Κατώτατος μισθός: Tι αλλάζει με το νέο τρόπο υπολογισμού

Σαρωτικές οι αλλαγές που έρχονται εφεξής στον τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού, αφού σύμφωνα με το νέο σύστημα, που θα τεθεί σε ισχύ μετά το 2027, θα λαμβάνονται υπόψη τόσο ο πληθωρισμός όσο και η αγοραστική δύναμη των αποδοχών.

Αυτό προβλέπει το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής, για την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς, που παρέλαβε την Τρίτη 8 Οκτωβρίου η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως.

Υπολογισμός του κατώτατου μισθού βάσει μαθηματικού τύπου

Η

Επιστημονική Επιτροπή προτείνει τη χρήση μαθηματικού τύπου ως έναν πιο αντικειμενικό τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού, ακολουθώντας το παράδειγμα του γαλλικού συστήματος, αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Σύμφωνα με το προτεινόμενο σύστημα, ο καθορισμός και η αναπροσαρμογή του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου γίνεται αυτόματα, με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα:

του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή μεταξύ της 1ης Ιουλίου του προηγούμενου έτους και της 30ής Ιουνίου του τρέχοντος για το χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κατανομής των νοικοκυριών καιτου ημίσεως του ετήσιου ποσοστού μεταβολής της αγοραστικής δύναμης του γενικού δείκτη μισθών κατά την ίδια χρονική περίοδο. Δηλαδή, η Επιτροπή προτείνει η αυτόματη αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού να λαμβάνει υπ’ όψιν και τον πληθωρισμό και την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας.

Η εφαρμογή του προτεινόμενου μαθηματικού τύπου μπορεί να εκκινήσει το 2027, μετά την ενσωμάτωση της σχετικής Οδηγίας στο εθνικό δίκαιο και την προετοιμασία από την ΕΛΣΤΑΤ των απαραίτητων δεικτών υπολογισμού.

Το «κλειδί» ο πληθωρισμός

Το κλειδί των αυξήσεων είναι στον πληθωρισμό καθώς για τους χαμηλόμισθους η επίπτωση του πληθωρισμού και η αύξηση των τιμών είναι μεγαλύτερη απ’ ότι στους υψηλότερα αμειβόμενους εργαζόμενους.

Μπορεί, λοιπόν, ο κανονικός πληθωρισμός της οικονομίας να είναι 3,2%, αλλά για τους χαμηλόμισθους το ποσοστό μπορεί να φτάνει ακόμη και στο 4% ή 4,5%, διότι η δύναμη των χαμηλών μισθών εξασθενεί περισσότερο όσο ανεβαίνουν οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών.

Όσον αφορά στη αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, αυτή θα παίξει ρόλο κατά το ήμισυ στην αύξηση του κατώτατου μισθού.

Αν δηλαδή μια χρονιά η αγοραστική δύναμη του γενικού δείκτη μισθών ενισχυθεί κατά 3 μονάδες η μιάμιση μονάδα θα προστεθεί στον πληθωρισμό των φτωχότερων εργαζομένων και το άθροισμά τους θα δώσει το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής, ο νέος μηχανισμός θα έχει ρήτρα ανάσχεσης των μειώσεων.

Τί σημαίνει αυτό πρακτικά; Αν ο συντελεστής πληθωρισμού και αγοραστικής δύναμης, οδηγεί σε μείωση του νομοθετημένου κατώτατου μισθού ή του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου, δεν θα γίνεται αναπροσαρμογή και οι αποδοχές θα παγώνουν.

Ο στόχος της Οδηγίας

Η Οδηγία αποσκοπεί στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θεσπίζει πλαίσιο για την επάρκεια των νόμιμων κατώτατων μισθών και την προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ο μηχανισμός αυτός θα διατηρεί ακέραια την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα και θα επιτρέπει στους αμειβόμενους με κατώτατο μισθό να επωφελούνται από την αύξηση της παραγωγικότητας και των πραγματικών μισθών στην οικονομία.

Επισημαίνεται ότι ο κατώτατος μισθός, που θα διαμορφώνεται, μέσω αυτού του συστήματος, δεν επιτρέπεται να μειωθεί, διασφαλίζοντας έτσι το γενικό επίπεδο προστασίας των εργαζομένων.

Ο νέος μηχανισμός θα περάσει και στο Δημόσιο

Σύμφωνα με την Οδηγία, ο νέος μηχανισμός διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού θα ισχύει και για το Δημόσιο.

Μάλιστα, οι κατώτατες μηνιαίες αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων δεν μπορεί να υπολείπονται του κατώτατου μισθού. Σε περίπτωση που υπάρχει απόκλιση και οι κατώτατες αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων είναι χαμηλότερες θα χορηγείται η διαφορά με τη μορφή ενός ποσού εξομάλυνσης.

Τα πλεονεκτήματα του νέου τρόπου υπολογισμού

Όσον αφορά στα πλεονεκτήματα του νέου τρόπου υπολογισμού, αυτά συνοψίζονται στα εξής:

η προβλεψιμότητα ως προς την μελλοντική πορεία του κατώτατου μισθού, η οποία βοηθάει στη μείωση της αβεβαιότητας εργαζομένων και εργοδοτών και, κατά συνέπεια, στηρίζει αφενός μεν τον προγραμματισμό των εργαζομένων αφετέρου δε τη λειτουργία των επιχειρήσεων, ενώ ενθαρρύνονται οι επενδύσειςη εισαγωγή των κριτηρίων της οδηγίας με τρόπο που προστατεύει τη διαμόρφωση κατώτατου μισθού από την απόκλιση από τις δυνατότητες της πραγματικής οικονομίας, εξασφαλίζοντας έτσι τη μακροχρόνια οικονομική διατηρησιμότητα,η προστασία της αγοραστικής δύναμης του χαμηλότερου 20% της εισοδηματικής κατανομής των νοικοκυριών,η δικαιότερη κατανομή των μισθών για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία καιη συνολική ενίσχυση της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής της χώρας.
Keywords
Αναζητήσεις
katotatos-misthos-ti-allazei-me-to-neo-tropo-ypologismou.htm
Τυχαία Θέματα