Σε «τροχιά ανάπτυξης» ο ιαματικός τουρισμός – Οι 8 τοπ προορισμοί

15:52 22/9/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο θερμικός τουρισμός έχει μακρά ιστορία στην Ελλάδα. Το νότιο Αιγαίο είναι η γενέτειρα του θερμικού τουρισμού με τον Ιπποκράτη και τις συνταγές του στους ασθενείς του που ταξιδεύουν για να βρουν θεραπείες.

Η ποιότητα των θερμικών φυσικών πόρων μας είναι εξαιρετική και όσον αφορά τους αριθμούς, έχουμε 85 επίσημα αναγνωρισμένους θερμικούς φυσικούς πόρους που προέρχονται από τους 750 φυσικούς αεραγωγούς. Προσοχή, το ιαματικό νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί

στην ενέργεια ή στον αγροτικό τομέα και όχι μόνο στον τουρισμό.

Έχουμε 32 θερμικές εγκαταστάσεις που ονομάζονται Μονάδες Θερμικής Επεξεργασίας, που είναι κάτι μικρό και Θερμικές εγκαταστάσεις για τον Τουρισμό και τον Θερμαλισμό που είναι κάτι μεγαλύτερο.

Ο Μάρκος Δανάς, Γενικός Γραμματέας Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας και μέλος της Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων Υπ. Τουρισμού εξηγεί στο BV τι είναι ο τουρισμός υγείας από ευρωπαϊκής και ελληνική σκοπιάς.

«Στην Ευρώπη, ο τουρισμός υγείας χωρίζεται σε δύο μέρη: τον ιατρικό και τον τουρισμό ευεξίας. Στην Ελλάδα ο τουρισμός υγείας αποτελείται από τρεις πυλώνες: τον ιατρικό, τον θερμικό και την ευεξία.

Γι’ αυτό έχουμε πολλούς διαφορετικούς τύπους εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θερμικούς φυσικούς πόρους. Μερικές φορές η ιδέα εξαρτάται πλήρως από θερμικούς φυσικούς πόρους και μερικές φορές η χρήση είναι πολύ μικρή.

Για να καταλάβετε πώς τα ιατρικά ιδρύματα χρησιμοποιούν το ιαματικό νερό, μπορείτε να φέρετε στο μυαλό σας τα κέντρα αποκατάστασης. Χρησιμοποιούν ιαματικό νερό; Η απάντηση είναι όχι. Έχουν εξαιρετικές υπηρεσίες;

Η απάντηση είναι ναι. Και πώς τα καταφέρνουν χωρίς ιαματικό νερό; Η απάντηση είναι ότι στις ιατρικές υπηρεσίες η ανάγκη για ιαματικό νερό είναι περιορισμένη.

Αλλά στην άλλη πλευρά του φάσματος που πηγαίνει στον ολισμό και την ευεξία, η ανάγκη για θερμικές υπηρεσίες αυξάνεται».

Στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή υπάρχουν 12.000 εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν θερμικούς φυσικούς πόρους. Έτσι, αν θέλουμε να φέρουμε επισκέπτες από το εξωτερικό, πρέπει να γνωρίζουμε ότι το επίπεδο ανταγωνισμού είναι υψηλό. Και το δεύτερο το πρωταρχικό κίνητρο για τη χρήση ιαματικών νερών είναι μόνο 11%.

Αυτό σημαίνει ότι μόνο 1 έως 10 επισκέπτες πρόκειται να αγοράσουν θερμικές υπηρεσίες στις θερμικές εγκαταστάσεις γιατί το μόνο που θέλουν είναι αυτό. Αλλά 9 με 10 πηγαίνουν εκεί για κάποιους άλλους λόγους, επίσκεψη στην περιοχή, διάλειμμα στην πόλη, επιχειρήσεις, γαστρονομία, αναρρίχηση. Και χρησιμοποιούν τα ιαματικά νερά ως δωρεάν υπηρεσία.

Σε αυτές τις 32 θερμικές εγκαταστάσεις είχαμε 1 εκατομμύριο επισκέπτες το 2023. Σίγουρα, ο αριθμός είναι πολύ μικρότερος από την καλύτερη χρονιά μας το 2010 που είχαμε 2,5 εκατομμύρια επισκέπτες.

«Αυτή η μείωση είναι αποτέλεσμα του τέλους του κρατικού συστήματος επιδοτήσεων που χρησιμοποιούσαμε για δεκαετίες και μετά από αυτό, έπρεπε να αλλάξουμε τα πράγματα για να αναπτυχθούμε και να βρούμε ξανά ανάπτυξη.

