Μακφάλ: Γιατρός, παραολυμπιονίκης και πλέον παραστροναύτης

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ΕΔΥ) «άνοιξε» χθες (23/11) νέους «δρόμους» για τα άτομα με αναπηρίες.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι δημοσιοποίησε τις επιλογές της -από 23.000 υποψηφιότητες- για τη νέα τάξη αστροναυτών του 2022. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνεται και ένα άτομο με αναπηρία, ο Τζον Μακφάλ.

Joining the ESA class of 2022 astronauts is John

McFall, from the United Kingdom, as an astronaut with a physical disability. #ESAastro2022

https://t.co/E0SLagZTjv pic.twitter.com/0Yr5W8xv5D

ESA (@esa) November 23, 2022

Ο νέος παραστροναύτης είναι Βρετανός, πατέρας τριών παιδιών, γιατρός στο επάγγελμα και παραολυμπιονίκης.

who dis?

That’s John McFall, the parastronaut presented today for the ESA astronaut class of 2022 back in 2008 during the Paralympic Games in Beijing. He won the 100m Bronze medal.#ESAastro2022 pic.twitter.com/0GlLRf86Hj

— ShadowZone (@The_ShadowZone) November 23, 2022

A world first

Huge congratulations to Beijing 2008 ParalympicsGB medallist John McFall, the @esa’s first ever “Para Astronaut” https://t.co/DGlMGdAqLU pic.twitter.com/2OMDH7qu0h

— ParalympicsGB (@ParalympicsGB) November 23, 2022

Έχει γεννηθεί το 1941 στο Σάρει της νότιας Αγγλίας και έχει κάνει σπουδές σχετικές με τον αθλητισμό. Πήρε το πτυχίο του από το Πανεπιστήμιο Σουόνσι το 2004 και το μεταπτυχιακό του από το Πανεπιστήμιο της Ουαλίας στο Κάρντιφ, το 2005.

Το 2014, έλαβε πτυχίο Ιατρικής και Χειρουργικής από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ. Είναι μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου Χειρουργών από το 2016 και ειδικεύεται στην αντιμετώπιση τραυμάτων και ορθοπαιδικών παθήσεων. Σε ηλικία 19 ετών έχασε το πόδι του σε ατύχημα με μοτοσικλέτα.

Ο Μακφάλ, όπως γνωστοποίησε η ΕΔΥ, θα συμμετάσχει σε μια μελέτη σκοπιμότητας κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του. Θα συνεργαστεί με τους μηχανικούς της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας για να διαπιστωθεί τι αλλαγές θα πρέπει να γίνουν στον εξοπλισμό, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν την ένταξη ατόμων με ειδικές ανάγκες σε μελλοντικές αποστολές. Ο Βρετανός, εξέφρασε την ελπίδα η δική του ένταξη σε αυτή την ομάδα εκπαίδευσης αστροναυτών να είναι η αρχή για ν’ αποδειχθεί ότι το «διάστημα είναι για όλους».

European Space Agency announces Brit, John McFall, to be first parastronaut. He hopes to prove “space is for everyone” @esa #disability #ESAastro2022 https://t.co/6GlOvGYy3G pic.twitter.com/KxpkG7KvNj

— Georg von Harrach (@georgvh) November 23, 2022

Η ΕΔΥ είχε προκηρύξει πέρσι διαγωνισμό ζητώντας άτομα που έχουν τη δυνατότητα να περάσουν τα συνήθη, αυστηρά ψυχολογικά και γνωστικά τεστ αλλά δεν μπορούν να γίνουν αστροναύτες λόγω των περιορισμών που υπάρχουν από τον υφιστάμενο υλικό εξοπλισμό. Αίτηση υπέβαλλαν 257 άτομα με αναπηρία.

Να σημειώσουμε ότι στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία μετέχουν 22 χώρες, οι οποίες -έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις- επικύρωσαν τον προϋπολογισμό της. Είναι 16,9 δισεκατομμύρια ευρώ, για την επόμενη τριετία, ποσό αυξημένο κατά 17% σε σύγκριση με τον προηγούμενο προϋπολογισμό του 2019.

Παραμένει, πάντως, μικρότερο από τα 18,5 δισ. ευρώ που είχε ζητήσει ο γενικός διευθυντής της ΕΔΥ, Γιόζεφ Ασμπάχερ. «Δεδομένου του πληθωρισμού, είμαι εντυπωσιασμένος από το αποτέλεσμα» δήλωσε.

Προσθέτοντας ότι το ποσό που εγκρίθηκε ήταν «αναγκαίο, για να μην χάσουμε το τρένο» απέναντι στον σκληρό ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ και την Κίνα. Πιο βαθιά το «χέρι στην τσέπη» θα βάλουν Γερμανία (3,5 δισ. ευρώ), Γαλλία (3,25) και Ιταλία (3,1 δισ).

Keywords
Τυχαία Θέματα