Ποιος ήταν ο φτωχός, αλλά ευφυής ιδρυτής της Rolex;

Το όνομά του είναι Hans Wilsdorf και είναι ο άνθρωπος που κατασκεύασε το πιο διάσημο ρολόι στην παγκόσμια αγορά. Το Rolex. Κι αν νομίζει κανείς ότι το κομψό και ακριβό ρολόι-κόσμημα κατασκευάστηκε από κάποιον που ήταν πλούσιος και το εμπνεύστηκε κυκλοφορώντας στα σαλόνια της καλής κοινωνίας κάνει απλώς λάθος.

Στην πραγματικότητα ο ιδρυτής της εταιρείας Rolex δεν ξεκίνησε τη ζωή του ως πλούσιος άνθρωπος. Γεννημένος το 1881 στη Γερμανία μετακόμισε

στο Λονδίνο το 1900, όπου ψάχνοντας να βρει την τύχη του άρχισε να εργάζεται σε μια εταιρεία που εισήγαγε ρολόγια. Το 1905, σε ηλικία 24 ετών άνοιξε τη δική του επιχείρηση στο Λονδίνο μαζί με τον γαμπρό του Alfred Davis, αρχικά με την ονομασία «Wilsdorf & Davis» και με στόχο να δημιουργήσει αξιόπιστα ρολόγια. Στην αρχή δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή και εξαγωγή πολύτιμων λίθων καθώς και στην κατασκευή ρολογιών. Το 1908 κατοχύρωσε το brandname «Rolex».

Αρχικά, η επιχείρηση αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες και προκλήσεις. Η οικονομική κατάσταση στην Αγγλία ήταν δύσκολη μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με υψηλούς φόρους και  περιορισμούς που επηρέαζαν την παραγωγή. Ωστόσο, ο Wilsdorf είχε την ευφυία να αντιληφθεί την ανάγκη για καινοτομία στην αγορά ρολογιών και επικεντρώθηκε στην παραγωγή ρολογιών χειρός, κάτι που ήταν ασυνήθιστο για την εποχή. Ακόμη και το όνομα όμως του ρολογιού ήταν ένα εύρημα του κατασκευαστή του  -ο οποίος ήταν ιδιοφυία και στο μάρκετινγκ.

Το “Rolex” γεννήθηκε ως μία σκέψη για κάτι που θα ήταν εύηχο και αναγνωρίσιμο. Ο «δαιμόνιος» επιχειρηματίας που ξεκίνησε από πολύ χαμηλά για να φτάσει τελικά να κάνει το ρολόι αυτό ένα από τα πιο πολυτελή εμπορικά σήματα στον κόσμο είχε επιμονή και διορατικότητα, προσόντα που χρησιμοποίησε σε στρατηγικές προώθησης και ποιοτικά προϊόντα. Η Rolex δεν εξελίχθηκε σε σύμβολο πλούτου, κύρους και επιτυχίας, τυχαία.

Οι καινοτομίες της Rolex

Το brand name έγινε γνωστό για τις καινοτομίες του: η δημιουργία του πρώτου αδιάβροχου ρολογιού το 1926, γνωστού ως “Oyster”, και του πρώτου αυτόματου ρολογιού με ημερομηνία το 1945 ήταν κάποιες από αυτές. Με την πάροδο του χρόνου, ο Wilsdorf και ο γαμπρός του συνειδητοποίησαν ότι η κερδοφορία θα προερχόταν κυρίως από την παραγωγή ρολογιών και όχι από την εμπορία τους. Έτσι, άρχισαν να προσλαμβάνουν εξειδικευμένους ωρολογοποιούς.  Το 1919, λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην Αγγλία μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η εταιρεία μεταφέρθηκε στη Γενεύη της Ελβετίας, όπου ο Wilsdorf έγινε ο μοναδικός μέτοχος μετά την εξαγορά του ποσοστού του Davis.
Ο Wilsdorf δημιούργησε έναν μύθο γύρω από την εταιρεία, ελέγχοντας αυστηρά την ποιότητα και αποφεύγοντας τη μαζική παραγωγή. Αυτό συνέβαλε στη δημιουργία μιας εικόνας κύρους για τα ρολόγια Rolex.

Keywords
Αναζητήσεις
poios-itan-o-ftochos-alla-effyis-idrytis-tis-rolex.htm
Τυχαία Θέματα