Halloween: Μια δανεική γιορτή που…ήρθε για να μείνει;

Το Halloween είναι μία από τις πιο πολυσυζητημένες γιορτές παγκοσμίως και τα τελευταία χρόνια κερδίζει όλο και μεγαλύτερο έδαφος στην Ελλάδα.

Μπορεί οι Έλληνες να μην έχουν το «trick or treat» στο αίμα τους, αλλά όλο και περισσότεροι τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου γιορτάζουν με θεματικά πάρτι, κολοκύθες και γλυκά. Και γιατί όχι; Λίγη παραπάνω φαντασία, ακόμα και με μια δανεική γιορτή, δεν έβλαψε ποτέ κανέναν!

Από επιχειρηματικής

πλευράς, το Halloween έχει ανοίξει νέες αγορές και προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, που έχουν βρει τρόπους να το αξιοποιήσουν για να αυξήσουν τα έσοδά τους.

Από που προέρχεται το Halloween

Η ιστορία του Halloween έχει ρίζες στην Κέλτικη γιορτή του Samhain, που σηματοδοτούσε το τέλος της συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα. Οι Κέλτες πίστευαν ότι την 31η Οκτωβρίου τα όρια ανάμεσα στον κόσμο των ζωντανών και των νεκρών ήταν πιο αδύναμα, επιτρέποντας στα πνεύματα να περνούν στον κόσμο μας.

Για να τα διώξουν, φορούσαν μάσκες και φωτισμένα φανάρια από κολοκύθες, γνωστά σήμερα ως jack-o’-lanterns.

Αν και για αιώνες ο εορτασμός του Halloween ήταν περιορισμένος μόνο στην Ιρλανδία και τη Σκωτία, τον 19ο αιώνα Ιρλανδοί και Σκωτσέζοι μετανάστες μετέφεραν τον εορτασμό του στην Βόρεια Αμερική.

Aπό τα τέλη του 20ού αιώνα και τις αρχές του 21ου αιώνα, λόγω της αμερικανικής επιρροής, ο εορτασμός του Halloween έχει επεκταθεί και σε χώρες που δεν έχουν καμία σχέση με τον αγγλοσαξωνικό κόσμο.

Μια ανερχόμενη τάση  στην Ελλάδα

Αν και στην Ελλάδα δεν υπάρχει η ίδια παράδοση με την Αμερική, τα τελευταία χρόνια το Halloween κερδίζει δημοτικότητα. Στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και σε πολλά μικρότερα, διοργανώνονται εκδηλώσεις, θεματικά πάρτι και Halloween bazaar, ενώ πολλά καταστήματα προσφέρουν μια ποικιλία από διακοσμητικά, κοστούμια και γλυκά.

Πολλές ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ήδη καταλάβει τη δυναμική του Halloween και το εκμεταλλεύονται για να ενισχύσουν τις πωλήσεις τους. Από μπαρ που προσφέρουν spooky κοκτέιλ, μέχρι ζαχαροπλαστεία που δημιουργούν ειδικές «τρομακτικές» τούρτες και σοκολάτες, το Halloween είναι η τέλεια αφορμή για μάρκετινγκ με μια δόση φαντασίας.

Φαγητά και γλυκά με μία δόση τρόμου

Το Halloween έχει καταφέρει να αφήσει το στίγμα του και στον κόσμο της γαστρονομίας, φέρνοντας τρομακτική δημιουργικότητα στο πιάτο. Από spooky cupcakes και μπισκότα σε σχήμα νυχτερίδας, μέχρι ζελέ-μάτια και σοκολατένιες κολοκύθες, οι επιλογές είναι ατελείωτες.

Εστιατόρια και φούρνοι δημιουργούν ειδικά μενού με θεματικά πιάτα, όπως μαύρα μπέργκερ, κοκτέιλ με «αίμα» από βατόμουρα και γλυκά με έντονα χρώματα που θυμίζουν το κλασικό πορτοκαλί και μαύρο του Halloween.

Για παράδειγμα, τα Goody’s Burger House παρουσίασαν και φέτος τα Limited Edition Halloween burgers, με 2 limited edition συνταγές.

