Κοπεγχάγη: Δωρεάν καφές και ελεύθερη πρόσβαση σε μουσεία για τουρίστες που σέβονται το περιβάλλον

09:22 12/7/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η Κοπεγχάγη, πρωτεύουσα της Δανίας, παρουσιάζει ένα καινοτόμο οικολογικό πρόγραμμα που ονομάζεται «CopenPay». Στόχος του προγράμματος είναι να επιβραβεύσει τους τουρίστες που επιδεικνύουν περιβαλλοντική συνείδηση, υιοθετώντας φιλικές προς το περιβάλλον συνήθειες κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην πόλη.

Η Δανία είναι γνωστή για την περιβαλλοντική της ευαισθησία και τη δέσμευσή της προς τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η Κοπεγχάγη, συγκεκριμένα, προχωρά ένα βήμα παραπέρα με το πρόγραμμα «CopenPay», το οποίο εγκαινιάστηκε πρόσφατα από το Γραφείο Τουρισμού της πόλης.

Το πρόγραμμα αυτό ανταμείβει τουρίστες και ντόπιους για την οικολογική τους συμπεριφορά μέσω διαφόρων προνομίων που προσφέρονται από 24 επιχειρήσεις και ιδρύματα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Wonderful Copenhagen».

Ένα από τα παραδείγματα των δραστηριοτήτων που περιλαμβάνονται στο «CopenPay» είναι η συλλογή πλαστικών σκουπιδιών, τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε έργα τέχνης σε εργαστήρια που διοργανώνει η Εθνική Πινακοθήκη της Δανίας. Επίσης, η χρήση ποδηλάτου ή των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για μετακινήσεις στο Κέντρο Πόρων Amager επιβραβεύεται με 20 επιπλέον λεπτά για σκι στην τεχνητή πίστα του CopenHill, η οποία βρίσκεται στην οροφή του εργοστασίου παραγωγής ενέργειας.

Η εθελοντική εργασία σε πράσινες περιοχές, όπως ο Oens Have, ο μεγαλύτερος αστικός κήπος της Βόρειας Ευρώπης, ή στον ιστορικό κήπο του Μουσείου Karen Blixen, ανταμείβεται με ένα δωρεάν χορτοφαγικό γεύμα ή δωρεάν είσοδο στο μουσείο αντίστοιχα. Με αυτόν τον τρόπο, οι τουρίστες όχι μόνο απολαμβάνουν μοναδικές εμπειρίες, αλλά και συνεισφέρουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η Rikke Holm Petersen, διευθύντρια επικοινωνίας του Wonderful Copenhagen, δήλωσε: «Θέλουμε να μετατρέψουμε τον τουρισμό σε μια θετική δύναμη αλλαγής όσον αφορά τη βιωσιμότητα, αλλά θέλουμε και οι τουρίστες να έχουν μια αξέχαστη και διασκεδαστική εμπειρία».

Η Κοπεγχάγη δεν είναι η μόνη πόλη που πειραματίζεται με πρωτοβουλίες για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των τουριστών. Στη Χαβάη, το πρόγραμμα Mālama Hawaiʻi επιτρέπει στους ταξιδιώτες να κερδίσουν εκπτώσεις ή δωρεάν διανυκτερεύσεις με τον εθελοντισμό τους, ενώ στο Παλάου οι τουρίστες υπογράφουν μια δέσμευση για τη διατήρηση των νησιών κατά την είσοδό τους στη χώρα.

Τα ξενοδοχεία επίσης ενθαρρύνουν τους επισκέπτες να μειώσουν την κατανάλωσή τους, προσφέροντας κίνητρα όπως πίστωση φαγητού και ποτού για κάθε ημέρα που δεν γίνεται καθαριότητα στο δωμάτιό τους. Ο Randy Durband, διευθύνων σύμβουλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Βιώσιμου Τουρισμού, επισημαίνει ότι η επιβράβευση της καλής συμπεριφοράς είναι πιο αποτελεσματική από την τιμωρία της κακής συμπεριφοράς.

Με το «CopenPay», η Κοπεγχάγη δίνει το παράδειγμα μιας πόλης που συνδυάζει την οικολογική ευαισθησία με την προσφορά μοναδικών και αξέχαστων εμπειριών στους επισκέπτες της. Είναι μια πρωτοβουλία που δείχνει ότι ο τουρισμός μπορεί να είναι μια δύναμη θετικής αλλαγής για το περιβάλλον.

Keywords
Αναζητήσεις
kopegchagi-dorean-kafes-kai-eleftheri-prosvasi-se-mouseia-gia-touristes-pou-sevontai-to-perivallon.htm
Τυχαία Θέματα