Εργα αναβάθμισης 5 εκατ. ευρώ στη μαρίνα Φλοίσβου από τη Lamda Marinas

Η Lamda Marinas Investments -θυγατρική της Lamda Development-  ανακοίνωσε επενδύσεις ύψους 5 εκατ. ευρώ για τη μαρίνα Φλοίσβου μέσα στο 2025 που σήμερα κατέχει το 22% της εγχώριας αγοράς βάσει του κύκλου εργασιών, ανάμεσα στα τουριστικά λιμάνια στην Ελλάδα και αποτελεί έναν από τους κορυφαίους προορισμούς για mega yachts απ’ όλο τον κόσμο.

Στα σχέδια της εταιρείας είναι μέσα

στον επόμενο χρόνο να γίνουν σημαντικά έργα αναβάθμισης στη μαρίνα Φλοίσβου.

Θα δημιουργηθεί νέα περίφραξη μετά από 21 χρόνια και θα δημιουργηθεί φωτοβολταϊκό πάρκο  δυναμικότητας 560 kw  -για την ακρίβεια θα είναι η πρώτη μαρίνα στη χώρα μας που θα φτιάξει φωτοβολταΐκό πάρκο. Αλλοι στόχοι είναι να αποκτήσει η μαρίνα ηλεκτροκίνητη βοηθητική λέμβο με σταθμό φόρτισης, να αναβαθμιστούν οι είσοδοι των πεζών με κεραμικά υλικά, να ενισχυθεί ο χώρος με νέες φυτεύσεις για να ενισχυθεί το πράσινο και να τοποθετηθούν οπτικές ίνες για τη ψηφιακή αναβάθμιση.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο Πλωτό Μουσείο Νεράιδα, που φιλοξενείται στη Μαρίνα Φλοίσβου, παρουσία του προέδρου της Lamda Development Στέφανου Κοτσώλη και του αντιπροέδρου Ευάγγελου Χρόνη.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της LAMDA Flisvos Marina A.E. και επικεφαλής της LAMDA Marinas κ. Σταύρος Κατσικάδης, με αφορμή τη δημοσίευση της Έκθεσης είπε ότι η Μαρίνα Φλοίσβου βασίζεται στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της φιλοσοφίας και της στρατηγικής της που αντανακλάται στον τρόπο με τον οποίο δραστηριοποιείται. Η βελτίωση του αποτυπώματος της Μαρίνας Φλοίσβου σχετικά με την Οικονομία, την Κοινωνία και το Περιβάλλον αντιμετωπίζεται ως κοινωνική ευθύνη που απαιτεί προσήλωση και συνεχή δράση, τόσο σε ατομικό όσο και σε εταιρικό επίπεδο.

Ο κ. Κατσικάδης, ανέφερε, επίσης, πως «είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ενώ στα έτη που μεσολάβησαν έχουν συμβεί πρωτόγνωρες καταστάσεις (Covid, πόλεμοι στην ευρύτερη γειτονιά μας, ενεργειακή κρίση, κ.ά.), η ρότα που χαράξαμε στη Μαρίνα Φλοίσβου με πυξίδα την αειφόρο ανάπτυξη, όχι μόνο παραμένει σταθερή, αλλά έχει τόσο δυνατά αποτυπωθεί στους ανθρώπους και στην κουλτούρα της εταιρείας, που πλέον μας δίνει την πεποίθηση ότι θα μείνει αδιατάρακτη».

Η Έκθεση, συντάχθηκε σύμφωνα με τις απαιτήσεις των GRI Universal Standards, καθώς και του προτύπου υπευθυνότητας ΑΑ1000AP (2018), ενώ παράλληλα έλαβε εξωτερική διασφάλιση από τον ανεξάρτητο φορέα TÜV HELLAS (TÜV NORD).