Έτσι, τα τελευταία χρόνια είχαμε δουλέψει σκληρά στη νομοθεσία, στην εκπαίδευση των εργαζομένων, στη σύγχρονη διαχείριση των θερμικών εγκαταστάσεων, με νέους τρόπους που οι θερμικές υπηρεσίες μπορούν να επικοινωνούν στο κοινό και να πωλούνται», λέει ο κ. Δανιάς.

Ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ) είναι ΝΠΔΔ της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι ο μοναδικός πανελλαδικός σύνδεσμος ΟΤΑ και αριθμεί σήμερα 61 μέλη – δήμους στα διοικητικά όρια των οποίων υπάρχουν Ιαματικές πηγές. Ιδρύθηκε το 1983 και εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

Το 1992, προκειμένου να παράσχει άρτια τεχνική και επιστημονική υποστήριξη στα μέλη του, ιδρύει την Ελληνική Θερμαλιστική Εταιρεία (ΕΘΕ) Α.Ε., η οποία το 2009 μετατράπηκε σε Αναπτυξιακή ΑΕ. ΟΤΑ και λύθηκε το 2018. Το 1995, συμμετείχε στην ίδρυση του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Λουτροπόλεων (EuropeanSpasAssociation-ESPA).

Από το 2015 είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ιστορικών Λουτροπόλεων (European Historic Thermal Towns Association – EHTTA) ο οποίος έχει πιστοποιηθεί από το 2010 σαν πολιτιστική διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Όσον αφορά στο μάρκετινγκ, διαπιστώσαμε μέσα από έρευνα ότι ο καλύτερος τρόπος πώλησης θερμικών υπηρεσιών είναι η μορφή προορισμού. Υπάρχει στενή λειτουργική σύνδεση όλων των τουριστικών προϊόντων του προορισμού και για αυτό είναι πολύ πιο εύκολο για τον επισκέπτη να οικοδομήσει την τουριστική του εμπειρία και να προσεγγίσει τις διάφορες υπηρεσίες.

Για να αλλάξουμε την ιδέα από τη θεραπεία των παλαιών και των ασθενών στην πρόληψη και την ευημερία και για να δημιουργήσουμε νέες αυθεντικές εμπειρίες για τους επισκέπτες χρειαζόμασταν χρόνο, χρήμα και αφοσίωση στη στρατηγική μας.

Και μετά από αυτόν τον μακρύ δρόμο έρχεται η εποχή των επενδύσεων στις θερμικές υποδομές. Όπως μπορείτε να δείτε δεκάδες εκατομμύρια επενδύονται αυτή τη στιγμή στις θερμικές υποδομές. Στην Κύθνο, τα Καμμένα βούρλα, την Ήπειρο, την Καβάλα, τη Χίο και επιπλέον έχουμε τα 15 εκατομμύρια Εγκαταστάσεις Ανάκτησης και Ανθεκτικότητας.

Όπως καταλαβαίνετε έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι το 2026 θα έχει αλλάξει όλος ο τομέας και οι νέες σύγχρονες θερμικές υπηρεσίες θα συμπληρώσουν το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Η ιστορία της ανάκαμψης του θερμικού τομέα στην Ελλάδα θα είναι μια ιστορία επιτυχίας», λέει ο κ. Δανιάς.

Ο ιαματικός τουρισμός της χώρας μας θα μπει σε νέα εποχή από το 2026

Την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση ανακοινώνει επενδύσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ για τον ιαματικό τουρισμό, περνώντας τον σε μια νέα εποχή.

Οι συμμετέχοντες ομιλητές στη εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, που έγινε με τη συνδιοργάνωση της Eπιτροπής Μελών Υγείας και Επιτροπή Μελών Τουρισμού & Πολιτισμού, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ μίλησαν επεσήμαναν ότι με την ώθηση των επενδύσεων άνω των 30 εκατ. ευρώ που «τρέχουν» πανελλαδικά, ο ιαματικός τουρισμός της χώρας μας θα μπει σε νέα εποχή από το 2026.

