Η υπερβολή στην Εθνική και τη Motor Oil, το Λονδίνο, το κλίμα με τα επιτόκια, το μέρισμα της Κύπρου και η Profile

09:59 23/9/2024 - Πηγή: Emea.gr

Με τις αγορές να τιμολογούν ήδη νέες μειώσεις επιτοκίων το κλίμα είναι θετικό, ειδικότερα στη Wall Street. Η Fed δίνει τη δυνατότητα και στην ΕΚΤ να συνεχίσει την πολιτική της μείωσης ακόμα και πιο επιθετικά αν χρειάζεται. Τα επιτόκια μπορούν να μειωθούν εφόσον οι δύο Κεντρικές Τράπεζες κινούνται σε αρμονία μεταξύ τους.

Υπάρχουν γενικά, δύο αιτίες για τις οποίες οι Κεντρικές Τράπεζες

κινούνται ταχύτερα κάποιες φορές. Ο πρώτος λόγος είναι η πτώση του πληθωρισμού. Ο δεύτερος λόγος είναι η επιβράδυνση των οικονομιών, ειδικά αν υπάρχει ατύχημα ή ανησυχία ανώμαλης προσγείωσης της οικονομίας. Για την ώρα η πορεία του πληθωρισμού ενισχύει το σενάριο και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ενώ η ανησυχία της επιβράδυνσης είναι υπαρκτή για τη γερμανική οικονομία. Οπότε…

Επιπλέον όμως για την ΕΚΤ είναι ότι το ευρώ που το Σεπτέμβριο του 2022 είχε υποχωρήσει κάτω από το parity και πέρυσι τον Οκτώβριο υποχώρησε στα 1,05 δολάρια τώρα βρίσκεται στα 1,116 δολάρια και με ανοδική τάση. Οπότε…

Παραείναι χαμηλά η μετοχή της Εθνικής, η μετοχή που βαραίνει περισσότερο στους δείκτες και φυσικά και στον τραπεζικό δείκτη. Στα 7,18 ευρώ έχει συντελεστεί μία άνευ προηγουμένου υπερβολή. Η μετοχή βρίσκεται στα χαμηλά εξαμήνου. Η μέση τιμή του εξαμήνου, αν παίζει κάποιο ρόλο στη διαμόρφωση τιμής αυτό, είναι στα 7,56 ευρώ. Δηλαδή 38 σεντς υψηλότερα.

Σήμερα ξεκινά και το συνέδριο στο Λονδίνο της Bank of America και θα είναι εκεί όλες οι διοικήσεις των τραπεζών. Συνεπώς θα έχουν την ευκαιρία να εξηγήσουν κάθε λεπτομέρεια των εξαιρετικών αποτελεσμάτων που έφερνα στο εξάμηνο καθώς και τι περιμένουν στη συνέχεια, στους επενδυτές. Και τα ραντεβού είναι πολλά.

Είναι τελείως διαφορετικό να παίρνεις μερικές εκθέσεις αναλυτών για εκατοντάδες μετοχές ένας διαχειριστές και τελείως άλλο πράγμα να ενημερώνεται απευθείας από τη διοίκηση της εταιρίας. Το συνέδριο λοιπόν, δίνει μία ευκαιρία για όλες τις τράπεζες και την Τράπεζα Κύπρου που επίσης μετέχει, αλλά η Εθνική με το placement, είναι στο επίκεντρο. Η τιμή έχει υποχωρήσει πολύ, τα αποτελέσματα είναι καλά, το ρευστό άφθονο, η δυνατότητα διανομής μερισμάτων επίσης.

Και το κλίμα έχει φτιάξει με το -0,50% των επιτοκίων από τη Fed.

Η άλλη μετοχή του κλάδου που φαίνεται να έχασε προσωρινά το mojo της να βρίσκεται δηλαδή σε διαρκή στενή επαφή με τα 4 ευρώ, είναι η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς. Στις 10 τελευταίες συνεδριάσεις, από τα 4 πήγε στα 3,80 ευρώ. Δεν είναι μία μεγάλη πτώση, ασφαλώς, αλλά η εικόνα μπορεί να βελτιωθεί.

Η Τράπεζα Κύπρου κάνει πρεμιέρα στο ΧΑ, είναι συστημική τράπεζα και τα αποτελέσματα είναι καλά. Θα βρει θέση στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών Αμοιβαίων.

Η τράπεζα, αναμένει καθαρά έσοδα από τόκους άνω των 800 εκατ. ευρώ φέτος και άνω των 700 εκατ. ευρώ το 2025. Τρέχει απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων που θα ξεπεράσει το 19%. Η Euroxx εκτιμά, ότι η μετοχή θα εισαχθεί στο ΧΑ, με ελκυστικούς δείκτες με τον πολλαπλασιαστή κερδών χαμηλότερα του 5 τιμή προς ενσώματη λογιστική αξία κάτω του 0,7. Αλλά είναι ειδικά η μερισματική απόδοση που εκτιμάται ότι θα πλησιάσει το 9,2% για το 2025, η οποία προκαλεί. Η Euroxx λοιπόν, δίνει τιμή στόχο τα 6,50 ευρώ.

Τα 20,86 ευρώ είναι πολύ χαμηλή τιμή για τη Motor Oil. Η μετοχή έγραψε χαμηλά 52 εβδομάδων σε επίπεδο κλεισίματος και είναι σαφές ότι επηρεάστηκε πολύ από το ατύχημα. Ίσως υπήρχε και ουρά από το rebalancing στις σταθμίσεις, αλλά μοιάζει να συντελείται υπερβολή. Ακόμα και η αποζημίωση θα υπολογισθεί με υψηλότερο περιθώριο διύλισης, από το τρέχον.

Καθώς αυτή η περιοχή τιμών έχει επιβεβαιωθεί ως στήριξη από καιρό από το Μάρτιο του 2023 επτά φορές έως τώρα εκτιμάται ότι μπορεί να αντέξει και να δώσει ευκαιρίες εισόδου στα χαμηλά. Ενδοσυνεδριακά η τιμή είχε πέσει και χαμηλότερα πρόσφατα, αλλά το κλείσιμο ήταν κακό. Πιθανά, λόγω του rebalancing.

Η μετοχή της Profile, βρέθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό την Παρασκευή. Σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα εξαμήνου. Η εταιρία αναμένει φέτος αύξηση του κύκλου εργασιών από τα 30 στα 40 εκατ. ευρώ και το ανεκτέλεστο πλησιάζει τα 130 εκατ. ευρώ. Η ανάπτυξή της έχει εντοπισθεί από διεθνείς οίκους.

Keywords
Αναζητήσεις
i-ypervoli-stin-ethniki-kai-ti-motor-oil-to-londino-to-klima-me-ta-epitokia-to-merisma-tis-kyprou-kai-i-profile.htm
Τυχαία Θέματα