Διακοσμητικά για το σπίτι

Από κλασικά διακοσμητικά κολοκύθες, φαντάσματα και σκελετούς μέχρι πιο εξεζητημένα είδη όπως μαγικά φανάρια, μαύρα κεριά και ποτήρια με «ματωμένες» λεπτομέρειες, τα ράφια γεμίζουν με αντικείμενα που αποπνέουν μια αίσθηση μυστηρίου και «spooky» ατμόσφαιρας.

Τα καταστήματα προσφέρουν ολοκληρωμένα σετ διακόσμησης για πάρτι και θεματικές γωνιές στο σπίτι, καθιστώντας το Halloween μια περίοδο που συνδυάζει τη δημιουργικότητα με την κατανάλωση.

Αν θες το σπίτι σου να μοιάζει με ταινία τρόμου δεν έχεις παρά να κάνεις μία βόλτα από τα καταστήματα!

Ενδεικτικά παρουσιάζουμε τα καταστήματα Jumbo και Tiger.

Halloween κοστούμια

Μεγάλη είναι και η ποικιλία αξεσουάρ αλλά και κοστουμιών που θα βρεις για κάθε γούστο και ηλικία σε πολλά καταστήματα.

Τα παιδικά κοστούμια παραμένουν ιδιαίτερα δημοφιλή, με επιλογές που περιλαμβάνουν μικρούς σκελετούς, πριγκίπισσες – φαντάσματα και ζωάκια με τρομακτική διάθεση.

Για τους ενήλικες, τα κοστούμια γίνονται πιο εντυπωσιακά και θεατρικά, με προσεγμένες λεπτομέρειες, αξεσουάρ και μακιγιάζ που ολοκληρώνουν το look.

Προϊόντα περιποίησης

Το Halloween έχει επηρεάσει σημαντικά και τον τομέα των προϊόντων περιποίησης, καθώς οι εταιρείες αξιοποιούν τη γιορτή για να λανσάρουν ειδικές εκδόσεις και περιορισμένες σειρές με «spooky» ή θεματικά αρώματα και συσκευασίες.

Μάσκες προσώπου που θυμίζουν ζόμπι ή φαντάσματα, κρέμες σώματος με αρώματα κολοκύθας και κανέλας, και σαπούνια σε σχήματα νυχτερίδων και νεκροκεφαλών είναι μερικά μόνο από τα προϊόντα που κάνουν την εμφάνισή τους κάθε Οκτώβριο.

Για πολλές επιχειρήσεις, το Halloween γίνεται αφορμή για να προωθήσουν νέες φόρμουλες ή προϊόντα που στη συνέχεια εντάσσονται στις μόνιμες σειρές τους, αξιοποιώντας την ευκαιρία για να τραβήξουν την προσοχή των πελατών και να δοκιμάσουν νέες ιδέες.

Ενδεικτικά, η The Body Shop λάνσαρε το «Vanilla Pumpkin Body Butter» και η ALOE+COLORS το «Bootiful Shower Gel», προϊόντα με αρώματα και θεματικές συσκευασίες εμπνευσμένες από το Halloween, ιδανικά για να μπείτε στο κλίμα της γιορτής.

To Halloween και στο μακιγιάζ

Το Halloween έχει επηρεάσει σημαντικά και τον κόσμο του μακιγιάζ, προσφέροντας ατελείωτες ευκαιρίες για δημιουργία και πειραματισμό. Αυτή την εποχή του χρόνου, οι τάσεις περιλαμβάνουν δραματικά, σκοτεινά χρώματα, glitter και μεταλλικά εφέ, ενώ οι πιο τολμηροί δοκιμάζουν θεατρικά makeup looks με στοιχεία φαντασίας ή τρόμου.

Πολλές εταιρείες κυκλοφορούν ειδικές σειρές προϊόντων εμπνευσμένων από το Halloween, όπως σκιές σε έντονες αποχρώσεις, μαύρα κραγιόν και ψεύτικες βλεφαρίδες που δίνουν μια πιο «τρομακτική» πινελιά.

Από κολοκύθες μέχρι ζόμπι και βρικόλακες, οι επιλογές είναι αμέτρητες για όσους θέλουν να δημιουργήσουν ένα εντυπωσιακό και spooky look.

Keywords
Αναζητήσεις
halloween-mia-daneiki-giorti-pouirthe-gia-na-meinei.htm
Τυχαία Θέματα