Οι ομιλητές υπογράμμισαν τις τεράστιες ευκαιρίες επενδύσεων και ανάπτυξης που προσφέρει ο τομέας του ιαματικού τουρισμού στην Ελλάδα και συμφώνησαν ότι η χώρα μας, στην οποία και «γεννήθηκε» η συγκεκριμένη αγορά πριν από 2.500 χρόνια, έχει όλα τα…φόντα να διεκδικήσει το δικό της υψηλό μερίδιο στην παγκόσμια σκακιέρα.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε ότι η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί στα επόμενα χρόνια σε πρωταγωνιστή της αγοράς ιαματικού τουρισμού στην Ευρώπη και όχι μόνο και δηλώνοντας έτοιμος να ξεκινήσει συνομιλίες με τους υποψήφιους ενδιαφερόμενους, τόνισε ότι η χώρα μας μπορεί να υποστηρίξει τον τομέα αποτελεσματικά, με δεδομένο ότι «όχι μόνο διαθέτουμε το κατάλληλο περιβάλλον, αλλά έχουμε και τους ειδικούς γιατρούς και άλλους αρμόδιους, που μπορούν να πλαισιώσουν άρτια τον κλάδο, προσφέροντας κάθε είδους υπηρεσίες».

«Η Ελλάδα μπορεί δικαίως να διεκδικήσει ένα υψηλό μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς ιαματικού τουρισμού», επισήμανε από την πλευρά της η υφυπουργός Τουρισμού, Έλενα Ράπτη, λέγοντας ότι βασική προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος, πέραν της προσέλκυσης επενδύσεων, «είναι να ενώσουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι τις δυνάμεις μας, ώστε να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την αναβάθμιση και προώθηση του Τουρισμού Υγείας και Ευεξίας και πάντα με βιώσιμους όρους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Λέγοντας ότι καταγράφονται σημαντικά μεγάλες οι ευκαιρίες για επενδύσεις και ανάπτυξη στον τομέα του Ιαματικού Τουρισμού στην Ελλάδα, με την αγορά να μεγεθύνεται ταχύτητα παγκοσμίως, προσελκύοντας τουρίστες που ταξιδεύουν είτε αναζητώντας μόνο την ευεξία που προσφέρουν οι φυσικές ιαματικές πηγές, είτε προσβλέπουν στον συνδυασμό με την αναψυχή, την καλή κουζίνα, τον ήλιο, τη θάλασσα και όχι μόνο.

«Η χώρα έχει σημαντικό αναπτυξιακό δυναμικό και μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον Ιαματικό Τουρισμό», υπογράμμισε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε ότι ο νέος νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα, βελτιώνει και ενισχύει το θεσμικό πλαίσιο για τον τουρισμό υγείας και ευεξίας, αφού μεταξύ άλλων τίθενται και σαφείς κανόνες για την ασφαλή αναθεώρηση των υπηρεσιών αυτών και τη λειτουργία της αρμοδιότητας.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι με πόρους ύψους 22 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το υπουργείο Τουρισμού προωθεί την προβολή και προώθηση των 85 αναγνωρισμένων ιαματικών πηγών της Ελλάδας, ενώ δίνει και τη δυνατότητα για κατασκευή, ανακαίνιση των υποδομών σε όλη την Ελλάδα.

Το 2026 θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας εποχής για τον Ιαματικό Τουρισμό

Το 2026 είναι το έτος που ο Ιαματικός Τουρισμός στην Ελλάδα θα μπορεί να τεθεί και πάλι σε έντονα ανοδική τροχιά.

Ο Μάρκος Δανάς, λέει ότι «υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι όλες αυτές οι επενδύσεις που «τρέχουν» δεν θα σταματήσουν και θα εξελιχθούν όπως πρέπει», προσθέτοντας ότι στη χώρα μας λειτουργούν 34 επιχειρήσεις και με τις επενδύσεις που ήδη προωθούνται αυτές θα φτάσουν τις σαράντα.

Ήδη «τρέχουν» επενδύσεις ύψους 4 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση λουτρόπολης στην Κύθνο, μια άλλη ύψους 1,050 εκατ. ευρώ στην Γαλήνη στα Καμμένα Βούρλα και ποσό ύψους 1,67 εκατ. ευρώ κατευθύνεται στην ιαματική πηγή και κάμπινγκ του Κονιαβίτη, επίσης στα Καμμένα Βούρλα. Για την τελευταία αυτή επένδυση, ο κ. Δανάς είπε ότι ο επενδυτής εκδήλωσε την πρόθεσή του να επενδύσεις σε βάθος χρόνου συνολικά 200 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέσω προγράμματος Interreg Ελλάδας – Ιταλίας ποσό ύψους 4,5 εκατ. ευρώ, προχωρά η ανακαίνιση των ιαματικών εγκαταστάσεων σε Αμάρανδο Κόνιτσα, Καβάσιλα Κόνιτσας, Πρέβεζα και Αρτα, ενώ 3,091 εκατ. ευρώ έχουν ήδη πάρει το δρόμο για την αναβάθμιση της λουτρόπολης στην Καβάλα.