Το 2023,στη Μαρίνα Φλοίσβου ελλιμενίστηκαν 690 σκάφη (μόνιμα και διερχόμενα) εκ των οποίων τα 351 (51%)ήταν μόνιμα (επαγγελματικά και ιδιωτικά), με σημαίες από διάφορες χώρες του κόσμου, εκ των οποίων βασικότερες η Μάλτα, η Ελλάδα, τα νησιά Cayman και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στον τομέα της κοινωνικής συνεισφοράς, η Μαρίνα Φλοίσβου αύξησε κατά 45% τις δαπάνες υποστήριξης προς τους τοπικούς φορείς και οργανισμούς, ενώ «με σκοπό την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, το 96% του προϋπολογισμού των προμηθειών δαπανήθηκε στην εγχώρια εφοδιαστική αλυσίδα».

Οι εγκαταστάσεις της Μαρίνας Φλοίσβου περιλαμβάνουν 310 θέσεις ελλιμενισμού, εκ των οποίων το 50% μπορεί να φιλοξενήσει θαλαμηγούς μήκους άνω των 30 μέτρων, καλύπτοντας σε μεγάλο βαθμό την αντίστοιχη εγχώρια ανάγκη ελλιμενισμού και αποτελώντας παράλληλα πόλο έλξης τακτικών επισκεπτών υψηλών απαιτήσεων από όλο τον κόσμο.

Όσον αφορά τις επίγειες υποδομές, η Μαρίνα Φλοίσβου είναι η πρώτη που διαθέτει χερσαία ανάπτυξη 8.200 τ.μ., η οποία, εκτός από τις εγκαταστάσεις αναψυχής (καταστήματα με εστιατόρια, καφέ, take away, παιδότοπο), περιλαμβάνει και εμπορικές χρήσεις (ναυτιλιακά είδη, αθλητικά ρούχα). Ταυτόχρονα, αποτελεί και έναν πνεύμονα πρασίνου στα νότια προάστια, αφού διαθέτει 25 στρέμματα πρασίνου.

Η Μαρίνα Φλοίσβου παρέχει επίσης τη δυνατότητα υπαίθριου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων με αυτοεξυπηρέτηση, χωρητικότητας 650 θέσεων. Το συγκεκριμένο μοντέλο ανάπτυξης είχε ήδη λειτουργήσει επιτυχημένα σε διάφορες άλλες χώρες και αποδείχθηκε το ίδιο επιτυχημένο και στην Ελλάδα.

Με σκοπό τον έλεγχο της ποιότητας του νερού του λιμένα, η Μαρίνα Φλοίσβου πραγματοποιεί δειγματοληψίες, οι οποίες διενεργούνται τακτικά κατά τη διάρκεια του έτους σε συνεργασία µε εξειδικευμένο εργαστήριο, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα παραμέτρων.

Πιο συγκεκριμένα κατά τις δειγματοληψίες ελέγχεται το μικροβιολογικό φορτίο, οι φυσικοχημικές παράμετροι, το οξυγόνο, τα βαρέα μέταλλα, τα θρεπτικά άλατα, τα πετρελαιοειδή κ.ά.

Παρά την απουσία σχετικής νομοθεσίας για τον καθορισμό οριακών τιμών για τα ύδατα λιμένων, η Εταιρεία επιδιώκει να τηρεί τις οριακές τιμές που αναφέρονται στη Οδηγία 2006/7/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Φεβρουαρίου 2006, σχετικά με τη διαχείριση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης.

Το 2023 η Μαρίνα βραβεύτηκε με το Χρυσό Βραβείο στην κατηγορία “BEST CX ON MOBILE” στα UX-CX Awards (Best Experience in mobile application) μια ειδικευμένη εφαρμογή με το όνομα Flisvos Marina App, που παρέχει εξαιρετικές δυνατότητες σε θέματα που αφορούν την καθημερινή λειτουργία της μαρίνας όπως την επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσβασης στην εγκατάσταση.

