Αδήλωτα έσοδα 6,6 δισ. ευρώ αποκάλυψε η διασύνδεση POS-ταμειακών

08:49 18/2/2025 - Πηγή: Emea.gr

Φως στα αδήλωτα έσοδα έριξε η υποχρεωτική διασύνδεση POS και ταμειακών μηχανών, καθώς αποκαλύφθηκε πως το 2024 τα αδήλωτα έσοδα στην αγορά άγγιξαν τα 6,6 δισ. ευρώ. Ορισμένοι κλάδοι μάλιστα παρουσίασαν αύξηση στην αξία των συναλλαγών τους κατά 600% σε σχέση με το 2023.

Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε σε επαγγελματικούς χώρους όπου η πληρωμή με μετρητά ήταν κανόνας. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές στα ταξί τριπλασιάστηκαν, από 26 εκατ. ευρώ το 2023 σε 79 εκατ. ευρώ το 2024. Παρά τις έντονες αρχικές

αντιδράσεις, η υποχρεωτική χρήση POS εφαρμόστηκε κανονικά, με αποτέλεσμα οι πληρωμές μέσω καρτών να γίνουν πλέον η νέα πραγματικότητα.

Τα πλυντήρια αυτοκινήτων παρουσίασαν επίσης εντυπωσιακή αύξηση, καθώς ο τζίρος των ηλεκτρονικών συναλλαγών εκτινάχθηκε από 11,2 εκατ. ευρώ σε 80,2 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια μεταβολή που φανερώνει το μέγεθος των αδήλωτων εσόδων τα προηγούμενα χρόνια.

Τεράστια ήταν η μεταβολή και στις νομικές υπηρεσίες, όπου οι συναλλαγές μέσω POS σημείωσαν άλμα από 11,3 εκατ. ευρώ το 2023 σε 45 εκατ. ευρώ το 2024. Ο κλάδος των δικηγόρων, που παραδοσιακά στηριζόταν στις πληρωμές με μετρητά, χρησιμοποιεί πλέον μόνο ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Στο στόχαστρο πλέον μπαίνουν επιπλέον κλάδοι, όπως οι ιδιωτικές κλινικές, τα φροντιστήρια, τα κομμωτήρια και οι τεχνικές υπηρεσίες, όπου το ποσοστό των ηλεκτρονικών πληρωμών παραμένει χαμηλό.

Ψηφιακό πελατολόγιο: Πάρκινγκ, πλυντήρια και συνεργεία αυτοκινήτων στο «στόχαστρο» της ΑΑΔΕ

Ψηφιακό πελατολόγιο

Θέμα ημερών είναι η «πρεμιέρα» για το ψηφιακό πελατολόγιο από την ΑΑΔΕ, το νέο εργαλείο στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, το οποίο έχει θέσει ήδη στο επίκεντρό του επιχειρήσεις όπως πάρκινγκ, πλυντήρια, συνεργεία και εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο τον αριθμό των πελατών σε γραφεία και εγκαταστάσεις επαγγελματιών και να συγκρίνει τις αποδείξεις με τα δεδομένα στο myData. 

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να προχωρούν άμεσα σε ελέγχους όταν εντοπίζουν αποκλίσεις, έτσι θα είναι πλέον αρκετά δύσκολο για τους επιτήδειους να αποκρύψουν τζίρο ή να αποφύγουν την πληρωμή του φόρου εισοδήματος ή να ιδιοποιηθούν τον ΦΠΑ

Ψηφιακό Πελατολόγιο στην myDATA: Υποχρεωτικό από το 2025 – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Για παράδειγμα, αν μια επιχείρηση εμφανίζει μικρό αριθμό πελατών για μεγάλο χρονικό διάστημα, το σύστημα θα αναρωτηθεί πώς καταφέρνει να καλύπτει τα λειτουργικά της έξοδα και να διατηρεί το προσωπικό της.

Η διασταύρωση των στοιχείων θα γίνεται αυτόματα, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις που παρουσιάζουν χαμηλή ή ακανόνιστη δραστηριότητα να τίθενται στο στόχαστρο των ελέγχων. Το νέο ψηφιακό εργαλείο ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες για συναλλαγές χωρίς απόδειξη, ενώ παράλληλα μειώνει τη γραφειοκρατία, αυτοματοποιεί τη διαχείριση πελατών και επιτρέπει τη συσχέτιση συναλλαγών με τα παραστατικά.

Τι είναι το ψηφιακό πελατολόγιο

Το νέο ψηφιακό πελατολόγιο που εφαρμόζει η ΑΑΔΕ είναι ένα λογιστικό πρόγραμμα, το οποίο θα είναι ανοιχτό κατά τη διάρκεια λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης και διασυνδεδεμένο με το Taxisnet προκειμένου να μην μπορεί να υπάρξει αλλοίωση των δεδομένων. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό αρχικά θα εφαρμοστεί στους επαγγελματίες παροχής υπηρεσιών οχημάτων και στον κλάδο των εκδηλώσεων, ενώ στη συνέχεια αναμένεται η επέκτασή του σε άλλες κατηγορίες. 

Οι πρώτοι που θα κληθούν να εφαρμόσουν το ψηφιακό «βιβλίο» του ελεγκτικού μηχανισμού είναι οι επαγγελματίες στον τομέα της παροχής υπηρεσιών σε οχήματα.

Ποιοι περιλαμβάνονται: 

συνεργεία, ηλεκτρολογεία αυτοκινήτωνβουλκανιζατέρφανοποιείαεπιχειρήσεις πώλησης ανταλλακτικών και αξεσουάρ οχημάτωνχώροι στάθμευσης οχημάτωνπλυντήρια αυτοκινήτωνεπιχειρήσεις ενοικίασης οχημάτωνεπιχειρήσεις πώλησης καινούργιων και μεταχειρισμένων οχημάτων 

Θα ακολουθήσουν οι επαγγελματίες στον κλάδο των εκδηλώσεων σε αίθουσες, κτήματα αλλά και εταιρείες διοργανώσεων και catering.

Το ψηφιακό πελατολόγιο είναι η σύγχρονη ψηφιακή έκδοση των πρόσθετων βιβλίων που ήταν υποχρεωτικά μέχρι το 2012 για πολλές κατηγορίες όπως γιατροί, οδοντίατροι, εκμεταλλευτές χώρων διαμονής ή φιλοξενίας, εκπαιδευτήρια, κλινικές, θεραπευτήρια, κέντρα αισθητικής, γυμναστήρια, συνεργεία κ.α. όπου καταγράφονταν όλοι όσοι εισέρχονταν στον επαγγελματικό χώρο. 

Με τον νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών τα βιβλία πελατών καταργήθηκαν, με αποτέλεσμα να είναι «ελεύθερο» το πεδίο και για να μην εκδίδονται αποδείξεις αλλά και γενικότερα να μην δηλώνονται τζίροι από επιχειρήσεις. 

Keywords
Αναζητήσεις
adilota-esoda-66-dis-evro-apokalypse-i-diasyndesi-pos-tameiakon.htm
Τυχαία Θέματα