NASA: Φωτογράφισε για πρώτη φορά ένα τεράστιο πίδακα μαύρης τρύπας

Οι περισσότερες παρατηρήσεις μαύρων τρυπών στο διάστημα, γίνεται με ραδιοτηλεσκόπια, όμως μια ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε το Παρατηρητήριο ακτινών Χ Chandrea της NASA, για να μελετήσει του πίδακες που εκτοξεύουν οι μαύρες τρύπες. Αυτό που είδε όμως το τηλεσκόπιο είναι εκπληκτικό.

«Δείξαμε μια νέα προσέγγιση στη μελέτη των πιδάκων και νομίζω ότι υπάρχει πολλή ενδιαφέρουσα δουλειά που πρέπει να γίνει», δήλωσε ο David

Bogensberger, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, σε μια δήλωση.

Μπορεί η μαύρες τρύπες να ήτα απλά μια θεωρία πριν από 50 χρόνια, μια απλή μαθηματική λύση σε ένα πρόβλημα φυσικής. Όμως τα μαθηματικά δεν λένε ποτέ ψέματα και πλέον όχι μόνο ξέρουμε πως υπάρχουν, αλλά μπορούμε και να τις παρατηρήσουμε!

Σήμερα, έχουμε δεκάδες αποτυπώσεις τους από τα ραδιοτηλεσκόπια στη Γη, σε μια τεράστια συλλογή από δεδομένα, που όσο η τεχνολογία κάνει τα τηλεσκόπια καλύτερα, τόσο πιο καθαρά τις βλέπουμε. Μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα, εκατομμύρια μέχρι και δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερες από την Ήλιο μας, κρύβεται στο κέντρο σχεδόν όλων των μεγάλων γαλαξιών στο Σύμπαν.

Το να πέσεις σε μια μαύρη τρύπα σημαίνει αυτόματα θάνατος. Κάθε κοσμικό υλικό που κινείται πολύ κοντά σε μια μαύρη τρύπα, φτάνει σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή. Όμως οι επιστήμονες παρατήρησαν κάτι περίεργο στην άκρη των δίσκων προσαύξησης των μαύρων τρυπών, τον δακτύλιο από υλικά που περιστρέφονται γρήγορα γύρω από την μαύρη τρύπα, όπως το νερό στροβιλίζεται στον νιπτήρα μας όταν το ρουφάει η αποχέτευση. Μια μικρή ποσότητα από αυτά τα υλικά γύρω από τις μαύρες τρύπες, μπορεί ξαφνικά αν αλλάξει κατεύθυνση.

Όταν συμβαίνει αυτό, τα σωματίδια υψηλής ενέργειας εκτοξεύονται στο διάστημα, σαν ένα ζεύγος από πίδακες, που εκτείνονται προς αντίθετες κατευθύνσεις. Ο μηχανισμός πίσω από αυτή τη διαδικασία παραμένει άγνωστος ακόμα, όμως γνωρίζουμε πλέον πως οι πίδακες είναι τρομερά φωτεινοί τους βλέπουμε σε ακτίνες Χ.

Keywords
Αναζητήσεις
nasa-fotografise-gia-proti-fora-ena-terastio-pidaka-mavris-trypas.htm
Τυχαία Θέματα