Η Lamda Flisvos Marinas αναμένεται να επενδύσει 80 εκατ. ευρώ, που αφορούν τις ολικές αναβαθμίσεις των μαρινών της Κέρκυρας και του Αγίου Κοσμά. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Flisvos Marina A.E και επικεφαλής της Lamda Marinas Σταύρος Κατσικάδης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του 6ου απολογισμού Βιώσιμης Ανάπτυξης της Μαρίνας Φλοίσβου «η εν λόγω μαρίνα βασίζεται στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της φιλοσοφίας και της στρατηγικής της που αντανακλάται στον τρόπο με τον οποίο δραστηριοποιείται. Η βελτίωση του αποτυπώματος της Μαρίνας Φλοίσβου σχετικά με την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον αντιμετωπίζεται ως κοινωνική ευθύνη που απαιτεί προσήλωση και συνεχή δράση, τόσο σε ατομικό όσο και σε εταιρικό επίπεδο». 

H Lamda Marinas διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της και τη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά, η οποία βρίσκεται στη φάση των αδειοδοτήσεων. Η συγκεκριμένη μαρίνα αναμένεται να αναβαθμιστεί, τόσο από πλευράς χωρητικότητας όσο και υπηρεσιών, με 300 θέσεις ελλιμενισμού και δυνατότητα φιλοξενίας για σκάφη έως 80 μέτρα. Η εταιρεία θα επενδύσει συνολικά 30 εκατ. ευρώ για την αναβάθμισή της.

Η «θαλάσσια έκταση» θα είναι 528 στρεμμάτων, ενώ η χερσαία θα αγγίζει τα 32 στρέμματα. Όσο για τη δεύτερη, σύμφωνα με το πλάνο αναμένεται να ελλιμενίζονται σκάφη αναψυχής και mega yachts, ενώ σε γενικές γραμμές προβλέπονται χρήσεις και χώροι, υποστηρικτικές προς τις λιμενικές υποδομές, αλλά και μη.

Γραφεία, καταστήματα παροχής υπηρεσιών (τραπεζών, ταχυδρομείου, ενοικίασης οχημάτων/σκαφών κλπ.), εντευκτήριο, υπαίθριος/στεγασμένος χώρος εκδηλώσεων, εμπορικά καταστήματα (ναυτιλιακών ειδών, πώλησης τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης – mini market), κατάστημα εστίασης (αναψυκτήριο, εστιατόριο, café, bar), στάθμευσης (γήπεδα, υπόγειοι/ημιυπόγειοι χώροι), πεδίο προσγείωσης/απογείωσης ελικοπτέρου, χώροι πρασίνου, παραλιακή ζώνη εξυπηρέτησης σκαφών για την τοποθέτηση των παροχών στα σκάφη, πρόκειται να πάρουν τη θέση τους στη νέα μαρίνα του Αγίου Κοσμά.

Για τη Μαρίνα της Κέρκυρας επεσήμανε ότι μέχρι το τέλος του έτους, αναμένεται να πέσουν και επισήμως οι υπογραφές για τη σύμβαση παραχώρησης με το ΤΑΙΠΕΔ. Η Lamda Marinas θα επενδύσει συνολικά πάνω από 50 εκατ. ευρώ, με σκοπό την κατασκευή 98 θέσεων σκαφών μήκους 30 έως 140 μέτρων και τη δημιουργία εμπορικών καταστημάτων, εστίασης, ξενοδοχείων και γραφείων έως 7.800 τετραγωνικών.

Ο Σταύρος Κατσικάδης επίσης σχολίασε τις δυσκολίες που υπάρχουν στην ανάπτυξη των μαρινών, τονίζοντας ότι «οι σοβαρές προκλήσεις που ήδη αντιμετωπίζουμε, όπως είναι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, οι ελλείψεις στο ανθρώπινο δυναμικό και η ενεργειακή κρίση, αποτελούν τον οδικό χάρτη για τη σχεδίαση της στρατηγικής αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των υποδομών μας, καθώς και της συνεχούς εκπαίδευσης των ανθρώπων μας».

Keywords
Αναζητήσεις
erga-anavathmisis-5-ekat-evro-sti-marina-floisvou-apo-ti-lamda-marinas.htm
Τυχαία Θέματα