Αγαμέμνων Σταυρόπουλος: Οι πανελλαδικές, η ΑΑΔΕ και η κυριαρχία της ήσσονος προσπάθειας

12:18 23/6/2024 - Πηγή: Emea.gr

Όλοι παραδέχονται ότι το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων ταλαιπωρεί τα παιδιά μας χωρίς πραγματικό αντίκρισμα. Το αποδεχόμαστε όμως ως αναπόφευκτο, γιατί στην πιθανότητα να δημιουργηθεί ένα πιο ανθρώπινο και δίκαιο σύστημα, φοβόμαστε ότι το Υπουργείο Παιδείας και η εκπαιδευτική κοινότητα δεν θα μπορέσουν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και

να το υποστηρίξουν με πρωταρχικό κίνδυνο να μην είναι αδιάβλητο.

Την ίδια νοοτροπία δυστυχώς ακολουθεί και η ΑΑΔΕ. Φοβάται ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν έχει την δυνατότητα να κάνει στοιχειώδεις ελέγχους, οπότε καταφεύγει στα τυπολατρικά μέτρα. Εκεί, ο ελεγκτής δεν χρειάζεται να κοπιάσει και να διαπιστώσει την πραγματική φοροδιαφυγή. Ελέγχει μόνο τα κουτάκια της γραφειοκρατικής διαδικασίας.

Διαβάστε εδώ το Business Voice Week

Διαβιβάστηκαν οι αποδείξεις στο e-send; Λαμπρά! Δεν χρειάζεται να δούμε αν κόπηκαν όσες αποδείξεις έπρεπε. Αρκεί που όσες κόπηκαν διαβιβάστηκαν.

Δεν διαβιβάστηκαν οι αποδείξεις στο e-send; Παράβαση! Ο έλεγχος δεν θα μπει στην διαδικασία να διαπιστώσει αν οι αποδείξεις που δεν διαβιβάστηκαν έχουν κοπεί στο σύνολό τους και όλοι οι φόροι έχουν αποδοθεί κανονικά. Ίσα – ίσα η μη διαβίβαση διασταυρώνεται με τις αποδείξεις που όντως κόπηκαν. Αυτός δηλαδή που δεν διαβίβασε τις αποδείξεις για οποιονδήποτε λόγο, από αμέλεια, μέχρι τεχνικό πρόβλημα, θα έχει μεγαλύτερο πρόβλημα αν έχει κόψει όλες τις αποδείξεις. Αν έκοβε το 50% των αποδείξεων που έπρεπε, θα είχε να αντιμετωπίσει το μισό πρόστιμο.

Με άλλα λόγια σε περιπτώσεις μη διαβίβασης, περισσότερο τιμωρείται ο συνεπής, αυτός που παρόλο που δεν διαβίβαζε, έκοβε όλες τις αποδείξεις και λιγότερο ο παραβατικός που έκοβε λιγότερες. Αν μάλιστα δεν έκοβε καμία, δεν θα μπορούσε καν ο έλεγχος να διαπιστώσει την μη διαβίβαση.

Αυτή είναι πλήρης διαστροφή της λογικής του ελέγχου. Δεν έρχεται τυχαία. Δεν φταίει μόνο η τεμπελιά και η ανοργανωσιά του δημοσίου. Ούτε η αδυναμία αξιολόγησης του σημαντικού από το επουσιώδες. Φταίει και η λογική που δημιουργούνται οι διατάξεις: ακολουθούν την συμπεριφορά του παραβατικού και θέλουν να τον παγιδέψουν. Ξεχνούν όμως ότι ο παραβατικός δεν νοιάζεται για την νομιμότητα. Για αυτήν νοιάζεται ο συνεπής και σε αυτόν γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Στον παραβατικό όλη αυτή η τυπολατρία, του αποκαλύπτει πρώτον ότι ο έλεγχος δεν μπορεί να μπει στην ουσία και δεύτερον τα ίδια τα σημεία ελέγχου και πώς να τα αποφύγει.

Διαβάστε εδώ το Business Voice Week

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, είναι η απλότητα. Όσο το δυνατόν πιο απλές και μη παρεμβατικές στην δραστηριότητα των επιχειρήσεων διαδικασίες. Τότε ο παραβατικός δεν θα ξέρει πώς να κρυφτεί και ο νομοταγής θα είναι ήσυχος. Αρκεί βέβαια ο έλεγχος να μπορεί να κάνει στοιχειωδώς την δουλειά του. Δηλαδή να μπορεί να πιάνει τον ελεύθερο επαγγελματία που δηλώνει πενιχρά εισοδήματα και οδηγεί ακριβό αυτοκίνητο, χωρίς να καταφεύγει στα τεκμαρτά κέρδη επί δικαίων και αδίκων και επίσης να διαπιστώνει ποιες πληρωμές μέσω πιστωτικών καρτών δεν αντιστοιχούν σε αποδείξεις, χωρίς να καταφεύγει στην διασύνδεση pos με ταμειακές.

Αγαμέμνων Σταυρόπουλος είναι Λογιστής – Φοροτεχνικός Α’ τάξης και μέτοχος / υπεύθυνος λογιστής της εταιρίας New Accounts ΑΕ

Keywords
Αναζητήσεις
agamemnon-stavropoulos-oi-panelladikes-i-aade-kai-i-kyriarchia-tis-issonos-prospatheias.htm
Τυχαία Θέματα