Επίσης, ποσό ύψους 1,2 εκατ. ευρώ αποτελεί το ύψος της δράσης για την ανάπτυξη λουτρόπολης στην περιφέρεια Νότιο Αιγαίου. Διευκρίνισε μάλιστα ότι από τα 22 εκατ. ευρώ που προωθούνται στις ιαματικές πηγές της χώρας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας τα 15,887 εκατ. ευρώ θα αφορούν σε επενδύσεις πανελλαδικά.

Ο πρόεδρος Επιτροπής Μελών Υγείας του Eλληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Mανώλης Μιτάκης υπενθύμιζε ότι «ήταν ο Ηρόδοτος που μας σύστησε στη θεραπεία ΣΠΑ 21 ημερών».

Πανευρωπαϊκά λειτουργούν 12.000 Θέρετρα ευεξίας και σπα, που απασχολούν περισσότερους από 750.000 εργαζομένους και κάνουν τζίρο άνω των 30 δισ. ευρώ.

Παγκοσμίως δε, όπως ανέφερε το μέλος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Γιάννης Πατσιαβός, η αγορά ιαματικού τουρισμού ανέρχεται στα 72 δισ. ευρώ και «η τάση εξακολουθεί να καταγράφεται ανοδική».

Η Ελλάδα, λοιπόν, είναι μία από τις χώρες που διαθέτουν «πλούσιες» ιαματικές πηγές, με τα νερά της να έχουν μία ποικίλη φυσικοχημική σύσταση. Το ελληνικό ιαματικό νερό αναβλύζει από πολλά σημεία, αλλά απο΄85 αναγνωρισμένα.

Τα 8 top Ιαματικά Λουτρά της χώραςΛουτρά Πόζαρ

Σε απόσταση 100 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, στην Αριδαία και, σε μία πανέμορφη τοποθεσία, έκτασης 72 στρεμμάτων, βρίσκονται τα Λουτρά Λουτρακίου ή Λουτρά Πόζαρ Αλμωπίας, όπως είναι ευρέως γνωστά.

Η ονομασία τους προέρχεται από τις λέξεις «πο» και «ζαρ», που σημαίνουν «κάτω από τη φωτιά». Το ιδιαίτερο αυτό τοπίο συνδυάζει την μοναδικότητα και το μεγαλείο ενός φυσικού θαύματος: μία χαράδρα έχει δημιουργηθεί σε ένα μεγαλοπρεπές, βραχώδες βουνό και μέσα της ρέει ο Θερμοπόταμος, σχηματίζοντας μικρούς καταρράκτες και ρηχές κοίτες στις όχθες.

Ο θερμοπόταμος δημιουργείται από πηγές που αναβλύζουν σε υψόμετρο 360-390 μέτρων και δημιουργούνται από το νερό της βροχής που εισχωρεί στο έδαφος, φτάνει σε μεγάλο βάθος, κι αφού θερμανθεί ανεβαίνει ψηλότερα εμπλουτισμένο με μέταλλα και άλλα ευεργετικά συστατικά.

Λουτρά Αγκίστρου: Το βυζαντινό χαμάμ των Σερρών

Στο Άγκιστρο, το βορειότερο χωριό των Σερρών υπάρχει ένα βυζαντινό χαμάμ που χρονολογείται από το 950 μ.Χ. και θεωρείται το παλαιότερο της Ελλάδας. Λέγεται πως ο μπέης της περιοχής και το χαρέμι του χρησιμοποιούσαν αυτά τα λουτρά κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Τα νερά των πηγών του Αγκίστρου αγγίζουν τους 40,5°C και είναι ιδανικά για όσους αναζητούν την ευεξία. Είναι όμως κατάλληλα και για εκείνους που επιθυμούν να θεραπεύσουν μια σειρά παθήσεων, όπως ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες και μυαλγίες.

Τα λουτρά της Αιδηψού στην Εύβοια

Η πιο δημοφιλής λουτρόπολη της χώρας, στην είσοδο του κόλπου, στη νοτιοδυτική πλευρά της Βόρειας Εύβοιας, αποτελεί τον πιο ιστορικό σταθμό και προορισμό υδροθεραπείας.

