Καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου: Αναζητείται συμφωνία…στο παρά πέντε

21:53 10/9/2024 - Πηγή: Emea.gr

Δεν βγήκε λευκός καπνός απόψε το βράδυ από την πολύωρη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών.

Οι πρώτες ανεπίσημες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπήρξε θετική κατάληξη σε όλα τα θέματα που συζητήθηκαν. Ωστόσο, η συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες.

Οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών, Γιώργος Παπαναστασίου και Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσαν πως η συζήτηση ήταν εποικοδομητική

και θα συνεχιστεί.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο κ. Σκυλακάκης είπε: «Όπως είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η συνάντηση αυτή ήταν εποικοδομητική. Η δουλειά συνεχίζεται». Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι μπορούν να βρεθούν οι κοινές συνισταμένες και να υπάρξει εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του έργου βάσει του ρυθμιστικού πλαισίου, ο Έλληνας Υπουργός είπε ότι δεν έχει να προσθέσει κάτι άλλο και ότι «αυτά που είπαμε αρκούν για σήμερα». Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αν είναι αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί η λύση, ο κ. Σκυλακάκης επανέλαβε ότι δεν έχει να προσθέσει κάτι.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας προήδρευσε της σύσκεψης στο μεγαλύτερο μέρος της και εξερχόμενος για να μεταβεί σε άλλη υποχρέωση είπε ότι η συζήτηση που έγινε ήταν εποικοδομητική. Το ίδιο επανέλαβε κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό, προσθέτοντας ότι η σύσκεψη ήταν μια καλή ευκαιρία να ακούσουν οι πλευρές η μία την άλλη και να διευκρινιστούν διάφορα θέματα.

Το project του καλωδίου 

Από το βήμα της 88ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε τον τόνο της κυβερνητικής πολιτικής αναφέροντας ότι «το έργο θα γίνει αν εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα και οι όποιοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα ξεπεραστούν», αφήνοντας να εννοηθεί ότι το γεωπολιτικό ρίσκο μπορεί να εξεταστεί σε δεύτερο χρόνο.

Το καλώδιο έχει σημαντικά κέρδη για τους Κύπριους καταναλωτές υποστηρίζει ο Θόδωρος Σκυλακάκης

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, κατά τη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης, «το έργο δεν αντιμετωπίζει κανένα θέμα οικονομικής σκοπιμότητας, από πλευράς ωφελειών που παρέχει, προπαντός στους Κυπρίους καταναλωτές».

Όπως επεσήμανε ο ίδιος, με βάση τα στοιχεία της μελέτης του ΑΔΜΗΕ και τα δημόσια διαθέσιμα στοιχεία για τη λειτουργία των δύο αγορών ηλεκτρικής ενέργειας ΕλλάδαςΚύπρου, οι διαφορές τιμών είναι τόσο μεγάλες (το 2024 η κυπριακή αγορά είναι ακριβότερη κατά 72 ευρώ/μεγαβατώρα από την ελληνική) ώστε «σε όλα τα πιθανώς ρεαλιστικά σενάρια το καλώδιο έχει σημαντικά κέρδη για τους Κύπριους καταναλωτές».

To κυπριακό αγκάθι

Η κυπριακή πλευρά ωστόσο δεν προχωρά στη διευθέτηση των ρυθμιστικών εκκρεμοτήτων -συνδέονται με τον γεωπολιτικό κίνδυνο που μπορεί να επηρεάσει την υλοποίηση του έργου και με τον χρόνο ανάκτησης του κόστους- οι οποίες αποτελούν προαπαιτούμενο για να μην αναστείλει η κατασκευή του καλωδίου από τη γαλλική εταιρεία Nexans.

Πάντως, το μεγαλύτερο «αγκάθι» που δημιουργεί τριβές στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας- Κύπρου για το έργο του Great Sea Interconnector φαίνεται ότι είναι το κόστος και πώς αυτό θα επιμεριστεί στις δύο πλευρές και λιγότερο το γεωπολιτικό ρίσκο.

Keywords
Αναζητήσεις
kalodio-elladas--kyprou-anaziteitai-symfoniasto-para-pente.htm
Τυχαία Θέματα