Γιατί γέμισε ολόκληρη η Αιθιοπία με… σκαθάρια;

08:40 24/9/2024 - Πηγή: Emea.gr

Είναι πια ένα συνηθισμένο θέαμα στους δρόμους της Αιθιοπίας, τα γερμανικά Beetle. Οι περισσότεροι έχουν από ένα. Γιατί; Διότι τα αυτοκίνητα αυτά είναι ανθεκτικά στον χρόνο και πολλοί τα χρειάζονται για τη δουλειά τους. Ποιος άλλος λόγος όμως θα μπορούσε να υπάρχει;

Εκτός από τους εργασιακούς λόγους, πολλοί επιλέγουν το μοντέλο που μετρά περίπου 50 χρόνια ζωής γιατί, όπως λένε, πολλοί είναι λάτρεις του σχεδιασμού και θέλουν κάτι να τους θυμίσει την παλιά τους δόξα.  

Όταν ο Yared Agonafer, ένας Αιθίοπας έμπορος χρυσού και ασημιού αποφάσισε να αγοράσει ένα αυτοκίνητο πριν από πέντε

χρόνια, κατέληξε γρήγορα στο μοντέλο Beetle του 1977 της Volkswagen. Η χαμηλή τιμή του ήταν το κύριο δέλεαρ, αλλά επίσης «το νοστάλγησα γιατί ο πατέρας μου είχε ένα Beetle όταν ήμουν παιδί και θυμάμαι ότι πηγαίναμε παντού με αυτό. «Κάθε φορά που οδηγώ το δικό μου, έχω αυτές τις αναμνήσεις. Το λατρεύω».

Το Beetle κυκλοφόρησε στη Γερμανία τη δεκαετία του 1930 και αποτελούσε επιθυμία-παραγγελία του Αδόλφου Χίτλερ για ένα φθηνό και αξιόπιστο όχημα για τον πολύ κόσμο. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εκατομμύρια στάλθηκαν στο εξωτερικό και το αυτοκίνητο έγινε ένα σύμβολο της αντικουλτούρας των χίπις.

Κατείχε, μάλιστα, το ρεκόρ πωλήσεων μέχρι το 2000 περίπου, όταν το ξεπέρασε το Toyota Corolla, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian.

Τα «σκαθάρια» έφτασαν στην Αιθιοπία κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Χαϊλέ Σελασιέ. Όταν ο αυτοκράτορας «έπεσε» από τους κομμουνιστές στρατιώτες το 1974, τον έβαλαν σε ένα Beetle στα σκαλιά του παλατιού του και τον οδήγησαν στη φυλακή.

Σήμερα, τα Beetles είναι ένα καθημερινό θέαμα στην πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα.

Η διαρκής δημοτικότητά τους είναι μια ιδιοτροπία της στρεβλής αγοράς αυτοκινήτων της Αιθιοπίας, όπου οι δασμοί που φτάνουν το 200% σημαίνουν ότι τα μεταχειρισμένα οχήματα είναι πανάκριβα. Για παράδειγμα, ένα Toyota 25 ετών μπορεί να φτάσει τα 1,3 εκατομμύρια μπιρ της Αιθιοπίας (9.200 λίρες). Αντίθετα, τα Beetles κοστίζουν περίπου 250.000 μπιρ (1.750 λίρες).

Τα αυτοκίνητα αυτά είναι γνωστά για την ανθεκτικότητά τους και είναι εύκολα στη συντήρηση. Τα ανταλλακτικά βρίσκονται εύκολα, αλλά οι Αιθίοπες τα επισκευάζουν και μόνοι τους.

Κάποιοι συγκαταλέγουν ακόμη και τη δυσκολία να στρίψεις το τιμόνι ή να πατήσεις τον συμπλέκτη στα προτερήματα του αυτοκινήτου γιατί έτσι κάνουν… γυμναστική.

του τιμονιού ακκαι μπορείτε να επιδιορθώσετε τα περισσότερα προβλήματα μόνοι σας ή με έναν μηχανικό στην άλλη άκρη του τηλεφώνου, λέει ο Yared.

«Οι Αιθίοπες αγαπούν τα Volkswagen επειδή μεγάλωσαν με αυτά», λέει ο Nigussie Desalegn, μηχανικός αυτοκινήτων σε ένα συνεργείο Volkswagen στην Αντίς Αμπέμπα, του οποίου ο χώρος είναι γεμάτος από σαραβαλιασμένα σκαθάρια από τα οποία χρησιμοποιεί τα ανταλλακτικά τους. Ο Nigussie έχει περάσει δύο δεκαετίες δουλεύοντας με Σκαραβαίους, οχήματα που περιγράφει ως «ζωντανά μουσεία». «Για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό ήταν το μόνο αυτοκίνητο που γνώριζαν οι άνθρωποι», λέει. «Τίποτα άλλο δεν ήταν διαθέσιμο στην Αιθιοπία».

Φωτογραφίες: Fred Harter 

Keywords
Αναζητήσεις
giati-gemise-olokliri-i-aithiopia-me-skatharia.htm
Τυχαία Θέματα