«Πράσινο φως» για χρήση και εκμετάλλευση του λιμανιού του Ηρακλείου

09:43 24/7/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ψηφίστηκε την Τρίτη στην Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται η σύμβαση παραχώρησης αναφορικά με τη χρήση και εκμετάλλευση ορισμένων χώρων και περιουσιακών στοιχείων εντός του Λιμένα Ηρακλείου, που προβλέπει ότι το 67% των μετοχών θα περιέλθει στον Όμιλο Grimaldi, έναντι συνολικού τιμήματος 80 εκατ. ευρώ.

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, επισήμανε ότι με την παραχώρηση του 67% των μετοχών στον ιδιώτη επενδυτή ο Λιμένας Ηρακλείου, μαζί με την κατασκευή του

οδικού άξονα ΒΟΑΚ και με το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι θα είναι στοιχεία σημαντικής ανάπτυξης για όλη την Κρήτη.

Τα κόμμα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν το νομοσχέδιο, μιλώντας για «ξεπούλημα» του λιμανιού από την κυβέρνηση, για ζημία του Δημοσίου, για κακές πρακτικές ανταγωνισμού και αδιαφάνεια. Ωστόσο, ο Σ. Γκίκας υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου, επισημαίνοντας πως από το 2021 το ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε την πρόταση για την πώληση του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου μέσω διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.

Στάθηκε ιδιαίτερα στον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο απεφάνθη υπέρ της νομιμότητας της διαδικασίας κι έτσι το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε στη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών με τον προτιμώμενο επενδυτή. Πρόκειται για την εταιρεία GRIMALDI και Μινωικές Γραμμές Ανώνυμη Ναυτιλιακή. 

Παράλληλα, ο υφυπουργός ανέφερε ότι η προσφορά του συγκεκριμένου επενδυτή ήταν η καλύτερη και για λόγους προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος και μόνο, επελέγη αυτή κι όχι κάποια άλλη προσφορά, ενώ έκανε λόγο για κατηγορίες που ανήκουν στη σφαίρα του φανταστικού.

«Η εταιρεία αυτή μέσω της δραστηριοποίησής της από την εξαγορά των μινωικών γραμμών είναι γνωστή στην πόλη του Ηρακλείου και όσο και αν αρκετοί από την Αντιπολίτευση εκφράζουν επιφυλάξεις για τη συγκέντρωση στην ίδια εταιρεία των δύο αυτών ιδιοτήτων – τόσο δηλαδή της διαχειρίστριας του Λιμένος όσο και της εκμετάλλευσης βασικών ακτοπλοϊκών συνδέσεων – αποδεικνύεται ότι υπάρχουν οφέλη αυτής της σύμπτωσης, που δεν προέκυψε από κάποιον μυστικό ή προνομιακό τρόπο, αλλά κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας με την έγκριση όλων των αρμοδίων οργάνων και της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η προσφορά του συγκεκριμένου επενδυτή ήταν η καλύτερη και για λόγους προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος και μόνο, επελέγη αυτή κι όχι κάποια άλλη προσφορά. ‘Αλλωστε, οι προσφορές είναι συγκεκριμένες και προκύπτουν από τους ειδικούς κανόνες της αγοράς και τις δικές της αποτιμήσεις. Και από τις κατατεθείσες και μόνο προσφορές, επιλέγεται η πλέον συμφέρουσα. Οτιδήποτε άλλο παραμένει στη σφαίρα του φανταστικού και δεν μπορεί να αξιολογηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σ. Γκίκας

Keywords
Αναζητήσεις
prasino-fos-gia-chrisi-kai-ekmetallefsi-tou-limaniou-tou-irakleiou.htm
Τυχαία Θέματα