δείχνουν τα αποτελέσματα, τα κέρδη έχουν αυξηθεί στο εξάμηνο. Αυξήθηκαν τα κέρδη των εισηγμένων, μειώθηκαν οι τιμές. Τα θεμελιώδη είναι υπέρ του ΧΑ και των εισηγμένων.

Την Παρασκευή το ΧΑ επανήλθε σε σχετικά μέτριες συναλλαγές ως προς την συνολική αξία τους. Αν και ο όγκος ήταν καλύτερος από τις άλλες μέρες της εβδομάδας που οι συναλλαγές δεν ξεπερνούσαν ούτε τα 70 εκατ. ευρώ κάποιες φορές, τα μεγάλα πακέτα και η αξία (πολύ) πάνω από τα 120 εκατ. ευρώ δεν επαναλήφθηκε.

Μόνη εξαίρεση η Πειραιώς που είχε και πάλι τα περισσότερα πακέτα, περί τα 6,5 εκατ. ευρώ συνολικά, αν και δεν έφθασαν αυτά της Πέμπτης.

Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, παρά το γεγονός ότι έχει χάσει τα 4 ευρώ και τα υψηλά λίγο πιο που έγραψε μετά το placement, διατηρεί πολύ καλή εικόνα στο ταμπλό. Στο τέλος Ιουνίου και στις αρχές του Αυγούστου, επιβεβαίωσε δύο φορές την αντοχή των 200άρηδων κινητών μέσων, όπως το είχε κάνει στο τέλος Οκτωβρίου 2023, στα χαμηλά της. Παραμένει επίσης εδώ και 25 συνεδριάσεις πάνω από τον κινητό μέσο των 50 ημερών, τον οποίο επιβεβαίωσε δύο φορές στο διάστημα αυτό.

Ο ΟΠΑΠ, έκλεισε στα υψηλά της ημέρας. Στα 16 ευρώ. Ο ΟΠΑΠ, έχασε τα 16 ευρώ κι όχι μόνον, στο τέλος Απριλίου. Επανήλθε και έγραψε ξανά την τιμή στα τέλη Ιουλίου. Μετά την πτώση στα αρχές Αυγούστου επανήλθε εκ νέου στα μέσα του μήνα και από τότε δεν χάνει επαφή. Πότε κλείνει στα 16 ευρώ και πότε πιο πάνω. Αλλά δεν κατοχυρώνει το επίπεδο για να προχωρήσει.

Ανέβασε κάπως την τιμή της η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, αλλά το discount παραμένει μεγάλο. Μέχρι τις 2 Αυγούστου η τιμή δεν ξεπερνούσε τα 19,16 ευρώ. Σιγά-σιγά φθάσαμε και 19,36 ευρώ. Το καθυστερούν οι νέοι ιδιοκτήτες και μαζεύουν αράδα μετοχές με discount. Η αγορά έχει ανάγκη τη ρευστότητα με το placement της Εθνικής αλλά επιτέλους γίνει η δημόσια πρόταση ή ας δοθεί καλύτερη τιμή από 19,60 ευρώ κι επάνω.

Η Εθνική με μία εξαιρετική εικόνα, από το τέλος του περασμένου Οκτωβρίου διατήρησε μέχρι και τις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις του Ιουλίου. Το πάλεψε με την επαναφορά της τον Αύγουστο αλλά έκτοτε η εικόνα της επιδεινώθηκε και έχει βρεθεί στα 7,30 ευρώ. Την Παρασκευή έκλεισε με μικρή άνοδο. Είναι έτοιμη για να αλλάξει κατεύθυνση;  Για να κάνει το πίβοτ; Στις τελευταίες 10 συνεδριάσεις οι επτά είναι καθοδικές και μόνον η πρώτη ήταν αληθινά καλή με άνοδο 1,53%. Οι άλλες δύο ανοδικές συνεδριάσεις δεν έδωσαν τίποτα ιδιαίτερο, ήταν απλά ένα ανοδικό πρόσημο.

Αν κι έχασε για δύο ημέρες τα 7 ευρώ, επανήλθε στα 6,99 ευρώ η LAMDA. Η ανάγκη ρευστότητας για το placement της Εθνικής ενδέχεται να είναι υπεύθυνη για την υποχώρηση αυτή. Η μετοχή έδειξε παροιμιώδη σταθερότητα όταν βούτηξε το ΧΑ τον Αύγουστο. Μόλις δύο ημέρες έμεινε η μετοχή κάτω από τα 7 ευρώ τότε. Το σκηνικό επαναλήφθηκε τώρα. Οι πωλήσεις ακινήτων που κάνει η εταιρία γίνονται με τιμές τετραπλάσιες της λογιστικής αξίας.

Περιμένει καλά αποτελέσματα από το ΚΡΙ-ΚΡΙ, με βάση και την εικόνα που παρουσιάζει στο ταμπλό.

Το ΧΑ είναι ξεκάθαρα μία αγορά αγοραστών. Δεν εννοούμε ανοδικών παικτών, αλλά ότι οι αγοραστές που έχουν τη δύναμη, ορίζουν τις τιμές οι οποίες έχουν υποχωρήσει. Οι αγοραστές κάνουν κουμάντο. Όταν εμφανίζονται οι τιμές ανεβαίνουν. Όταν εξαφανίζονται, οι τιμές υποχωρούν κι αυτοί επιλέγουν πόσο και πότε θα αγοράσουν ψαρεύοντας στα ρηχά.

Keywords
full, ηπα, ελλαδα, εκλογες ηπα, ηπα, ωθηση, αιολικα παρκα, αιολικα, full, συμμετοχή, energy, τραπεζες, απε, αεπ, nasdaq, ιουνίου, οπαπ, τερνα, εθνικη τραπεζα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αξια, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, φωτια, τραπεζα πειραιως, ξανα, αποτελεσματα, χωρες, αεπ, γερμανια, δουλεια, εθνικη, ογκος, οψη, πειραιως, πιεση, πλαισιο, ψαρεμα, αγορα, απε, απλα, βλεμμα, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, διαστημα, δυναμη, δοθει, δωσει, δυναμικο, εδαφος, ευρω, υπαρχει, εβδομαδα, επενδυσεις, επτα, επιτυχια, εταιρια, ευρωπη, υπηρεσιες, εικονα, κυβερνηση, κινητο, λογο, μισος, μπαταριες, μυλωνας, οχημα, πεδιο, πηγη, πωλησεις, ρεκορ, συγκεκριμενα, συνεχεια, συνταξη, συμμετοχή, σχεδιο, τερνα, τιμη, τουρισμος, τρενο, υλοποιηση, υπουργειο εξωτερικων, ισχυρος, ασφαλεια, energy, ετοιμη, εθνικο, χωρα, ιατρικο, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, υπουργειο, ιουνίου, κομματι, nasdaq, παυλος, βοηθος
Αναζητήσεις
full-othisi-apo-tis-ipa-gia-ta-paraktia-aiolika-parka-stin-ellada.htm
Τυχαία Θέματα