Πέθανε ο Κώστας Σημίτης – Από τον αντιδικτατορικό αγώνα στο Μέγαρο Μαξίμου

10:07 5/1/2025 - Πηγή: Emea.gr

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Ο πρώην πρωθυπουργός βρισκόταν στο εξοχικό του στους Αγίους Θεοδώρους, όπου έφτασε μόλις χθες Σάββατο, χωρίς να αντιμετωπίζει ιδιαίτερο πρόβλημα υγείας. Νωρίς το πρωί της Κυριακής διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο της Κορίνθου, χωρίς σφυγμό, όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών να τον επαναφέρουν, διαπιστώθηκε ο θάνατός του. 

Εκτιμάται ότι ο θάνατός του επήλθε στον ύπνο του, ενώ σύμφωνα με

το πρωτόκολλο θα διενεργηθεί νεκροψία, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου, Γρηγόρη Καρπούζη, ο οποίος μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, «Στις 7:30 περίπου διακομίσθηκε στο νοσοκομείο χωρίς τις αισθήσεις του. Έγινε προσπάθεια ανάνηψης, και δυστυχώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του», ενώ σημείωσε ότι τα αίτια του θανάτου του δεν είναι ακόμη γνωστά. 

Το ανακοινωθέν του νοσοκομείου Κορίνθου

«Σήμερα και περί ώρα 7:30 περίπου διακομίστηκε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου μας, με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ χωρίς τις αισθήσεις του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Έγινε προσπάθεια ανάνηψης που δυστυχώς απέβη άκαρπη και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Η διοίκηση και το προσωπικό του Νοσοκομείου μας εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και στους οικείους του.» αναφέρει το επίσημο ανακοινωθέν που εξέδωσε το νοσοκομείο Κορίνθου.

Συλλυπητήρια Ανδρουλάκη

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης με το που πληροφορήθηκε την είδηση του θανάτου του πρώην πρωθυπουργού και ιδρυτικού στελέχους της πράσινης παράταξης, απηύθυνε τα συλλυπητήριά του στην σύζυγό του, Δάφνη Σημίτη. 

Ποιος ήταν ο Κώστας Σημίτης 

Ο Κώστας Σημίτης γεννήθηκε στις 23 Ιουνίου 1936 στον Πειραιά, ενώ σπούδασε νομικά και οικονομικά στη Γερμανία και στην Αγγλία, όπου και γνώρισε τη μετέπειτα σύζυγό του, Δάφνη Σημίτη, το γένος Αρκαδίου, με την οποία απέκτησαν δύο κόρες, τη Φιόνα και τη Μαριλένα. 

Ο αντιδικτατορικός αγώνας και η ίδρυση του ΠΑΣΟΚ

Το 1965 και ζώντας στην Αθήνα ως δικηγόρος πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Ομίλου Πολιτικής Έρευνας «Αλέξανδρος Παπαναστασίου», του οποίου διετέλεσε γραμματέας. Ο Όμιλος είχε ως στόχο τη συστηματική μελέτη των σημαντικότερων προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπισή τους. Το 1967 ο όμιλος μετεξελίχθηκε στην αντιδικτατορική οργάνωση «Δημοκρατική Άμυνα», που επτά χρόνια αργότερα συμμετείχε στην ίδρυση του ΠΑΣΟΚ.

Στη διάρκεια της δικτατορίας έφυγε παράνομα στο εξωτερικό και παραπέμφθηκε στο Στρατοδικείο ερήμην, για απόπειρα εμπρησμού και παράβαση του νόμου περί εκρηκτικών υλών. Σε αντίποινα μάλιστα συνελήφθη η σύζυγός του, η οποία κρατήθηκε επί δύο μήνες σε απομόνωση. Το 1970 στη Γερμανία έγινε μέλος του ΠΑΚ (Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα) και το 1974 ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, συμβάλλοντας καθοριστικά και στην διατύπωση της «Διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη». Συμμετείχε στο πρώτο Εκτελεστικό Γραφείο και στην πρώτη Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.

Η προεδρία, η πρωθυπουργία και η αποχώρηση

Στις 18 Ιανουαρίου του 1996 διαδέχτηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία μετά από ψηφοφορία της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Στο 4ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Κώστας Σημίτης εξελέγη πρόεδρος τους ΠΑΣΟΚ έναντι του ‘Ακη Τσοχατζόπουλου. Στο 5ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το Μάρτιο του 1999 επανεκλέχθηκε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στις εθνικές εκλογές της 9ης Απριλίου 2000 επανεκλέχθηκε πρωθυπουργός, με αύξηση του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ και στο 6ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που ακολούθησε, τον Οκτώβριο του 2001, εκλέχθηκε για τρίτη φορά πρόεδρος του Κινήματος.

Στις 7 Ιανουαρίου 2004, με στόχο την ομαλή πολιτική διαδοχή, ανακοίνωσε την παραίτησή του από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, παραμένοντας όμως πρωθυπουργός μέχρι τη λήξη και της δεύτερης θητείας του και τη διενέργεια των κοινοβουλευτικών εκλογών στις 7 Μαρτίου 2004. Τον διαδέχθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ 

Ανάμεσα στις σημαντικότερες επιτυχίες της θητείας του θεωρείται η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, ενώ η οκτάχρονη πρωθυπουργική θητεία του συνδέθηκε επίσης με τα μεγάλα έργα υποδομής για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις 19 Ιουνίου 2000, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην Σάντα Μαρία ντα Φέιρα της Πορτογαλίας αποφασίστηκε η υιοθέτηση του ευρωπαϊκού νομίσματος Ευρώ από την Ελλάδα

Κατά τη δεύτερη περίοδο της πρωθυπουργίας του Κώστα Σημίτη (2000-2003), ήταν και τα πρώτα χρόνια της Ελλάδας στο ευρώ. Την 1η Ιανουαρίου 2002 τα κέρματα ευρώ και τα τραπεζογραμμάτια τέθηκαν ταυτόχρονα με τις υπόλοιπες 11 χώρες σε κυκλοφορία. 

Όπως σημειώνεται στην επίσημη ιστοσελίδα του πρώην πρωθυπουργού, «επί πρωθυπουργίας του επεδίωξε τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας, ιδιαίτερα για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας καθώς και την ενδυνάμωση της θέσης της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον διεθνή περίγυρο της».

Μετά το πέρας της πρωθυπουργικής θητείας και ως μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου συνέχισε να παρεμβαίνει στην δημόσια ζωή με ομιλίες και αρθογραφία.

Keywords
Αναζητήσεις
pethane-o-kostas-simitis--apo-ton-antidiktatoriko-agona-sto-megaro-maximou.htm
Τυχαία Θέματα