Αλλαγές στις καταναλωτικές προτιμήσεις – Τι συμβαίνει με το κρέας

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΕΛΚΑ, οι Έλληνες καταναλωτές δείχνουν αυξημένες δαπάνες για τρόφιμα και είδη παντοπωλείου, αναφορικά με τις νέες διατροφικές τάσεις και τις αλλαγές στις καταναλωτικές τους συνήθειες, ενόψει της Ημέρας Διατροφής που γιορτάζεται στις 16 Οκτωβρίου.
Το 2023, η δαπάνη ανά κεφαλή για είδη παντοπωλείου ανήλθε σε 2.144 ευρώ, αυξημένη κατά 3,37% σε σύγκριση με το 2022. Αυτή η αύξηση αποδίδεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως οι ανατιμήσεις και η μείωση του όγκου των αγορών από τα νοικοκυριά.

Σημαντικά στοιχεία δαπανών

Η συνολική δαπάνη

των Ελλήνων για είδη παντοπωλείου το 2023 υπολογίζεται σε 21,6 δισ. ευρώ, μειωμένη σε σύγκριση με το 2009, που ήταν 22,1 δισ. ευρώ. Ενδεικτικά:

Δαπάνες κατά κατηγορία:Τρόφιμα: 1.670 ευρώ/έτος ανά κεφαλή (19,58% των συνολικών δαπανών).Άλλα είδη παντοπωλείου: 474 ευρώ (5,56%).Εστίαση: 866 ευρώ (10,15%).

Αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες

Η έρευνα αποκαλύπτει τις αλλαγές στη δαπάνη και την κατανάλωση σε επιμέρους κατηγορίες προϊόντων, οι οποίες αντανακλούν την προσαρμογή των καταναλωτών στις νέες οικονομικές συνθήκες και τις διατροφικές τους προτιμήσεις.

Αύξηση δαπάνης σε βασικές πηγές υδατανθράκων:Ψωμί: Η δαπάνη για ψωμί αυξήθηκε κατά 10% το 2023 σε σχέση με το 2022 και κατά 23% σε σχέση με το 2009. Αυτό υποδηλώνει ότι οι καταναλωτές επιλέγουν να ξοδεύουν περισσότερο για βασικά αγαθά.Ζυμαρικά: Ομοίως, και για τα ζυμαρικά, η δαπάνη σημείωσε αύξηση κατά 10% και 23% αντίστοιχα.Ανατροπή στο κρέας:Μοσχαρίσιο κρέας: Διαχρονικά παρουσίασε μείωση κατά 13%, ωστόσο το 2023 σημείωσε αύξηση 6%.Κρέας αιγοπροβάτων: Παρουσίασε σταθερή μείωση 2% τα προηγούμενα χρόνια, αλλά το 2023 σημείωσε 64% αύξηση. Αυτό δείχνει μια σημαντική αλλαγή στις προτιμήσεις των καταναλωτών, ίσως λόγω της αύξησης της τιμής του μοσχαρίσιου κρέατος.Χοιρινό και κοτόπουλο: Αντίθετα, αυτά τα είδη κρέατος σημείωσαν διαρκή αύξηση, υποδεικνύοντας ότι οι καταναλωτές επιλέγουν πιο οικονομικές και προσιτές πηγές πρωτεΐνης.Γαλακτοκομικά προϊόντα:Σημαντική μείωση στην κατανάλωση πλήρους γάλακτος, ενώ τα προϊόντα χαμηλών λιπαρών, όπως το γάλα και τα τυριά, σημειώνουν αύξηση, υποδηλώνοντας μια στροφή προς πιο υγιεινές επιλογές.Αύξηση της δαπάνης για ελαιόλαδο:Η δαπάνη για ελαιόλαδο αυξήθηκε κατά 28% το 2023, δείχνοντας ότι οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν πιστοί στη χρήση ελαιόλαδου, παρά τις αυξήσεις τιμών.Φρούτα και λαχανικά:Αυξήσεις δαπάνης για φρούτα (+14%) και λαχανικά (+15%) το 2023. Ωστόσο, παρατηρείται μείωση στην κατανάλωση φρέσκων φρούτων κατά 11% και λιγότερα λαχανικά, κάτι που είναι ανησυχητικό για τη Μεσογειακή διατροφή, δεδομένου ότι αυτά τα τρόφιμα είναι θεμελιώδεις πηγές θρεπτικών συστατικών.Μεταβολές στην κατανάλωση

Τα στοιχεία καταναλωτικών συνηθειών δείχνουν ότι:

Μείωση ζωικών πρωτεϊνών: Η κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών μειώθηκε κατά περίπου 16% (6 κιλά λιγότερο κρέας ανά έτος), ενώ η κατανάλωση φυτικών πρωτεϊνών, όπως τα όσπρια, αυξάνεται.Γαλακτοκομικά: Ειδικότερα, η κατανάλωση φρέσκου γάλακτος μειώθηκε κατά 42%, γεγονός που δείχνει μια στροφή σε πιο υγιεινές επιλογές και ενδεχομένως επιρροές από τις αυξήσεις τιμών.Ελαιόλαδο: Η μείωση κατανάλωσης κατά 35% είναι ανησυχητική, ειδικά σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές λόγω κλιματικών παραγόντων.Αλκοολούχα ποτά: Η αύξηση στην κατανάλωση αλκοολούχων ποτών δείχνει προτίμηση για κατανάλωση στο σπίτι, σε αντίθεση με την εστίαση, ιδίως λόγω των πληθωριστικών πιέσεων.

Η έρευνα του ΙΕΛΚΑ αναδεικνύει σημαντικές μεταβολές στις καταναλωτικές προτιμήσεις των Ελλήνων, με την αύξηση της δαπάνης για βασικά τρόφιμα όπως το ψωμί και τα ζυμαρικά, ενώ παράλληλα επισημαίνει την ανατροπή που παρατηρείται στο κρέας. Αυτές οι αλλαγές αντανακλούν τη μεταστροφή των καταναλωτών προς πιο υγιεινές επιλογές και πιο οικονομικές λύσεις λόγω των συνεχών οικονομικών πιέσεων.
Πηγή: ot.gr

Keywords
Αναζητήσεις
allages-stis-katanalotikes-protimiseis--ti-symvainei-me-to-kreas.htm
Τυχαία Θέματα