Τα Λουτρά της Αιδηψού άρχισαν να αναπτύσσονται μετά τον 5ο αιώνα π.Χ., όταν έγιναν γνωστά τα οφέλη των θερμών λουτρών. Ιδιαίτερα τα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ήταν φημισμένα ως προς τη διαμονή των επισκεπτών, τη διατροφή, αλλά και τη διασκέδαση.

Οι ιαματικές πηγές που αναβλύζουν μέσα στη θάλασσα είναι ένα μοναδικό φαινόμενο σε παγκόσμια κλίμακα. Οι ιαματικές ιδιότητες αυτών των πηγών συμβάλλουν στην ίαση παθήσεων των αρθρώσεων. Με τη λουτροθεραπεία αντιμετωπίζονται θεραπευτικά και αρκετές γυναικολογικές και δερματολογικές παθήσεις. Στην περιοχή υπάρχουν περισσότερες από 80 ιαματικές πηγές.

Τα Λουτρά Μεθάνων στη χερσόνησο της Τροιζηνίας

Τα Λουτρά των Μεθάνων βρίσκονται στους πρόποδες ενός ηφαιστειογενούς όρους αποτελώντας ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή Λουτρά της χώρας.

Σύμφωνα με τον Παυσανία, οι ιαματικές πηγές στην περιοχή εμφανίστηκαν ξαφνικά, στα μέσα του 3ου αι. π.Χ. Το 1912 κατασκευάστηκε το πρώτο υδροθεραπευτήριο και το 1917 το μεγάλο υδροθεραπευτήριο που βλέπουμε και σήμερα.

Το Καρπενήσι και τα Λουτρά Σμοκόβου

Η λουτρόπολη Σμοκόβου βρίσκεται, ανεβαίνοντας από Κέδρο προς Ρεντίνα – Καρπενήσι, στα 12 χλμ., σε υψόμετρο 450 μέτρων και 35 χλμ. νοτιοδυτικά της Καρδίτσας, σε μια κατάφυτη ρεματιά και είναι πραγματικά εμπειρία ζωής μια επίσκεψη εκεί.

Νερά από τέσσερις πηγές, γνωστές από την εποχή που το επισκεπτόταν ο Αλή πασάς, φτάνουν στο υδροθεραπευτήριο του Σμοκόβου.

Εσύ κολυμπάς σε μια μεγάλη πισίνα με μέση θερμοκρασία στους 36°C, η οποία περιβάλλεται από τζαμαρίες για να χαζεύεις το ελατοδάσος. Συνεχίζεις με σάουνα, χαμάμ, γυμναστήριο και χαλαρωτικό μασάζ σε σύγχρονες εγκαταστάσεις με ένα βίωμα που έχει καταγωγή από τη Ρώμη και συνεχίζεται μέχρι και τις μέρες μας.

Τα ιαματικά της Κυλλήνης

Η Κυλλήνη είναι χωριό και λιμάνι της Ηλείας. Τα ιαματικά λουτρά της απέχουν 9 χιλιόμετρα από την κωμόπολη και βρίσκονται μέσα σε φυσικό δάσος.

Οι πηγές είναι γνωστές από την αρχαιότητα, ωστόσο για πολλούς σήμερα παραμένουν άγνωστες και δεν τις έχουν επισκεφθεί. Εκεί κατά την αρχαιότητα υπήρχαν Ιερά του Ασκληπιού, της Αφροδίτης αλλά και άλλων θεοτήτων. Επίσης εκεί υπήρχε υδροθεραπευτήριο κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους.

Οι άγνωστες σε πολλούς πηγές και το θεραπευτικό δάσος, όπως αποκαλείται, βρίσκεται μεταξύ δύο σειρών από λόφους, οι οποίες σχηματίζουν κοιλάδα ανοιγμένη προς τη θάλασσα σε απόσταση 330 μέτρων.

Τα ιαματικά νερά των Καμμένων Βούρλων

Στην περιοχή αναβλύζει ιαματικό νερό σε διάφορες πηγές, με παραλλαγές στη χημική του σύσταση. Η θερμοκρασία του νερού κυμαίνεται από 30-42°C. Οι παθήσεις για τις οποίες ενδείκνυται η υδροθεραπεία στα Καμμένα Βούρλα είναι οι χρόνιοι ρευματισμοί, οι αρθρίτιδες, τα γυναικολογικά και δερματολογικά προβλήματα.

