Πρωινό σχόλιο: Γιατί η ΕΚΤ άνοιξε το δρόμο για μειώσεις επιτοκίων και τον Δεκέμβριο

Παρόλο που η Κριστίν Λαγκάρντ δεν βλέπει ύφεση στην Ευρωζώνη, με τη συνέντευξή της μετά την απόφαση για μείωση των επιτοκίων 0,25% ουσιαστικά επιβεβαίωσε αυτό που εκτιμούν οι αγορές και οι αναλυτές: Είμαστε σε πορεία για μία ακόμα μείωση των επιτοκίων το Δεκέμβριο.

Με το συμπέρασμα αυτό ήδη συμφωνούν οι ισοτιμίες των νομισμάτων καθώς το ευρώ συνέχισε τη διόρθωσή του από τις 24 Σεπτεμβρίου κι έχει υποχωρήσει στα χαμηλά τριμήνου στα 1,083 δολάρια.

Ποιο ήταν το σημαντικότερο πράγμα από όσα είπε η κ. Λαγκάρντ; Κατή τη γνώμη μας η αναφορά της ότι η οικονομική δραστηριότητα

είναι πιο αδύναμη από όσο αναμενόταν, όπως επίσης και η άλλη αναφορά για αρνητικές εκπλήξεις στην οικονομική δραστηριότητα που επηρέασαν τον πληθωρισμό. Πως τον επηρέασαν; Μα υποχώρησε κάτω από το 2% που είναι ο στόχος.

Όπως είπαμε και χθες η ΕΚΤ δεν έχει εντολή για την ανάπτυξη, όπως η Fed. Το βασικό της μέλημα είναι να προστατεύει από τον πληθωρισμό. Ωστόσο υπάρχει και η ανάγκη να προστατευθεί η σταθερότητα του συστήματος συνολικά. Και δυστυχώς η Γερμανία είναι σε στασιμότητα, η Γαλλία έχει πολύ μεγάλα ελλείμματα και πρέπει να τα μαζέψει την ίδια στιγμή που είναι σε στασιμότητα και στην Ιταλία που μάλλον είναι σε καλύτερη κατάσταση από τη Γαλλία, κάνουν διάφορες σπασμωδικές κινήσεις για να αποφύγουν κι αυτοί μεγάλα ελλείμματα και ταυτόχρονη στασιμότητα.

Κι αυτό μας οδηγεί στην εξήγηση, γιατί η Κριστίν Λαγκάρντ δεν έχασε την ευκαιρία να επαναφέρει στο προσκήνιο τις προτάσεις Ντράγκι, ως σημαντική λύση για το μακροχρόνιο πρόβλημα ανάπτυξης της Ευρώπης. Ενώ μας εξηγεί επίσης γιατί όταν ρωτήθηκε για τον Ντόναλντ Τραμπ, η πρόεδρος της ΕΚΤ μίλησε για το πόσο βλαβερά είναι τα εμπόδια στο διεθνές εμπόριο.

Αυτά είναι τα δύο βασικά ζητήματα μακροπρόθεσμα. Η ΕΚΤ ένα όπλο έχει, τα επιτόκια άντε και τη ρευστότητα, που δεν μπορεί να αυξήσει σημαντικά, όταν έχει ακόμα μεγάλο υπόλοιπο από τις προηγούμενες αγορές ομολόγων. Συνεπώς το όπλο των επιτοκίων που ήδη εφαρμόστηκε μέχρις εξαντλήσεως για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, είναι ένα ισχυρό όπλο μεν, αλλά μονοδιάστατο. Δεν είναι αρκετό.

Σε πρώτη φάση η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια και φαίνεται ότι θα το κάνει. Αλλά σε επόμενη φάση πρέπει οι κυβερνήσεις και ειδικά οι ισχυρές οικονομίες όπως η Γερμανία, να το πάρουν απόφαση και να κάνουν ότι χρειάζεται. Να επενδύσουν στην ευρωπαϊκή υπόθεση, για να πετύχει η Ευρωζώνη να ανταγωνισθεί επαρκώς και σοβαρά τις οικονομίες των ΗΠΑ και της Κίνας.

Keywords
Αναζητήσεις
proino-scholio-giati-i-ekt-anoixe-to-dromo-gia-meioseis-epitokion-kai-ton-dekemvrio.htm
Τυχαία Θέματα