Οι Beastie Boys άσκησαν αγωγή εναντίον του Chili’s restaurant

14:36 12/7/2024 - Πηγή: Emea.gr

Το συγκρότημα Beastie Boys έχει φέρει ξανά το όνομα του στο παρασκήνιο , αυτή τη φορά όχι με κάποιο νέο άλμπουμ ή τραγούδι, αλλά με μια νομική κίνηση κατά της Brinker International, της μητρικής εταιρείας του διάσημου εστιατορίου Chili’s Grill and Bar. Η αγωγή, κατατεθείσα στη Νέα Υόρκη από τους Άνταμ Χόροβιτζ (Ad Rock) και Μάικ Ντάιμοντ (Mike D), μαζί με το ίδρυμα που διαχειρίζεται την περιουσία του εκλιπόντα Άνταμ Γιάουκ (MCA), κατηγορεί την εταιρεία

για την χρήση του τραγουδιού τους «Sabotage» σε μια διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το τραγούδι για το οποίο αποτελεί “Μήλο της Έριδος” είναι το «Sabotage» το οποίο  κυκλοφόρησε  για πρώτη φορά το 1994.  Το συγκεκριμένο κομμάτι είχε καταστεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα τραγούδια τους και η διάσημη σκηνοθεσία του βίντεο από τον Spike Jonze είναι αναπόσπαστο κομμάτι της pop κουλτούρας. Η διαφήμιση που παρουσίαζε το Chili’s παρώδησε επίσης αυτό το ιστορικό βίντεο, προσθέτοντας ακόμα περισσότερο στην προκλητικότητα της κατηγορίας.

Η αγωγή δεν αφορά μόνο την οικονομική αποζημίωση που αιτούνται οι Beastie Boys για τη χρήση του έργου τους χωρίς άδεια, αλλά και την αναγνώριση της πνευματικής τους ιδιοκτησίας και την προστασία του κληροδοτήματος του Άνταμ Γιάουκ. Η αντίδραση τους αντικατοπτρίζει τη σημασία που αποδίδουν οι καλλιτέχνες στην πνευματική ιδιοκτησία και στον σεβασμό της, καθώς και την αποφασιστικότητά τους να προστατεύσουν την κληρονομιά τους από εμπορικές εκμεταλλεύσεις χωρίς την επίσημη άδειά τους.

Αν και η διαφημιστική κοινότητα συχνά χρησιμοποιεί παρωδίες και αναφορές σε ποπ κουλτούρα για επικοινωνιακούς σκοπούς, η περίπτωση αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της συνεννόησης και της νομικής συμμόρφωσης για τη χρήση πνευματικών δικαιωμάτων, αποφεύγοντας τις διαφορές και τις αγωγές που μπορεί να προκύψουν όταν αυτό δεν συμβαίνει.

Keywords
Αναζητήσεις
oi-beastie-boys-askisan-agogi-enantion-tou-chilis-restaurant.htm
Τυχαία Θέματα