«Loutraki Thermal Spa», πολύ κοντά στην Αθήνα

Το Υδροθεραπευτήριο Ιαματικών Νερών «Loutraki Thermal Spa», βρίσκεται στο κοσμοπολίτικο Λουτράκι, ακριβώς απέναντι από το παραλιακό πάρκο της πόλης μόλις 5 χιλιόμετρα από τη Διώρυγα του Ισθμού και μόλις μία ώρα από την Αθήνα.

Τα συστατικά του Ιαματικού Νερού Λουτρακίου, βάσει επιστημονικών μελετών, έχουν ως εξής: υπόθερμος, χλωρονατριούχος, μεταλλικά, ασθενώς αλκαλικά, θερμοκρασίας από 29,5ο C έως 31,4ο C και ραδιούχα.

Η Ιαματική Υδροθεραπεία, έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε αρθροπάθειες, ρευματοπάθειες, ισχιαλγία, οσφυαλγία, αυχενικό σύνδρομο, δισκοπάθεια και βοηθά ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση και αποκατάσταση μυοσκελετικών και αθλητικών κακώσεων, σε δερματικές και γυναικολογικές παθήσεις.

Παράλληλα, χαρίζει ευεξία, αναζωογόνηση, ψυχοσωματική αναγέννηση, βελτιώνει το μεταβολισμό, θωρακίζει την άμυνα του οργανισμού και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις που καταλαμβάνουν συνολική επιφάνεια περίπου 5.076 τ.μ. και περιλαμβάνουν δύο εσωτερικές θερμαινόμενες πισίνες με καταρράκτες και jet υδρομαλάξεων, μια εσωτερική πισίνα ψυχρού ύδατος για μετατραυματικά προβλήματα, εξωτερική πισίνα υδρομαλάξεων με υδάτινο μανιτάρι, με καταρράκτη, ατομικές καμπίνες με μπανιέρες υδροθεραπείας και η μπανιέρα Caracalla Υδρομασάζ με πολλαπλούς εκτοξευτήρες, σάουνα, Ατμόλουτρα/Χαμάμ, αίθουσα Γυμναστικής, αίθουσες μασάζ, ομορφιάς και περιποίησης, δύο χώροι για Λασποθεραπεία.

Keywords
τουρισμος, αδωνις γεωργιαδης, ελλαδα, αιγαιο, σημαίνει, νπδδ, ΟΤΑ, θεσσαλονικη, εταιρεία, european, αφοσίωση, καβαλα, νέα, ΔΕΘ, τίθενται, αρτα, top, χλμ, spa, αθηνα, jet, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, ξανα, αποτελεσματα, αυχενικο, χωρες, αρτα, διατροφη, δωρεαν, εργαλεια, ηροδοτος, θαλασσα, κυλληνη, λουτρακι, νπδδ, πλαισιο, ρωμη, υψος, ωθηση, ωρα, αγκιστρο, αγορα, αδωνις, αμυνα, αναγεννηση, αριδαια, αφοσίωση, βιωμα, βρισκεται, δασος, δεδομενο, δευτερο, δυνατοτητα, δειτε, διωρυγα, δυναμικο, εγινε, εδαφος, ελενα, ευκολο, αιθουσα, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκβαση, εκπαιδευση, ενεργεια, επενδυτης, επενδυσεις, εποχη, επρεπε, ερευνα, ερχεται, εταιρεία, ετος, ευεξια, ευημερια, ευρωπη, ζωης, χαμαμ, ιδεα, ιδια, ιδιο, ιδρυση, υπηρεσια, υπηρεσιες, υπηρχαν, υφυπουργος, ιστορικο, οσφυαλγια, καμπινγκ, καρπενησι, κυβερνηση, κουζινα, κλιμακα, κονιτσα, κωμοπολη, λειτουργια, μασαζ, μειωση, μικρο, μορφη, μπεης, μπορειτε, μυαλο, νερο, παντα, ορια, οχθες, πασας, πρεβεζα, περιβαλλον, πηγη, πισινα, ποιοτητα, πισινες, προβληματα, ρεντινα, ρολο, σαουνα, σιγουρα, σειρα, ταση, τι ειναι, τίθενται, ιαση, υψομετρο, φτανει, φυσικο, χλμ, χρημα, ηπειρο, χωρα, ιατρικο, ιατρικα, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, υπουργειο, jet, κυθνο, κοιλαδα, λεξεις, πηγες, σημαίνει, top, θερμοκρασια, υγειας, βουνο
Αναζητήσεις
se-trochia-anaptyxis-o-iamatikos-tourismos--oi-8-top-proorismoi.htm
Τυχαία Θέματα